2011. február 28., hétfő

Az okkultizmussal kapcsolatos kifejezések 7.

Spiritiszta szeánszok

Olyan összejövetelek, amelyeknek az a célja, hogy a résztvevők médiumok segítségével kapcsolatot teremtsenek a halottak szellemeivel.

Varázslás

Olyan erő, amely fekete mágia alkalmazásával, szellemek irányítása révén képes események megváltoztatására, illetve emberek vagy helyzetek jó vagy rossz irányba történő befolyásolására.

Lélekutazás

A lélek a testen kívül mozog: képes fentről lenézni a testre és rövid távolságra eltávolodni. Kevésbé erőteljes, mint az asztrális kivetítés, bár hasonló természetű megtapasztalás.

Varázsige

Mágikus erő szolgálatba állítására alkalmazott varázsszó.

Spiritizmus (spiritualizmus)

Démonok megidézése és a szellemvilággal való kommunikáció – általában egy médiumon keresztül – abban a hitben, hogy a halottak tudnak kommunikálni az élőkkel.

Szellemi vezető

Egy médium vagy egy csatorna/közvetítő által ismert szellem, amely rendszeresen információt szolgáltat a „túloldal”-ról.

Jóslás könyvek találomra történő fellapozásából (Stichomancia)

A rhapsodomancia egyik változata.

Stigmák

A megfeszített Krisztus sebeihez hasonló jelek, amelyek természetfölötti módon megjelennek egy személy testén.

Babonák

Irracionális hiedelmek vagy gyakorlatok, amelyek valami ismeretlen, rejtélyes vagy elképzelt dologtól való félelemből származnak.

Asztaltáncoltatás

A jövendölésnek az a formája, amikor a szellemek természetfeletti módon mozgatnak egy asztalt.

Talizmán

Vésett tárgy, amely a benne hívők szerint mágikus erejével megvédi tulajdonosát, vagy pedig sikert hoz neki.

Tarotkártya

Okkult gyakorlat, amelynek során egy 22 lapból álló kártyacsomagot használnak fel jövendölés céljára. Minden egyes kártyalap képekkel ábrázolt jelentést hordoz, amelyek közül az egyik, a csontváz, a halált jelképezi.

Jóslás tealevélből

Jelek kiolvasása a teáscsésze alján maradt tealevél-maradvány mintájából.

Telekinézis

Tárgyak mozgatásának vagy irányításának képessége szellemi erők alkalmazása révén.

Harmadik szem

A szellemi látás szeme, amely állítólag a homlokon, a két természetes szem között helyezkedik el.


Transzcendentális meditáció

A hinduizmusban gyökerező vallásos rendszer. A hívők meditáció közben egy mantrát (titkos szót) ismételgetnek, amelynek során az agy állítólag a tudatosság legmélyebb szintjére kerül. A felébresztett kundalini erő ugyanaz a transzcendentális meditációnál, mint a jógánál.

Önkívületi állapot (Transz)

Az agy olyan állapota, amelyben a tudat pihen, a személy pedig megnyílik egy szellem irányítása számára.

Áthelyezés (Transzlokáció)

Egy személynek egyik helyről a másikra történő elmozdulása természetfeletti eszközök segítségével.

Vudu

A vallásos boszorkányság egyik formája, amely bizonyos rituálékat, áldozást, jövendölést és ritmikus táncot foglal magába. Követői számos istenséget imádnak, és mágia segítségével gyógyítanak betegeket vagy okoznak kárt, illetve halált egy áldozatnak bájitalok, ráolvasások, bábuk és különféle rituálék segítségével.

Fehér mágia

Olyan mágia, amelyet állítólag segítő, pozitív célokra használnak fel. Az igénybe vett szellemi erők azonban gonosz szellemek. A Biblia nem tesz különbséget a fekete és a fehér okkult praktikák között – mindegyiket elítélendőnek tartja.

Boszorkányság

Természetfeletti erők szolgálatba állítása fekete mágia gyakorlásának gonosz céljaira. A boszorkányok általában a nagy anyaistennőben és partnerében, Panban hisznek, szemben a sátánistákkal, akik a Sátánban hisznek és a Sátánt imádják.

Jóga

Az egyik legrégebbi fogalom a hindu vallásban. A jóga olyan utat jelent, amelyet az emberek a bennük lakozó isten megismerése céljából követnek. Szellemi tan, amelynek célja a test, a szellem és a lélek ellenőrzés alá vonása. Az indiai vallási hagyományban a cél a egyéni identitás elvesztése és az univerzális identitással való egyesülés, illetve a gerincoszlop alján lévő alvó kígyó kundalini erejének felébresztése.

Zodiákus

Az égbolt felosztása tizenkét állatövi jegyre. A zodiákus szó jelentése: „állatövek”. Az asztrológusok szerint az a jegy, amelyben egy személy született, alapvetően meghatározza a személy testfelépítését és jellemét.