2012. június 5., kedd

Kenneth Hagin - Bibliai hit - A hittel összhangban lévő cselekedet 1.


Jakab 2,14-22:
Mi a haszna atyámfiai, ha valaki azt mondja, hogy hite van, csele­kedetei pedig nincsenek? Avagy megtarthatja-é öt a hit? Ha pedig az atyafiak, férfiak vagy nők, mezítelenek, és szűkölködnek minden­napi eledel nélkül, És azt mondja nekik valaki ti közületek: Menje­tek el békességgel, melegedjetek meg és lakjatok jól; de nem adjá­tok meg nekik, amire szüksége van a testnek; mi annak a haszna? Azonképpen a hit is, ha cselekedetei nincsenek, meghalt önmagá­ban. De mondhatja valaki: Neked hited van, nekem pedig cselekde-teim vannak. Mutasd meg nekem a te hitedet a te cselekedeteidből, és én meg fogom neked mutatni az én cselekedeteimből az én hite­met. Te hiszed, hogy az Isten egy. Jól teszed. A démonok is hiszik, és rettegnek. Akarod-e pedig tudni, te hiábavaló ember, hogy a hit cselekedetek nélkül megholt? Avagy Ábrahám, a mi atyánk, nem cselekedetekből igazíttatott-e meg, felvivén Izsákot az ő fiát az ol­tárra? Látod, hogy a hit együtt munkálkodott az ő cselekedeteivel, és a cselekedetekből lett teljessé a hit.
Weymouth fordítása így szól: „Vajon mi jó van abban testvéreim, ha egy em­ber megvallja, hogy van hite, de az ó cselekedetei mégsem felelnek meg an­nak?” A 22. vers pedig így: „Látjátok, hogy az ő hite együttműködött az ő cse­lekedeteivel, és az ő cselekedetei által vált a hite tökéletessé.” Néhányan azt gondolják, ezek az igék a megtérésről szólnak. Holott ezek olyanoknak szól­nak, akik már megtértek. Jakab hívőknek írt: „Mi a haszna atyámfiai...” - tehát a testvéreihez beszél és rámutat, hogy az ő hitük a megfelelő cselekedetek nél-. kül nem fog eredményt hozni, annak ellenére, hogy már hívők.
Az egyik legnagyobb hiba, amelyet a hívők elkövetnek, hogy megvallják a hi­tüket Isten Igéjében, ugyanakkor ellentmondó cselekedeteikkel semlegesítik a jó megvallásukat. Kimondjuk, hogy bízunk abban, hogy Ő betölti szükségein­ket, ugyanakkor azon rágódunk, hogyan fizessük ki a számlánkat; azaz helyte­len a cselekedetünk. Megvalljuk, hogy Isten Igéje igaz, de a következő pilla­natban mindent lerombolunk a helytelen cselekedettel. Cselekedeteitek feleljenek meg a hiteteknek, ha valamit el akartok érni Istennél!
Jakab 1,22: „Az Igének pedig megtartói legyetek és ne csak hallgatói, meg­csalván magatokat.” Sok ember öncsalásban él. Az ördögöt hibáztatja, tulaj­donképpen azonban saját magát csalja meg, mert nem cselekszi az Igét. Aki cselekszi az Igét, annak a cselekedetei harmonizálnak a megvallásával.
Máté 7,24-27-ben ez áll: „Valaki azért hallja éntőlem e beszédeket, és meg­cselekszi azokat, hasonlítom azt a bölcs emberhez, aki a kősziklára építette az ő házát: És ömlött az eső, és eljött az árvíz, és fújtak a szelek, és beleütköztek abba a házba; de nem dőlt össze: mert a kősziklára építtetett. És valaki hallja éntőlem e beszédeket, és nem cselekszi meg azokat, hasonlatos lesz a bolond emberhez, aki a fövényre építette házát: És ömlött az eső, és eljött az árvíz, és fújtak a szelek, és beleütköztek abba a házba; és összeomlott: és nagy lett an­nak romlása.” A legtöbb ember nem hallja meg, amit Jézus itt mond, és az élet viharaiban tönkremegy. Egyszerűen azért, mert nem cselekvője az Igének, nem gyakorolja annak útmutatásait.
Ugyanaz a vihar és szél ütközött bele mind a két házba. De az egyik összeom­lott, a másik pedig megállt, mivel a bölcs ember Isten Igéjének a cselekvője volt, a bolond pedig nem. Nem az élet viharai győznek le bennünket. Ha azok győznének le bennünket, akkor mindannyiunkat legyőznének. Néhányan ugyanazzal a viharral szemben nem szenvednek vereséget, míg mások elbuk­nak. Azok nem győzetnek le, akik Isten Igéjét cselekszik. Lehet, hogy akik le­győzetnek is teljes mértékben megtértek, de mégsem cselekedtek a hitük alap­ján.
Ha a betegség próbája jön, néhányan kétségbeesnek, néhányan azonban állják a sarat, és nem adják fel. Az élet viharai, betegségek, anyagi nehézségek és más próbák mindannyiunkat elérnek. A szelek fújnak és a vizek áradnak, de aki cselekszi az Igét, az tudja, hogy Isten soha nem szenved vereséget.