2012. június 10., vasárnap

Rodney h. Browne - ÖSSZPONTOSÍTSD GONDOLATAIDAT - ÖSSZPONTOSÍTSD SZAVAIDAT


Továbbá, atyámfiai, amik csak igazak, amik csak tisztességesek, amik csak igazságosak, amik csak tiszták, amik csak kedvesek, amik csak jó hírűek; ha van valami erény és ha van valami dícséret, ezekről gondolkodjatok. Filippi 4:8

Isten Igéje megmutatja, hogyan élhetünk produktív, sikeres, gyümölcsöző életet. Nem a helyes cselekedetek, sőt a megfelelő szavak megválasztásával kezdődik minden, hanem a bensőnkben születnek meg a dolgok - a gondolatvilágunkban! Gondolataink formálják és irányítják viselkedésünket. Viselkedésünk formálja és irányítja minden választásunkat, szavunkat és cselekedetünket. Az Amplified Bibliában azt olvassuk, hogy a fenti Igében említett jó dolgokra kell elménket ÖSSZPONTOSÍTANUNK. Ez azért fontos, mert, ahogy azt Jézus a Lukács 6:45-ben megmondta: "a szív teljességéből szól a száj". Ami betölti az elmédet, azt ki is fogod mondani - bármennyire is próbálod visszatartani!

Azt itt használt GONDOLKODNI szót többféleképpen lehet lefordítani: gondolkodni, tulajdonítani, vélni, számba venni, tartani, feltételezni, fejtegetni, megszámolni. GONDOLKODNI annyit jelent: gondolni, ill. tartani valaminek, tekinteni valaminek, kiszámítani, tekintetbe venni, számolni valamivel, beszámítani, számba venni valamit, tulajdonítani, beleszámolni, számolni valamivel,  megszámolni, ill. latolgatni az okokat, megfontolni, következtetni, ill. magával vonni, figyelembe venni, megfontolni, elmélkedni, feltételezni, vélni, megítélni, eldönteni, elhatározni, eltökélni. Ez a szó a VALÓSÁGGAL áll kapcsolatban. Ha én "úgy gondolom", ill. úgy vélem, hogy a bankszámlámon 50 dollár van, akkor 50 dollár van rajta. Másképp becsapnám magam. Ez a szó TÉNYEKRE utal, nem pedig feltételezésekre.

A Példabeszédek 23:7-ben azt olvassuk, hogy amiként az ember gondolkodik szívében, olyan ő. Ez azt jelenti, hogy amiről gondolkodsz - amilyen a szíved hozzáállása a dolgokhoz - olyan az igazi éned. Mondhatod azt, amit elvárnak tőled, de a cselekedeteid el fogják árulni az igazi érzelmeidet. Azok az emberek, akik mást mondanak és mást gondolnak, nem őszinték; mégcsak udvariasnak sem mondhatók; manipulatívak és megtévesztők. Az ilyen ember rossz barát, mert egy kapcsolat az igazságon alapszik. Lehet, hogy úgy gondolod, hogy jó kapcsolataid vannak, azonban ott nem beszélhetünk kapcsolatról, ahol az egyik ember hazudik a másiknak.

Összpontosítsd gondolataidat olyan dolgokra, amelyek igazak és őszinték

A legrosszabb tulajdonság az, ha valaki hamis - hazug. Sokan meggyőzik magukat arról, hogy igazságban járnak, ill. hogy ismerik az igazságot, ugyanakkor önmagukat csalják meg, és a bűn megvakította őket. Az egyedüli IGAZSÁG Jézus Krisztusban van. Az egyetlen teljes igazság Isten Igéjének egészében található. A Zsoltár 119:160-ban a következő áll: "A Te Igéd summája igazság, és a Te igazságod ítélete mind örökkévaló." Amikor Isten Igéjéről gondolkodsz, ill. elmélkedsz, az IGAZSÁGRÓL gondolkodsz.

Összepontosítsd gondolataidat olyan dolgokra, amelyek őszinték

Olyan dolgokon gondolkodj, amelyek őszinték, tisztességesek, ill. tiszteletre méltóak. Az Amplified Bibliában azt olvassuk, hogy olyan dolgokon kell elmélkednünk, amelyek méltóak a nagyrabecsülésre, tisztességesek és illendőek (megfelelőek). Az itt fordított ŐSZINTE szó magasztost, nagytiszteletűt, tisztelendőt, megfontoltat (komolyt), a személyiséget mélyen tisztelőt,  becsületest jelent. Mindez jó és megbízható jellemre utal. Olyan dolgokról gondolkodj, amelyek jó  jellemet és erkölcsöt alakítanak ki, nem pedig rosszat.

