2017. március 1., szerda

John Bevere: Az örökkévalóság vezéreljen 5.

Emlékezzünk rá, hogy ez Isten tökéletes (kiforrt) szeretete, mely megadja számunkra azt a magabiztosságot, mellyel megállhatunk a mi Bíránk előtt. János egyértelművé teszi, hogy Isten szeretete abban lett teljessé, ha megtartjuk az Ő parancsolatait, nem pedig a módon cselekedve, ami a társadalom szemében a helyes út. Tartsuk észben, hogy Évát sem a jó és gonosz tudásának a fájának a gonosz oldala vonzotta; sőt, sokkal inkább a jó oldala vonzotta! „És látá az asszony, hogy jó az a fa eledelre” (Mózes 1:3-6). Az emberi érvelés képes olyan szépség és jóság megformálására, mely Isten örökkévaló szeretetével ellentétes.

Az Ige azt is kijelenti, hogy képtelenek vagyunk Isten minden parancsolatát betartani és hinni, hogy bizodalmunk van az Ítélet Napjához. Ha gondosan megfigyeljük a teljes Szentírást, látjuk, hogy egyedül Isten szeretete tökéletes. Ezért adott Isten számunkra kegyelmet: ez tesz bennünket képessé, hogy teljességgel engedelmeskedjünk az Ő beszédének a módon, ami számára elfogadható.” Annakokáért mozdíthatatlan országot nyervén, legyünk háládatosak, melynél fogva szolgáljunk az Istennek tetsző módon kegyességgel és félelemmel.” (Zsidó 12:28)

A kulcs az, hogy tudjuk, mi az amit Isten kíván és néz, nem pedig az, ami az emberek vagy a társadalom szerint jónak látszik. Ezért Isten azt mondja nekünk

„És ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata.” (Róma 12:2) Ami a mi kultúránk számára tetszetős, Isten örökkévaló kívánsága számára talán gyalázat.

Hadd illusztráljam. Jelenleg éppen Szingapúrban ülök a hotelszobámban, és közel húszezer ember előtt fogok prédikálni ezen a hétvégén. Többször voltam már ebben a nagyszerű országban. Hollandiában is prédikáltam már néhányszor. Hollandiában a törvény nem tiltja a marihuána birtoklását. Az emberek nyugodtan szívhatják anélkül, hogy bármiféle büntetéstől félniük kellene. Szingapúrban azonban, ha egy bizonyos mennyiségű droggal elkapnak (és ez egy nagyon kis mennyiség), letartóztatnak és szigorúan megbüntetnek. Egy bizonyos mennyiségű drog birtoklásáért akasztás általi halálbüntetés jár! Mikor Szingapúrba érkezel, a következő felirat van a beléptető kártyán: „A Szingapúri törvény értelmében a drogkereskedelem halállal büntetendő”

Na most, el tudod képzelni azt a fiatal hollandot aki rendszeresen szív marihuánát, Szingapúrba utazik és cigarettáját meg akarja osztani egy szingapúrival? Örömmel mondja új barátjának, „Hé, barátom, ez egy igazán jó cucc. Lenyugszol tőle, ellazulsz, minden frusztrációd eltűnik. Kipróbálod? Szívesen adok belőle”

A fiatalembert azonnal letartóztatják. Ő sokkot kap.Első kérdése a rendőrökhöz, „Miért tartóztattak le?” Elérkezik a tárgyalás napja. A fiatal holland a bíróság előtt áll abban a hitben, hogy szerencsésen megússza a dolgot. A bíróság kimondja a bűnösség ítéletét és a büntetést. A fiatal férfi megdöbbenve mondja, „Bíró úr, ahonnan én jövök meg lehet osztani a marihuánát a barátoddal.”

A Bíró így felel, „Ön nem Hollandiában van. Ön Szingapúrban van és ebben az országban ez törvénybe ütközik.”

A fiatal férfi minden magabiztossága elszáll; semmi sem tud mondani ami megállna. Nincs újratárgyalás. Az ország legmagasabb fokú bírósága előtt áll kudarcra ítélve, védekezésre képtelen.

Sok évvel ezelőtt, mikor Szingapúrban voltam egy fiatal amerikait fogtak el autó rongálásért. Letartóztatták, bűnösnek ítélték és rattannal való botozásra büntették. Ez a fajta büntetés maradandó fizikai károsodást okoz a megkorbácsolt embernél, mivel a bambusz növényt vegyi anyaggal kezelik. Az ítélethozatal extrémnek tűnt. Még maga az Egyesült Államok elnöke is megpróbált közbenjárni, hogy az ítéletet enyhítse, de sikertelenül. Ez a fiatal férfi megszegte a szingapúri törvényt és le kellett töltenie a büntetést.

Mindnyájan az univerzum legmagasabb fokú bírósága előtt fogunk állni. A bíróság ítélete örök érvényű lesz. Sokan megdöbbenek majd az életük felett hozott határozattól, de ez nem kell hogy így történjen. Nem kell, hogy veled is ugyanígy legyen.

Készen állsz? Isten Igéje szerint bizalommal járulhatunk az univerzum Bírája elé. Ez a könyv azért íródott, hogy segítsen neked felkészülni. Ha ez a fiatal holland férfi elég időt szánt volna arra, hogy tanulmányozza Szingapúrt és felkészüljön, elkerülhette volna a büntetést. Mennyivel fontosabb tehát számunkra a saját ítéletünk napjára való felkészülés, arra az örökkévaló döntésre amely a Bíró Székében kerül meghozatalra.

Nemcsak egyfajta ítélet lesz hozva. Lesz egy ítélet a hitetlenek egy másik a hívőknek, sőt lesz egy az angyalok számára is. Változatos döntések lesznek meghozva. Lesznek veszteségek, büntetések de jutalmazások is. Ezekbe a következő fejezetekben fogunk mélyebben belemenni de hadd mutassak rá ismét arra, hogy ezek a döntések örökösek lesznek. Nem lehet eléggé hangsúlyozni; próbáld meg mentálisan megérteni, véget nem érő! Isten akarata az, hogy tudjuk mindezek előre meg vannak tervezve és nekünk azon kell munkálkodnunk, hogy megjutalmaztassunk amely az Ő igéjéhez való ragaszkodásból származik. Pál mondja:

„Nem tudjátok-é, hogy akik versenypályán futnak, mindnyájan futnak ugyan, de [csak] egy veszi el a jutalmat? Úgy fussatok [a versenyeteken], hogy elvegyétek [jutalmatokat]. Mindaz pedig aki pályafutásban tusakodik, mindenben magatűrtető; azok ugyan, hogy romlandó koszorút nyerjenek, mi pedig romolhatatlant. Én azért úgy futok, mint nem bizonytalanra (nem cél nélkül); úgy viaskodom, mint aki nem levegőt vagdos; Hanem megsanyargatom testemet [keményen bánok vele, a nehézségekben fegyelmezem] és szolgává teszem.” (1 Kor. 9:24-27)

Pál világosan mondja, „Nem bizonytalanra futok (nem cél nélkül)”. Egy másik fordításban így hangzik: ”Egyenest nekidőlve futok, hogy minden lépésemmel elérjem célomat” (NLT fordítás 26. vers). Ez az, amit miden embernek tennie kellene – bizonysággal és szándékkal nyerni. Nem másokkal versengve, hanem saját magunkkal.

Fordította: Diana En Arnoud Jan