2017. február 8., szerda

Joyce Meyer - Találd meg a valódi önmagad és töltsd be elhívásodat 12.

Még néhány tanács ahhoz, hogy egy kiegyensúlyozott hozzáállást és egészséges önképet tudj kialakítani és fenntartani magadról:

1. Mindig utasítsd el és gyűlöld a bűnt, de soha ne vesd meg magad.

2. Ne késlekedj a bűnvallással.

3. Saját magaddal kapcsolatban mindig légy őszinte Istennel és saját magaddal is.

4. Ha Isten világosságot gyújt, ne félj.

5. Ne mondj ki negatív, degradáló szavakat magadról, de ne is dicsekedj.

6. Ne túlozd el saját fontosságodat, de azt se gondold, hogy egy kis jelentéktelen szürke kisegér vagy.

7. Ne gondold azt, hogy a te hibád, ha rosszul mennek a dolgok. Ha mégis hibás vagy valamiben, ne félj bevallani.

8. Ne gondolkodj túl sokat saját magadról. Ne elmélkedj hosszasan arról, mit tettél jól vagy rosszul. Ez csak azt eredményezi, hogy folyton magad körül járnak a gondolataid. A gondolataid központjában mindig Krisztus és az Ő tanításai legyenek: Kinek szíve reád támaszkodik, megőrzöd azt teljes békében, mivel Te benned bízik (Ézsaiás 26:3).

9. Figyelj oda a fizikai állapotodra is. Tegyél meg minden tőled telhetőt azért, amit Istentől kaptál – de ne vidd túlzásba a test kultuszát, ne légy hiú a megjelenésedre.

10. Tanulj annyit, amennyit csak tudsz, de ne büszkélkedj a tudásoddal. Isten nem a képzettségünk alapján, hanem a szívünk állapota alapján használ bennünket.

11. Ne feledd, hogy ajándékaid és tálentumaid csupán ajándékok, nem te munkáltad ki azokat. Ne nézd le azokat az embereket, akik nem tudnak annyit, mint te.

12. Ne becsüld le a gyengeségeidet – ezek tartanak az Istentől való függésben.

Hogyan változhatok?

"És ne szabjátok magatokat e világhoz (ehhez a korszakhoz), [a kor divatját követve ne alkalmazkodjatok annak felszínes szokásaihoz], hanem változzatok el a ti elméteknek (teljes) megújulása [új gondolatok, új attitűd] által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata." Róma levél 12:2.

A változás nem szenvedéseken keresztül következik be, emberi erőfeszítés és a test cselekedeti által, frusztrációtól, önmegvetéstől, bűntudattól kísérve.

A változás akkor következik be az életünkben, amikor Isten Igéje által megújítjuk az elménket. Ha egyetértünk Istennel és elfogadjuk, hogy minden, amit mond igaz, ez lassan manifesztálódik bennünk. Másként kezdünk gondolkozni, aztán másként kezdünk beszélni, és végül másként cselekszünk. Ez a több szakaszból álló folyamat lépésről-lépésre alakul, és míg a változás tart, ne feledkezzünk meg a megfelelő hozzáállásról: „OK, a helyemen vagyok”.

Érezd magad jól a változások közepette. Élvezd azt, hogy már ráléptél arra az útra, amely elvezet oda, ahová szeretnél eljutni. Élvezd az utat! Ne vesztegesd el a jelen értékes pillanatait arra, hogy a jövő miatt aggodalmaskodj. Ne feledd, hogy a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől (Máté 6:34)

Lehet, hogy ma még küzdesz a rossz természeteddel, és arra gondolsz, ha szabadulást nyernél ezen a területen, minden rendben lenne. Lehet, hogy elfeledkezel arról, hogy Isten mindig egy újabb területet tár fel előtted, amivel megint csak foglalkoznod kell majd, így visszakerülsz ugyanabba a kerékvágásba: „Ha nem lenne ez a problémám, minden rendben lenne”.

Meg kell tanulnunk másként tekinteni ezekre a problémákra.

Fordította: Berényi Irén