2015. augusztus 4., kedd

Joyce Meyer - Kegyelmed éltet - A kegyelem ereje 5.

A hit csatorna, nem forrás

Az Efézusbelieknek írt levél 2: 8-9 részében azt olvastuk, hogy kegyelemből tartattunk meg, hit által. Igen, kell a hit. De azt is tudnunk kell, hogy nem a hit az az erő, amely megtart bennünket, csupán egy csatorna, amelyen keresztül Isten kegyelmét kapjuk, ami nem más, mint a Szent Szellem ereje.

A Zakariásnál olvasott analógiában a hit a lámpaoszlop, a kegyelem pedig az olaj. Mienk lehet a világ összes lámpása, de ha nincs bennük olaj, nem bocsátanak ki fényt.

Emlékeztek az 1. fejezetben leírt ventilátor példájára, ami csak akkor képes lehűteni a levegőt, ha az áramforráshoz van csatlakoztatva? Ez jó példa lehet a keresztény életünkre is. Sokszor megesik, hogy mindenféle alapelvvel, módszerrel, szabállyal van tele a fejünk, aminek az igazi erőhöz semmi köze sincs. Miért? Az alapelvek, módszerek, szabályok – mint a hit is – csupán csatornák, amelyen keresztül Istentől kapunk. Ezek természetesen jók, és ismernünk is kell őket, de önmagukban nem tudják a problémáinkat megoldani.

A hit fogalmát ismernünk kell. A hit csodálatos dolog. A Biblia azt mondja, hogy hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni. (Zsidó 11:6). Azért olyan alapvető fontosságú, mert ez az az eszköz, amin keresztül Istentől minden jó dolgot megkaphatunk, amit nekünk szán. Ez az oka annak, hogy Isten éveken keresztül tanítja hitben a kiválasztottait. Azt akarja, hogy szemeiket Rá vessék, és tanuljanak meg hinni Benne, hogy Ő megadhassa számukra, illetve rajtuk keresztül elvégezhesse mindazt, amit a földön meg akar cselekedni. Ugyanez igaz az ima, a dicséret, a meditálás, a bibliaolvasás, a bűnvallás, a szellemi harc valamint a többi alapelv esetében is, amelyekről hallottunk, és amelyeket gyakorlunk. De valamennyi spirituális tevékenységünk közepette ügyeljünk arra, nehogy az Úr helyett ezeket a dolgokat kezdjük imádni – ezekben bízni, ezekhez ragaszkodni, ezekben hinni.

Lehet imádni az imádkozást, a Biblia tanulmányozását, a bűnvallást, a meditálást, az imát, jó cselekedeteinket. Kifejleszthetjük a hitünkbe vetett hitet is, ahelyett, hogy az Istenbe vetett hitünket erősítenénk. Ez egy kicsit ijesztőnek tűnhet, hiszen olyan keskeny a választóvonal közöttük.

Egy dolgot soha ne feledj: bármennyire is jók ezek a dolgok, csupán csatornaként szolgálnak, amelyeken keresztül Istentől kaphatunk. Mint a már említett példában a ventilátor, teljesen haszontalanok, ha nincsenek az isteni erőforráshoz csatlakoztatva.

Fordította: Berényi Irén