2015. augusztus 28., péntek

Philip Yancey és Tim Stafford - Nehémiás szívén viseli Jeruzsálem újjáépítését

Nehémiás 2,8 A király megadta ezt nekem Istenemnek hozzám való jóakarata folytán.

Évtizedekkel a fogságból való hazatérés után a zsidóknak végre van templomuk, de ezen kívül nem sok mindent értek el. A szent város még mindig gyéren lakott, főként azért, mert a legtöbben inkább a környékbeli falvakban telepedtek le. Az idegenekkel való vegyes házasságok és keveredés miatt a zsidóság kulturális és vallási öröksége a kihalás szélére került.
Hogyan lehet megállítani a további lecsúszást? Babilonban, a még mindig száműzetésben élő zsidók között van egy ember, aki tudja, mit kell tenni. Akárcsak valamikor Dániel, Nehémiás is magas rangra emelkedett az elnyomó hatalom (Perzsia) kormányzati rendszerében, és idegen létére is sikeres pályát futott be. Amikor a fülébe jutnak a Jeruzsálemről szóló csüggesztő hírek, úgy érzi, tennie kell valamit. Engedélyt kér a királytól, hogy hazatérjen, és segítsen a város falainak újjáépítésében.

Szakszerű vezetés

Nehémiás Izrael olyan kiemelkedő vezetőinek sorába tartozik, mint Mózes, Sámuel, Dávid, Ezekiás és Jósiás. Napjaink vezetői közül sokan ma is ihletet merítenek Nehémiás vezetői és menedzseri képességeinek tanulmányozásából. Szigorúan véve Nehémiás nem próféta, bár mindenképpen az imádság embere. Amikor a király előtt megjelenik, egy gyors imában Isten segítségét kéri a sorsdöntő beszélgetéshez (2,4). Nehémiás emlékirataiba is beilleszti spontán imádságait. Néhány példa erre: 1,5–11; 3,36–37; 5,19; 6,9.14; 13,14.22.31.
Nehémiás valahányszor újabb kihívással találkozik, nagy hozzáértéssel, jó üzleti érzékkel, bátorsággal és Istenbe vetett bizalommal oldja meg a problémákat, még akkor is, ha rögtönöznie kell. Munkacsoportokat mozgósít, felveszi a harcot az ellenséggel, megreformálja a bírósági rendszert, megtisztítja a vallási életet, és amikor szükséges, lelkesítő beszéddel szólítja harcba a csapatokat. S mindezt az idő alatt teszi, amíg átmeneti időre felmentést kapott a perzsa udvarban betöltött közigazgatási feladatai alól.