2011. február 20., vasárnap

Spurgeon: Járj nyitott szemmel

Aki az életben boldogulni akar, jól teszi, ha állandóan körülnéz. Tartsa még álmában is nyitva a szemét, mert a világon sokan hor­gásznak a halakra, sok hurok veszélyezteti a madarakat és sok csapda teszi veszélyessé az emberek életét. Amíg a rókák szabadon futnak, ne legyünk libák.
Akiket ismertem, e tekintetben igen különbözők voltak. Sokan félig hunyt szemmel többet láttak, mint más a nyitottal. Viszont sok embernek jó szeme volt és mégsem látott semmit. Nem lehet minden fej lexikon.
Némely ember olyan hamis, hogy min­denkire gyanakszik. Egész élete embertár­saitól való félelem. Mások viszont olyan egy­ügyűek, hogy minden csaló rászedi őket és lehúzza a bőrüket. Az egyik ember, amikor át akar nézni a falon, beleveri az orrát, a másik lyukat keres a kerítésen és úgy néz azon keresztül. Egyesek az olvasztókemen­cénél dolgoznak és nem égnek meg, mások megégetik a kezüket olyan tűznél, ahol csak melegedni akartak. - Senki sem tehet mást bölccsé, mert mindenki a saját kárán tanul. Elővigyázatosságból adok egy-két tanácsot, amelyek nekem már jó szolgálatot tettek s talán másoknak is segítségére lesznek.

Senki sem hasonlít jobban a becsületes emberhez, mint a minden hájjal megkent gazember. Ha egy olyan embert látsz, aki­nek feltűnően sok jámborság van a kiraka­tában, akkor biztos lehetsz afelől, hogy an­nak kevés van belőle raktáron. Barátaidat ne a külső után válaszd, mert a szép cipő legtöbb esetben szorít. Ne szeresd a bókot és ne tartsd úriembernek azt, aki kérkedik. A sokat nyávogó macskák ritkán fognak ege­ret.
Ne engedd, hogy más ember uralkodjon fölötted! Könnyen összemorzsolódhat annak az ujja, aki malomkövek közé teszi. Ne írj alá semmit; előbb olvasd el és előbb győződj meg arról, nem kívánnak-e többet, mint amennyit a szavakból érteni lehet. Ne menj ügyvédhez, ha van vesztenivalód. Az ügyvé­dek házai a bolondok fejéből épültek. Vállal­kozásaidnál figyelj arra, hogy sose lépj olyan mederbe, amelynek nem látod a fenekét. Ne hidd el, ami a pénzeszacskóra írva van, ha­nem nézd és olvasd meg annak tartalmát. Nyisd ki a zsákot, mielőtt megvásárolod, mert aki zsákban macskát vesz, beleegye­zett abba, hogy becsapják.
Tartsd magad távol az olyan emberektől, akik nem adnak magukra semmit! Óvakodj a káromkodóktól, mert aki Teremtőjét gya­lázza, az a lopástól és a hazugságtól sem ri­ad vissza.

De senkire se vigyázz úgy, mint magad­ra, mert a legnagyobb és a legrosszabb el­lenséget, saját magadat a szívedben hordod.
Ha valami újat hallasz, ne harapj bele addig, míg meg nem tudod mi az, kenyér-e vagy kő. Ne gondold, hogy a mézeskalács azért jó, mert arannyal van díszítve.
Csak akkor örülj, ha már kinn vagy az erdőből és ne fend a fogad, míg a hal a há­lódban nincs, a dicsekvésre mindig ráérsz, várj egy kicsit vele. Ne öntsd ki a piszkos vi­zet, míg tisztább nincs helyette. Folytasd to­vább az utcaseprést, míg nem akad más. A legkisebb fizetés is jobb a munkanélküliség­nél.
Az ökör és a részeg ember elől térj ki. Szenes legénnyel és gonosz emberrel ne ve­rekedj, mert ezek befeketítenek.
Egy régi igazság szerint békés, nyugodt, csendes életed csak akkor lesz, ha senkiben sem bízol, senkinek sem adsz kölcsön és ha őrizkedsz a perektől és a fogadásoktól. Igaz, hogy ezt nem fogadom el egészen, mert ah­hoz, hogy békességem legyen, több kell en­nél, de ezek mindenesetre elősegítenek an­nak eléréséhez.

Sose lovagolj törött lábú lovon! Az a ke­reskedő, aki egyszer hamis csődbe jutott, nem az az ember, akivel társulni lehet. Ro­zoga széken ülni veszélyes! Ne bízzál azok­ban az emberekben, akik túl udvariasak és ne barátkozzál azokkal, akik tudálékosak és gorombák. Ha valami gyanúsat vettél észre, légy résen! Állítsd fel azonnal a csapdát, ha észrevetted a patkányt, de vigyázz, nehogy odacsípd az ujjad.
Ügyelj arra, hogy dicsekvő emberrel rit­kán legyen dolgod, mert annak söre fenékig hab és ha azzal henceg, hogy mindene, még a fazekai is ezüstből és aranyból vannak, rö­vid időn belül tapasztalod, hogy a dicsekvők és a hazugok unokatestvérek. Ne bízz senki­re titkot! Bízzál Istenben, de a barátok irán­ti bizalmat mérd le a bölcsesség serpenyőjé­ben! Az emberek csak emberek s minden ember gyarló. Ne akassz nehéz súlyt vékony zsinórra, de azért ne légy túl bizalmatlan, mert a bizalmatlanság csak a gyávák eré­nye. Jegyezd meg, az emberek nem angya­lok, de nem is ördögök, és nagyon helytelen lenne őket annak tartani.
Végül ajánlom, figyeljétek meg, hogy a bölcsesség előbb-utóbb láthatóvá válik. Az igazi bölcsességet keressétek a legbölcsebb tanítónál, a mi Urunk Jézus Krisztusnál.