2011. február 15., kedd

Újszövetségi gyülekezetek: Bérea

Acts 17,10-15. Bérea macedóniai város volt, körülbelül 80 kilométerre nyugatra Tesszalónikától, amelyet feltehetően Krisztus előtt az ötödik században alapítottak, és az újszövetségi időkben zsidó kolóniája és zsinagógája volt.

Pál, amikor második missziós útján elűzték Tesszalónikából, Sílással, Timóteussal és másokkal a társaságában Béreába jött. Szokása szerint a zsinagógában prédikált, sok férfi és asszony megtérését érve el. Ezek "bevették az Igét teljes készséggel, naponként tudakozva az írásokat", hogy Pál igazát ellenőrizzék, aki saját ószövetségi Szentírásukból tanított. Ezután zsidók jöttek Tesszalónikából, hogy zavart keltsenek, így Pált tovább küldték, Sílás és Timóteus azonban ott maradt. Pált egészen Athénig kísérték, ahonnan ő kérte Sílást és Timóteust, hogy Béreából csatlakozzanak hozzá.
A Béreában lévő gyülekezet, mint ilyen, nincs külön megemlítve, bár, minthogy "sokan közülük hittek", arra következtethetünk, hogy alakult ott gyülekezet, amelyet erős vágy jellemzett a Szentírás után. A gyülekezetből származott Pálnak egyik missziós-társa, Sopater, aki másokkal együtt Tróásba utazott, miközben Pál (harmadik útjának vége felé) elhagyta Korin tust, hogy a szárazföldön át, Macedónián keresztül utazzon.Tróásba, és kétségkívül útközben látogatást tett Béreában, Acts 20,4. Úgy gondoljuk, hogy Sopater azonos volt azzal a hívővel, akit Sosipaternek neveztek; Ő küldött üdvözleteket a római gyülekezetnek, Róm 16,21, ennek a levélnek a végén, amelyet Pál Korintusból írt Rómába.

Forrás: ÚSZ-i gyülekezetek lexikona