2011. február 8., kedd

Az okkultizmussal kapcsolatos kifejezések 5.

Médium

Olyan személy, aki csatornaként/közvetítőként közreműködik a szellemi világgal való kommunikációban.

Mesmerizmus

A hipnotizmus másik neve, Anton Mesmer után, aki sokat kísérletezett a hipnotikus erő alkalmazásával.

Metafizika

A természetfelettire vonatkozó elvek filozófiája. A természetfeletti dolgok tudományos kutatása.

Agykontroll (Silva-féle)

A Jose Silva által kitalált módszer mára az önsegítő terápiák egyik fő formájává vált. Az agykontroll keleti vallási technikákon és okkult erőkön alapszik. Ajtót nyit az agyban a médiummá válás és a szellemek uralma előtt.

Mind science (Az elme tudománya)

Metafizikus tudomány gyakorlata az egyén megjobbítását célzó terápia meghatározására. Követői szerint Isten egy fogalom, a gonosz pedig egyfajta lelkiállapot, amely megváltoztatható.

Gondolatolvasás

Egy másik személy gondolatainak kifürkészése okkult erők segítségével.

Holdjóslás

A jövendölés egyik módozata, amely a holdat használja a jövendölés eszközéül.

Miszticizmus

Az a hit, amely szerint a végső realitással való szellemi egység csupán megüresített agy és elmélkedés révén érhető el, mivel Isten felülmúlja az emberi tudást.

Halottidézés

A halottak szellemével való érintkezés, illetve jövendölés a velük való konzultálás révén. Gyakran alkalmazzák spiritiszta szeánszokon.

Neopogányság

Nyugati vallási rendszer, amely a természet és a holdistennő imádásával, az okkultizmussal, az ősi görög és egyiptomi vallásokkal, a rituális mágiával, a boszorkánysággal és a druidizmussal áll kapcsolatban.

New Age

A hetvenes években indult, a Vízöntő korszakának beköszöntéhez kapcsolódó zavaros szellemi mozgalom, amely szemben áll a zsidó-keresztény örökséggel és amely valójában nem más, mint világi humanizmus. A New Age-követők hitelvei általában olyan keleti vallásokban gyökereznek, mint például a panteizmus (Isten minden és minden Isten), a reinkarnáció (amelyben az emberek jutalmazása, elismerése és ítélete a reinkarnálódott énük milyensége révén történik), az univerzalizmus (a világ minden vallása csupán alternatív út ugyanannak a célnak az eléréséhez – innen származik a New Age és a kereszténység közötti ellentét, mivel a keresztények hite szerint Jézus az egyedüli út), a személyes átformálódás (misztikus tapasztalatok és az isteni erő forrásával való kapcsolat révén). A New Age követői egy magasabb rendű énben hisznek, amelyet Krisztusnak neveznek: Krisztus benne van minden emberben, és minden ember potenciális Krisztus. A New Age-követők nézetei leginkább ősi okkult hiedelmek, mai fogyasztásra átalakítva.

Számmisztika (Numerológia)

A számok használatán alapuló jövendölés. A számoknak sajátos értéket és jelentést tulajdonítanak, a betűk pedig egy-egy számértéket kapnak. Az emberek nevének és születési dátumának számértékét használják fel jóslásra.

Okkultizmus

Isten országával szemben álló természetfeletti erőket igénybe vevő titokzatos, misztikus hitek és gyakorlatok. Az okkultizmust általában három tágabb kategóriára osztják: spiritizmus, jövendölés és mágia.