2017. február 21., kedd

Michael L. Brown - Menj, és többé ne kövess el bűnt - Szentségre hívás 13.

"Ha a keresztények úgy félnének a világiasságtól, ahogy félnek a szentségtől, már az egész világ lángolna Krisztusért."
Anonimus

"Egy keresztény folytonos harca a világgal, a testtel, és az ördöggel van. Ezek az ő meg nem szűnő ellenségei. Ez a három fő ellenfél, akik ellen háborút kell viselnie. Ha e három fölött nem jut győzelemre, minden más győzelem haszontalan és hiábavaló. Ha angyali természettel bírna és nem lenne bukott teremtmény, nem lenne ilyen fontos a harc.... De ne engedjétek, hogy ezek a dolgok irányítsanak. Nagyobb az Aki veled van, mint mindazok akik ellened. Az örök szabadság vagy örök rabság a lehetőségek melyek előtted vannak. Válaszd a szabadságot és harcolj mindvégig."
Bishop J. C. Ryle

"Ha valaki elkövet egy bűnt egyszer és aztán még egyszer, úgy tűnik neki, hogy ez megengedett."
Mondás a Babiloni Talmudból

Szoktál beszélgetni magaddal az életről? Szoktad inteni, dorgálni, bátorítani magad, buzdító szavakat szólni magadhoz? Mikor az edzőteremben vagy, ösztönzöd magad? ("Gyerünk, még egy kicsit, megéri, ne legyél tunya") Vagy komoly beszélgetéseid vannak magaddal, mikor diétázol és azok a jaj de finom snack-ek hívnak két étkezés között? ("Ne add fel. Olyan jól érzed magad majd holnap ha a mérlegre állsz. És gondolj csak arra, hogy megint majdnem beleférsz a régi ruháidba. Hozz jó döntést. Légy büszke magadra. A gyomrod nem a te istened.")

Valami hasonlót kell tenned, mikor a bűnnel van dolgod. Legyen egy kijózanító, parancsoló beszélgetésed a lelkeddel, mikor a kísértés kopog az ajtódon. Mondd magadnak "Nem éri meg. Gondolj a bűnösség érzésére ami utána jön. Gyerünk! Te Isten gyermeke vagy, az Úr szolgája, egy drága Véren megvásárolt és megmosott győztes. Emlékezz amit Jézus tett érted és ne rúgd fel most az egészet. Állítsd le magad. Ne kövess el bűnt!"

Ilyen módon beszélni magadhoz, teljesen igei. (Nézd meg a 103-as zsoltár első 2 versét, például) ez működik. Idézd az Igét. Dorgáld meg az ellenséget. Valld meg a száddal, ki vagy valójában a kereszt által. A Szent Szellem benned él. Nem valami testközpontú rabszolga vagy, a kéjvágy és tisztátalanság foglya. Soha! Már meghaltál annak a szemétnek. Már Istenért élsz. Adj magadnak jó okokat, hogy miért ne bűnözz.

Kihasználhatod azokat az igazságokat is, amelyeket az előző 2 fejezetben tanultál. Frissítsd fel az elmédben őket. Emlékezz, hogy a bűn nem fog megelégíteni. Ehelyett több és rosszabb bűnökhöz vezet. Ahogy Thomas Brooks rámutatott: "Ha utat adsz a legkisebb bűnnek, az utat ad egy nagyobbnak."

A bűn szolgává tesz, lealacsonyít, megaláz és ellopja az örömödet és bizalmadat Istenben. Csak halált hoz és lehet, hogy Isten ítéletét is. Sérti Jézust a Megváltódat, nem beszélve rólad, a családodról, barátaidról, szégyent hoz az egyházra és a Megváltó nevére. Rengeteg ok van, hogy miért ne bűnözz. Carey Robertson pásztor szavaival: "Három dolgot tesz mindig a bűn: Tovább tart fogva mint amennyit maradni szándékoztál, messzebb visz mint ameddig mentél volna, és többe kerül mint amennyit fizetni akartál." A bűn annyira alattomos!

És mivel tudjuk, hogy naponta harcban állunk, fegyverkezzünk fel minden lehetséges eszközzel, ami segít alárendelni magunkat Istennek és mondjunk nemet a testnek, az ördögnek és a világnak!

Fordította: Korányi Tamás