2017. február 24., péntek

Hack Péter - Tanítványság. Reg. Ifjúsági Alkalom

Sok keresztény számára kérdés, hogy a karrierépítést vagy Isten munkáját helyezze előtérbe: vannak jó bizonyságok arra nézve, hogy a kettő együtt is tud működni. Erre jó példa Gera Zoltán, aki istenfélő, van családja és szép karriert futott be.

Megnéztük Gera Zoltán 1997-es interjúját, amiben elmeséli, hogy tért meg és hogy segítette meg az Úr.

Gera Zoltán fantasztikus sikereket ért el a futballban, de mindezt alázatosan, nem önmagát sztárolva teszi. Már 20 évvel ezelőtt megmondta, hogy amit csinál, azt Isten dicsőségére fogja tenni, hogy elmondhassa az embereknek, miből hozta ki az Úr. Sikereit bizonyságtevésre használja, soha nem szégyellte a hitét. Korábban azt mondták róla, hogy soha nem válik jó focistává, mert hiányzik az erőnléte, de ma már ő az egyik legtöbbet futó játékos: Ez is bizonyítja, hogy csodák és jelek nem csak távol történnek, hanem köztünk is, melynek feltétele az Istennek letett élet. Gera Zoltán jó tanítvány, aki mindeddig kész volt tanácsot kérni Istentől és Isten embereitől.

MIT JELENT A TANÍTVÁNYSÁG?

Máté 28/18-20: Jézusnak van hatalma a Földön is. Az egyház középpontjában Jézus személye áll: Hozzá kell megtérni és az ő tanítványává válni, tehát követni Őt, tanulni Tőle és úgy tenni a dolgokat, ahogy Ő megtanít rá. A keresztény élet első eleme, hogy válaszolunk az elhívásra, amit Isten közvetít számunkra, de nem vallásos emberekre, hanem tanítványokra van szükség. Nem elég hinni, hogy Jézus a Messiás, a Megváltó, aki meghalt és feltámadott a mi megigazulásunkért: a hitre jutás után az Ő tanítványává kell válnunk. Nem az a fontos, hogy intézményekhez tartozzunk, hanem hogy kialakuljon a személyes közösségünk Jézus Krisztussal. Ha tanítjuk az embereket az Ő beszédére, akkor velünk lesz mindvégig és megsegít a próbáknál, nehézségeknél, még reménytelennek tűnő helyzetekben is. Ha Jézus közel van az életünkhöz, akkor be tudunk futni olyan pályát, mint pl. Gera Zoltán, Horváth Andrásék vagy Pátri Lászlóék (ld. korábbi jegyzetek). Istennek van kegyelme arra nézve, hogy minden területen áldottá tegyen. Nem magad miatt, hanem Ő maga miatt akar sikeressé tenni, mert abból meg tudod dicsőíteni Istent. Sikert a sátán és Jézus segítségével is el lehet érni, de ami tartós, ami felemel és békességet hoz, az csak Jézusban adatik meg. Ha tanítvánnyá válunk, bármilyen szakmát is választunk, Isten meg fog áldani minket. A világban sikeres emberek tömegéről derül ki, hogy boldogtalanok. Pl. Whitney Houston korábban gyülekezetbe járt, de a világ elvitte a rossz irányba és drogfüggő lett. Drámai módon, a lánya ugyanúgy halt meg, mint ő maga. Ezzel szemben pl. Gera Zoltán családja sikeres és boldog.

János 1/32-52: János kijelentést kapott, hogy Jézus a Messiás és elmondta a vele lévőknek, hogy Ő Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit. A tanítványok követték Jézust és elfogadták Őt mesterüknek. Kulcsfontosságú, hogy Jézust követjük és nem embereket: Oda megyünk, ahova Ő mondja és azt tesszük, amit Ő mond. Csak Jézuson keresztül lehet az Atyához menni, így nem elég hinni Benne, hanem követnünk kell Őt. Amikor Jézushoz járulunk, esélyt kapunk, hogy az Úr megszólítson minket, mint Simont, Filepet és Nátánaelt. Amikor találkozunk Jézussal, Ő már ismer minket és a múltunkat, tudja, hogy mit csináltunk, mi történt az életünkben: minden leplezetlen Előtte, sőt a jövőnket is ismeri. Miután Nátánael megvallotta a hitét, ígéretet kapott, hogy komolyabb természetfeletti megtapasztalásai lesznek, mint előtte. A hitünk megvallása után jön létre a mester-tanítvány viszony.

A kereszténység egy út, egy életmód. Jézus azt mondja, hogy „gyere, kövess”, de szabadságot ad, hogy válasszunk, nem kényszerít ránk semmit. Dönthetsz a bűn mellett, de ezzel elutasítod Istent és lemondasz az Ő általa számodra készített életpályáról. Az ördög nem ad szabadságot: a Biblia alapján ő rabul ejt és fogva tart.