Összpontosítsd gondolataidat azokra a dolgokra, amelyek igazak

Olyan dolgokról gondolkodj, amelyek helyesek, igazak és helyénvalók. Az IGAZ jelentése a következő: becsületes, igazlelkű, erkölcsös, megtartja Isten parancsolatait, betartja az isteni törvényeket, ártatlan, hibátlan, bűntelen, Isten által helyeselt, ill. elfogadott. Az olyan ember, akit Isten igaznak, ill. igazlelkűnek tart, az olyan ember, akinek a gondolkodásmódja, érzelmei és cselekedete teljesen Isten akaratához igazodik. Az Úr azt az útmutatást adja számunkra, hogy azokról a dolgokról gondolkodjunk, amelyek össszhangban vannak az Ő Igéjével, és amelyek elfogadhatóak a számára. Számos olyan dolog van, amely az ember és a világi rendszer számára elfogadott, Isten számára azonban nem. Gondolatainkat és elmélkedéseinket Istennek kell jóváhagynia és elfogadnia - nem pedig embereknek!

Olyan dolgokra összpontosítsd gondolataidat, amelyek tiszták

Olyan dolgokról gondolkodj, amelyek tiszták, szeplőtelenek és világosak. Ne engedj testiséget a gondolatvilágodba. A Róma 8:7-ben azt olvassuk, hogy a test gondolata - annak testies gondolataival és céljaival - ellenségeskedés Isten ellen. A test gondolata nem tudja és nem is fogja alávetni magát Isten Törvényének. Ahhoz, hogy gondolkodásod megváltozzon, és beszennyezett helyett tiszta legyen, alá kell rendelned magad Isten Igéjének, és meg kell töltened az elmédet Isten alapelveivel. Az elmédnek meg kell újulnia, és Isten Igéjének vize meg kell, hogy tisztítsa azt! Isten Igéje által és a Szent Szellem segítségével ki tudod iktatni a testies, világi, buja gondolatokat. Majd kezdj tiszta, szent, megszentelt, szeplőtelen, szerény, makulátlan, ártatlan és tiszta dolgokon gondolkodni.

Olyan dolgokra összpontosítsd gondolataidat, amelyek kedvesek

Kedves dolgokra gondolj. Olyan dolgokra, melyek Isten előtt elfogadottak és kedvesek. Ne olyan dolgokkal töltsd meg az elmédet, amelyek csúnyák és rondák. Ne olvass és ne nézz olyasmit, ami csúnya, ronda, kegyetlen és gonosz. Olvasd Isten Igéjét, jó, tiszta, Istennek tetsző könyveket, és nézz jó, tiszta, az isteni életet bemutató programokat, filmeket.

Olyan dolgokra összpontosítsd gondolataidat, amelyek jóhírűek

Az Amplified Bibliában a következőt olvassuk: olyan dolgokról gondolkodj, amelyek kedvesek, megnyerőek és szívélyesek. Gondolkodj pozitívan - nem pedig negatívan. Gondolj pozitív dolgokra emberekkel és dolgokkal kapcsolatban. A szeretet mindenkiről a legjobbat hiszi - nem pedig a legrosszabbat (1 Kor. 13:7).

Olyan dolgokra összpontosítsd gondolataidat, amelyek erényesek

Az ERÉNY jelentése: erkölcsi jóság, bármilyen erkölcsi kíválóság, szerénység, tisztaság. Legyenek gondolataid erényesek és jók.

Olyan dolgokra összpontosítsd gondolataidat, amelyek méltóak a dícséretre

Ha vannak olyan dolgok amelyek méltóak a dicsőítésre, ill. a dícséretre - azokról gondolkodjatok.

Pál ezt az egész verset a "Továbbá, atyámfiai" szavakkal kezdte. Számos dolgot tehetünk, ill. kell tennünk, ahhoz, hogy Istennek tetszünk, hogy szívünk a megfelelő állapotban legyen az Úr előtt, és hogy keresztény életünkben sikeresek legyünk. Ezek közűl az egyik legfontosabb az, hogy odafigyelünk gondolatvilágunkra. Többé már nem engedhetjük meg magunknak, hogy az ördög határozza meg miről gondolkodjunk. Le kell rombolnunk az ellenség erősségeit, és ki kell iktatnunk régi, testies, világi gondolkodásmódunkat. Régi gondolatainkat és magatartásunkat magával Isten Igéjének gondolataival és viselkedésével kell felcserélnünk. Krisztus értelmét kaptuk, így az Ő szívének gondolatait, szándékait, érzéseit és céljait hordozzuk magunkban (1 Kor. 2:16).