2012. június 1., péntek

Kétharmados támogatás: a Hit Gyülekezete veszi át az Ajkai Szakképző Iskolát

A Hit Gyülekezete üzemeltetheti 2013-tól az Ajkai Szakképző Iskola és Kollégiumot – döntött a képviselő-testület baloldali többsége. A Fidesz-KDNP hat képviselője nemmel szavazott. Tegnap a hajdúsámsoni képviselő-testület minősített többsége döntött arról, hogy az egyház üzemeltesse a település iskoláját. A szülők és a tanárok jelentős többsége mindkét helyen támogatta az átadást, a gyülekezet oktatási főigazgatója azt mondta: remélik, hogy a szakmai munka mindenhol meggyőzi a hangos kisebbséget. 


Az ajkai önkormányzat a Bródy Imre Gimnázium illetve a szakközépiskola átadását vetette fel, ám a gimnázium szülői és tanárai úgy döntöttek: nem szeretnék, hogy az egyház működtesse a Bródyt.

A szakközépiskola esetén azonban a szülők 64, a tanárok 69 százaléka amellett szavazott, hogy a Hit Gyülekezete vegye át az iskola működtetését. A városi képviselő-testület ma döntött a kérdésben. A 14 képviselő közül a nyolc MSZP-s támogatta az egyház szerepvállalását, a Fidesz-KDNP hat képviselője nemmel szavazott. Az ülésen vita alakult ki a kérdésben. A Fidesz szerint az iskola törvényt sértett a szülők és a dolgozók véleményének kikérésekor, mert a többi között nem tartották be az előírt 15 napot a tájékoztatás és a szavazás között. A kormányhivatal szerint azonban minden jogszabályi feltételnek megfelel a fenntartóváltás.

Az MSZP szerint a Fidesz álságosan viselkedik: - Szóvá tettük a testületi ülésen, hogy míg a parlamentben elismerték egyházként a Hit Gyülekezetét és megszavazták a magasabb egyházi normatívát, addig helyben a Jobbikkal karöltve, egymás karjaiba hullva szerveznek demonstrációkat – nyilatkozta az ATV Híradónak Schwartz Béla, Ajka szocialista polgármestere.

Tegnap pedig Hajdúsámsonban döntött úgy az önkormányzat, hogy öt évig a Hit Gyülekezete üzemeltesse tovább a település iskoláját. A 12 tagú képviselő-testületből 7-en szavaztak mellette, 4-en ellene és 1 tartózkodás volt. A Fidesz itt is ellenezte a döntést, aláírást is gyűjtöttek emiatt.

A Hit Gyülekezete oktatási főigazgatója továbbra is azt állítja: világnézetileg semleges maradnak az általuk átvett iskolák, és nem bocsátanak el pedagógusokat: - Azt reméljük, hogy néhány hónap alatt meggyőzzük a kétkedőket, hogy jó színvonalon megy tovább az oktatás – nyilatkozta Horváth András, a Hit Gyülekezete oktatási főigazgatója.

Mivel jövőre az egyházi fenntartású intézmények normatívája csaknem duplája lesz az államinak, számos önkormányzat egyházi működtetésbe adná az intézményt. Pontos összesítés nincs, sajtóinformációk szerint akár a százas nagyságrendet is elérheti az egyházi kézbe kerülő iskolák száma.

Csütörtökön Ajkán tartott sajtótájékoztatót Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. Arra a kérdésre, hogyan értékeli, hogy a szakközépiskolát a Hit Gyülekezete veszi át, azt válaszolta: törvényesen bejegyzett egyházként joga van az iskola működtetésére, a törvényes döntést az emberek által megválasztott képviselő-testület hozta. „Ha nem örül neki a város, akkor talán az önkormányzati képviselőkre kellett volna befolyást gyakorolniuk a lakosoknak, hogy ne így döntsenek” – mondta. Hozzátette: a helyi képviselők kötelessége, hogy az emberek akarata szerint járjanak el.

Személyes véleményeként megjegyezte: az egyház nyilatkozatában furcsának találta, hogy hitéletet nem akarnak élni az iskolában. Reményét fejezte ki, hogy a döntés előtt kikérték a szülők véleményét. Majd a jövő eldönti, hogy ez volt-e a jó út – jegyezte meg Hoffmann Rózsa.

atv.hu