2012. június 28., csütörtök

Marilyn Hickey - A Szent Szellem gyümölcse 7.


Kedvesség – csodatévő erők

Kedvességnek számít minden olyan cselekedet, amely valaki másnak a hasznára van. A Szent Szellem létrehoz egy vágyat a szívünkben, hogy kedvesek legyünk egymáshoz. A kedvesség soha nem akarna megbántani senkit sem, hanem inkább erényesen viselkedik mások irá­nyában.
A legkedvesebb cselekedet az egész világtörténelemben az volt, amikor Isten elküldte egyetlen fiát, Jézust, a bűnben élő és elveszett világba. Isten életet adott nekünk a Szent Szel­lemen keresztül és irántunk való jóindulatából kitöltötte ránk a kegyelmét a Szent Szellem által: „...örök irgalmassággal könyörülök rajtad; ezt mondja megváltó Urad”. (Ézsaiás 54:8)

És együtt feltámasztott és együtt ültetett a mennyekben, Krisztus Jézusban, hogy megmutassa a következendő időkben az Ő kegyelmének felséges gazdagságát hozzánk való jóságából (kedvességéből) a Krisztus Jézusban.
– Efézus 2:6–7

A Szellem megteremti a kedvesség gyümölcsét az életünkben, ezért képesek vagyunk az Ő kedvességével közelíteni mások felé. A Szentírás számos okot sorol fel arra, hogy kedvesek legyünk. Például egy kedves szó felvidámíthat valakit (Példabeszédek 12:24); ha kedvesek vagyunk a szűkölködőkhöz, akkor az áldást hoz (Uo. 14:21), és dicsőséget szerez Istennek (Uo. 14:31). Továbbá egy kedves ember magával is jót tesz. (Uo. 11:17)

A kedvesség gyümölcsével a csodatevő erők ajándéka állítható párhuzamba. Az „erők” szó Isten erejének kirobbanó megnyilvánulásaira utal. Ennek egy jó példáját látjuk az Apostolok cselekedetei 8:5–24-ben, ahol Fülöp olyan hatalmas csodákat cselekedett, hogy egy Simon nevű ember meg akarta vásárolni tőle a Szent Szellem keresztséget, azért hogy ugyanazzal a kirobbanó erővel rendelkezzen, mint ami Fülöpön keresztül működött.

Azt látjuk, hogy Jézust a földi szolgálata során a kedvesség és a szelídség motiválta. Jézus megszánta azokat, akik nyomorúságban voltak és fantasztikus, erőteljes csodákat tett, amelyeknek ma, évezredek elteltével is üzenete van hozzánk. Amikor Jézus Lázárt, az özvegyasszony fiát, Jairus lányát és másokat feltámasztott a halálból, amikor a vizet borrá változtatta, meggyógyította a betegeket, a bénákat, a vakokat, a süketeket és a némákat és megbocsátotta a bűneiket, a kedvessége megmutatkozott a csodákon keresztül.

Bizony, bizony mondom nektek: Aki hisz bennem, az is cselekszi majd azokat a cselekedeteket, amelyeket én cselekszem; és nagyobbakat is cselekszik azoknál; mert én az én Atyámhoz megyek.
– János 14:12

Öltözzetek föl azért, mint Isten választottai, szentek és szeretettek, könyörületes szívet, jóságosságot (kedvességet).
– Kolosse 3:12