2 Tim. 3/10-11: Timóteusról úgy beszél Pál, mint szeretett fiáról, hiszen úgy szolgálta őt és olyan hűséges volt hozzá, mint gyermek az atyjához. Ez abban jelent meg, hogy figyelt a tanítására, követette az életmódját és hitét. A kereszténység egy életmód-választás is. Ahogy pl. verseny-sportolóként bizonyos dolgokat nem engedhetsz meg magadnak, úgy keresztényként is van, amit nem tehetsz meg, különben elbuksz a versenyben és az életed kárba vész. Tanítványként nagyobb a tét, mint egy Olimpián: nem mindegy, hol töltjük majd az örök életet. Ez azon múlik, hogy a tanítónkkal belépünk-e a mester-tanítvány viszonyba, ami egy szoros közösség: Ez nem csupán elméleti tanítás, hanem együtt járunk, együtt tapasztaljuk meg a valóságot. Jézus tanítványai is így tettek. Látták Jézust, ahogy gyógyított vagy halottat támasztott fel, figyelték, hogyan cselekszik, munkálkodik. Kezdetben nem mindig értették, de egyre több bizonyság vette őket körül, és ahogy folyamatosan követték Őt, egyre inkább elkötelezték magukat Felé. Ha eltávozol Jézustól, eltűnnek a bizonyságok az életedből és a helyükbe kudarc, vereség lép.

Ha elakadsz és tanácsra van szükséged, olyankor is ott van melletted a Mester: Személyesen szól hozzád az Igén keresztül vagy rendel melléd egy segítőtársat, hogy ki tudj jönni egy adott helyzetből. Ha érzed, hogy eltévedtél és rossz irányba mész, időben kérj segítséget, ne halogasd. Kell hozzá alázat, hogy bevalld, hogy célt tévesztettél, de jobban jársz, ha időben belátod.

Lukács 5/1-11: A csodálatos halfogás Isten természetfeletti beavatkozása volt. Bár szakmailag már lehetetlen volt, hogy halat fogjanak, Péter mégis hallgatott Jézusra, nem kezdett el vitatkozni vele, mert az Ige jelenléte alázatra intette. Végül úgy megteltek halakkal, hogy majdnem elsüllyedtek. Péter, Jakab és János elhagyták mindenüket és követték Jézust, nem ellenkeztek: Aki így tér meg és minden korábbit kárnak és szemétnek ítél, az kap igazán áldást.

Lukács 9/18-27: Jézus világossá tette, hogy aki követni akarja Őt, annak meg kell tagadnia magát és letenni az életét Őmellette. A tanítványság nagyobb áldozatvállalás, mint egyszerűen csak hinni: Készen kell állni Isten szolgálatára, hogy ne a mi akaratunk, hanem az Úré legyen meg. Ha meg akarod tartani saját életedet, elveszted azt az áldást, amit Isten készít számodra.

Lukács 9/57-62: Akinek fontosabbak a családi programok, tradíciók, szokások, mint az Úr szolgálata, az nem alkalmas Jézus szolgálatára. Az tartozik Hozzá, aki megvallja Őt. Tudjuk, hogy világi iskolában nem könnyű hitvalló kereszténynek lenni, de csak így éri meg. Ne gondold, hogy a kereszténységed miatt hátrányt fogsz szenvedni.

Márk 10/32: Aki megvallja Jézust és nem szégyelli, azt Ő is megvallja. Nem kell attól tartani, hogy Jézust követve veszteség ér. Lesznek, akik kritizálnak emiatt, de ilyenek akkor is akadnak, ha nem vallod meg a hited, sőt akkor még Jézus sem lesz melletted.

Máté 19/27-30: Isten követése csak nyereséggel jár: Százszor annyit kapsz. Aki átadja Neki az életét, azt megáldja, és aki leteszi Őérte az életét, az megtalálja.

Márk 16/14-16: Van olyan időszak, mikor Jézus csak a tanítványoknak jelenik meg, nem a világnak. Pl. csak ők látták, mikor felvitetett a mennybe. Isten meg akarja erősíteni az Igét rajtunk keresztül: együtt munkálkodik a hittel kimondott Igével. Ha elkezded vállalni a hitedet, sokkal jobb helyzetbe kerülsz, mint meghasonlott állapotban, mert mások számár is világos lesz, hogy te miket hagysz ki az életedből, pl. dohányzás vagy bizonyos filmek.

A világon nincs jobb dolog, mint amikor kiderül, hogy Isten kész használni téged. Ha vállalod a hitet, rajtad keresztül emberek tudnak megtérni. Ha örülsz, mikor az emberek alkalmasnak találnak egy feladat elvégzésére, akkor annak is örülnöd kéne, hogy Isten alkalmasnak tart arra, hogy az Ő üzenetét átadd az embereknek. Pl. a munkatársaid lehet, hogy csak rajtad keresztül kaphatják meg ezt az üzenetet.

Az elhívás után következik a kipróbálás, majd utána a kiküldetés. Ha előáll egy helyzet, bátran valld meg a hitedet, hogy el tudd végezni a személyes kiküldetésedet. Aki ezt nem teszi, az folyamatos alkalmatlanságérzéssel küzd. A megtérés és az újjászületés után el kell kötelezni magunkat: Életünk célja, hogy Jézus munkáját folytassuk a Földön.

2017. FEBRUÁR 17.Bozsovics Zsanett jegyzete