2017. február 6., hétfő

Michael L. Brown - Menj, és többé ne kövess el bűnt - Szentségre hívás 11.

11. A bűn sérti a bűnöst

A tény, hogy a bűn sérti az Urat, segíthet ellenállni a kísértésnek amikor szellemileg erős vagy. De valószínűleg ez a könnyű időszak számodra. Mi van amikor a "természetes" állapotodban vagy? Mi van, amikor nem igazán érzed magad győztesnek és egy katonának az Úr hadseregéből? Mi van akkor, mikor a fennkölt, szellemi gondolatok látszólag a legkevésbé sem tudnak motiválni téged? Ilyenkor kell emlékezned valami egyszerűre és biztosra: A bűn téged is sért! Ez mindent felborít. Felborítja a napodat, eléri a családodat, az egészségedet, a pénzügyeidet, az állásodat és az elmédet. Mindent összezavar. Miért engeded, hogy a bűn összezavarjon?

Itt egy személetes példa, ami segíthet megérteni: Takarítod a fürdőszobát és egy tekercs papírtörlő van a kezedben, de túl elfoglalt (vagy lusta) vagy, hogy kimenj onnan és a megfelelő helyre dobd azokat, ezért megpróbálod lehúzni a wc-n az egészet. A következő percben a wc túlfolyik és nem érsz oda időben, így a fürdőszoba szőnyeg mocskos lesz és elcsúszol a nedves kövön mikor rohansz oda, elszakad az új inged és újra sérül a törött ujjad... és mindennek tetejébe két órába telik, mire feltakarítod az egészet. És mindez azért történt mert túl elfoglalt (vagy lusta) voltál ahhoz, hogy fél percet alatt valamit a megfelelő helyre dobj. A bűn ilyen. Feldúl mindent, először és legfőképp téged.

Ami igazán ijesztő, hogy sosem tudhatod hol keletkezik kár. Egy kopott gumijú autó nekicsúszhat egy üzemanyag szállító teherautónak és a robbanás megölhet egy arra járó gyalogost. Így van ez a bűnnel. Egy arcátlan hazugság a főnöködnek ma, holnap az eljegyzésedbe kerülhet. Hogyan? Lehet egyszerűen azért mert Isten áldása lemegy rólad, lehet, hogy elveszted az állásodat és feladod a házasodási terveidet, lehet, hogy a kedvesed jobban utálja a hazugságot a világon mindennél, lehet, hogy furcsán kezdesz viselkedni mert nem tudsz szembenézni az igazsággal, lehet, hogy megkeményedsz és érzéketlenné válsz és még rosszabb visszataszítóbb bűnökbe veted bele magad, melyek lerombolják a kapcsolatodat. Nem kell, hogy logikus kapcsolat legyen a bűn és negatív kihatásai között. A tény az, hogy ha nem szakítasz a bűnnel, kísérteni és kísérteni fog, amíg megsebez végül.

12. A bűn sérti a bűnös családját és barátait

Persze a bűn soha nem csak a bűnöst magát érinti. Mindig messzebb ható következményei vannak. Szomorú szemtanúja voltam pásztorok családi történeteinek, akik házasságtörést követtek el és ezt nem követte valóságos megtérés, nem vetették alá magukat igei helyreállításnak. Láttam a feleségeiket, gyermekeiket, a gyülekezeteket, a kollégáikat. Mennyire tragikus, hogy egész családok és teljes gyülekezetek súlyosan sérülnek egy ember bűne miatt. Ahogy Thomas Brooks mondta: "Ah, az atya bűne beszennyezi a gyermeket, a férjé a feleséget, a gazdáé a szolgát. A bűn, amely egy ember szívében van, képes megfertőzni az egész világot, terjeszkedő és fertőző természete által."

Ez az amit mindig szem előtt tartok: Ha bűnt követek el, megsértem az én drága feleségemet - lehet hogy egy egész életre - és megsebzem a csodálatos lányaimat, és aztán az ő házastársaikat és gyerekeiket. Milyen kijózanító gondolat!

Apák és anyák, szó szerint összetörhetitek gyermekeiteket az életstílusotokkal és viselkedésetekkel. Szomorúságba és reménytelenségbe taszíthatjátok őket, évekre átadva kilátástalanságnak és fájdalomnak, vagy szilárd talajra állíthatjátok őket, bővölködő életre vezetve Őbenne. Milyen befolyással lesztek rájuk?

Tinédzserek, akik szeretitek Jézust, megmutathatjátok társaitoknak, hogy van egy valóságos, élő Isten és nincs szükségük drogokra és kábulatra, vagy prédikálhattok valamit és élhettek egy attól eltérő módon, azt mondva nekik, hogy bűneik valóságosabbak a ti Isteneteknél. Melyik fog megtörténni?

Senki nem egy sziget mikor bűnt követ el, különösen ha a vezetés tagja. A te bűnöd kihathat egy teljes közösségre, felekezetre vagy mozgalomra. Nem hoz ez szent ellenállást a lelkedbe? Néha mélyebb istenfélelemre ösztönzöm magam azt kérdezve: Mi történne ha felrúgnám ezt? Hogyan hatna az emberekre akiket lelkesítettek a könyveim, bátorított a példám? Mennyi elbizonytalanodást hozna, mennyi visszacsúszást? (Vezető társaim, ha tízre vagy tízmillióra vagytok is hatással, tegyétek fel magatoknak ugyanezt a kérdést. Mindannyiunkra érvényes.) Olyanok fognak emlékezni rám végül, akiken segítettem vagy akiket megsértettem? Mi a helyzet veled?

Fordította: Korányi Tamás