2012. június 24., vasárnap

Marilyn Hickey - A Szent Szellem gyümölcse 6.


Türelem – a gyógyítás ajándékai

A türelem itt ugyanarra utal, mint az angol King James fordításban szereplő szó: „longsuffering” (hosszútűrés) (vagy akár a Károli fordításban szereplő „béketűrés”). Szó szerint az eredeti görög szó azt jelenti „hosszú-indulatú”. Vine An Expository Dictionary of New Testament Words című szótára a következőket írja a hosszútűrésről: „Az önmeg­tartóztatásnak az a képessége, amely ha megtámadják, nem vág vissza elhamarkodottan és nem büntet azonnal; a harag ellentéte, a kegyelemhez kapcsolódik és Isten tulajdonságának leírására használják. A türelem az a tulajdonság, amely nem adja meg magát a körülményeknek, és nem roppan össze a megpróbáltatások súlya alatt; a reménytelen levertség ellentéte és a reménységhez kapcsolódik; Isten tulajdonságainak leírására nem használják.”


Vannak emberek, akik „eltűrik” az olyan dolgokat, mint a betegség vagy a szegénység, ez azonban nincs összhangban Isten Igéjével: „Szeretett barátom, kívánom, hogy mindenben jól legyen dolgod, és légy egészséges, amint jó dolga van a lelkednek.” (3. János 2)


Ezért van az, hogy a türelem gyümölcse a gyógyítás ajándékaihoz kapcsolódik, ugyanis nem minden gyógyulás megy végbe azonnal. Sőt a gyógyulás egy „örökölt” ígéret lehet: „Hogy ne legyetek restek, hanem követői azoknak, akik hit és békességes tűrés által öröklik az ígéreteket... félretéve minden akadályt és a megkörnyékező bűnt, kitartással fussuk meg az előttünk levő küzdőtért.” (Zsidó 6:12; 12:1)


A gyógyulás nem csak a betegségekre korlátozódik. Az Ószövetségben a gyógyulás azt is jelentette, hogy „helyreállítani, vetni vagy megjavítani”. Tehát amikor az Úr Szelleme meggyógyítja valakinek a testét, akkor helyreállítja azt. A Szent Szellem helyre tud állítani, meg tud javítani kapcsolatokat, szokásokat, emlékeket, sőt egész nemzeteket is.


A kapcsolatok megjavításának az alapja a türelem, mivel az előkészíti a megbocsátást. „Az embernek értelme (bölcsessége) hosszútűrővé (türelmessé) teszi őt; és ékességére van neki elhallgatni a vétket.” (Példabeszédek 19:11) Ez az alapja az alázatosságnak (Prédikátor 7:8), a jó személyes kapcsolatoknak (Példabeszédek 25:15), az igaz bölcsességnek (Példabeszédek 14:29) és az igazi erőnek (Példabeszédek 16:32); valamint erre épül az örökkévaló közösségünk az Úrral: „Legyetek... béketűrők (türelmesek) az Úr eljöveteléig. Íme a szántóvető várja a föld drága gyümölcsét, béketűréssel (türelmesen) várja, míg reggeli és esti esőt kap. Legyetek ti is béketűrők (türelmesek), és erősítsétek meg szíveteket, mert az Úrnak eljövetele közel van.” (Jakab 5:7–8)