2012. május 31., csütörtök

Spurgeon - A megfelelő ígéret kiválasztása 2.


Lehet, hogy az Úrnak az az ígérete, amely megszüntetné a rossz közérzetünket, egészen közel van, csak nem tudunk róla. John Bunyan (A zarándok útjában) az emberi tapasztalat páratlan ismeretével ábrázolja a Kétségek Várának rabját, amint a saját kebelében megtalálja az Ígéretnek nevezett kulcsot, amely minden ajtót nyit a sötét börtönben. Gyakran fekszünk sötétzárkában, pedig kínálja magát a legteljesebb szabadság elnyerésének eszköze. Ha kinyitnánk a szemünket, Hágárhoz hasonlóan mi is meglátnánk egy kutat a közelben, és csodálkoznánk, hogy miért is gondoltunk a szomjan halásra. Ó, megkísértett testvérem, az Úr ígérete éppen rád vár! Amiként a manna korán reggel lehullott, és ott feküdt a földön, készen arra, hogy az izráeliták összeszedjék, ugyanígy vár az Úr ígérete a te eljöveteledre. A kegyelem ökreit és hízóit már levágták, és minden készen áll a vigasztalásodra. A hegy tele van harci szekerekkel és tüzes lovakkal, amelyek készek a kiszabadításodra; az Úr prófétája látja őket, és ha nyitva tartanád a szemed, te is látnád. Ostobaság lenne részedről, ha csak ülnél ott, ahol vagy, és haldokolnál, akárcsak a leprások Samária kapujában. Mozdulj meg, mert valahol a közeledben bőségesen árad a kegyelem, felülmúlva mindent, amit kértél vagy amire gondoltál. Csak higgy, és ’menj be a nyugalomba’.

A szegények, a betegek, az erőtlenek, a tévelygők számára vannak olyan vigasztaló szavak, amelyeket csak ők élvezhetnek. Az elesettek, a csüggedtek, a kétségbeesettek, a haldoklók számára vannak olyan szíverősítők, amelyeket Isten úgy készített el, hogy tekintettel volt sajátos bajaikra. Vannak ígéretek az özvegyek és az apátlanok számára, és ugyanúgy a bebörtönzöttek, az utazók, a hajótörött tengerészek, az idős emberek és a haldoklók számára is. A hívő ember akármerre vándorol, mindig isteni ígéret követi. Az ígéret úgy veszi körül a hívőket, mint a levegő a földgolyót. Majdnem nevezhetném mindenütt jelenlévőnek, és elmondhatom róla: ’Minden oldalról körülfogtál, kezedet rajtam tartod. Csodálatos nekem ez a tudás, igen magas, nem tudom felfogni. Hova menjek Szellemed elől? Orcád elől hova fussak?’ (Zsolt 139,5-7). A sötétség semmilyen mélysége sem rejthet el minket a szövetség ígérete elől; jelenlétében éjszaka is nappali világosság van. Merítsünk ebből bátorságot, és várjunk hittel és türelemmel száműzetésünk földjén, amíg el nem jön hazatérésünk napja. Így ’örököljük az ígéretet’, akárcsak az üdvösség többi örököse.

A szövetség bizonyos ígéreteinek, amelyeket az Úr Jézus Krisztus tett az általa kiválasztottaknak és megváltottaknak, nincs semmilyen ránk vonatkozó feltétele; de az Úr sok más gazdag ígérete kikötéseket tartalmaz, amelyeket figyelembe kell vennünk, különben nem részesülünk az áldásból. Kedves olvasó, miközben szorgalmasan kutatsz, ne feledkezz meg erről a nagyon fontos dologról. Isten megtartja a neked tett ígéretet; csak pontosan teljesítsd a benne előírt feltételeket. Csak akkor várhatjuk, hogy az ígéret teljesül számunkra, ha mi is teljesítjük a feltételeit. Ő ezt mondta: ’Aki hisz Jézusban, az üdvözül.’ Ha hiszel az Úr Jézus Krisztusban, bizonyosan üdvözülsz, de különben nem. Hasonlóan, ha az ígéret imához, szentséghez, az Ige olvasásához, a Krisztusban való élethez vagy bármi máshoz van kötve, teljes szívvel és lélekkel próbáld teljesíteni a parancsot, hogy részesülhess az áldásban. Egyes esetekben a nagy áldás azért nem valósul meg, mert az ember elhanyagolja ismert kötelességeit. Az ígéret nem tud belépni, mert ’a bűn az ajtó előtt leselkedik’. Még egy ismeretlen kötelesség is megkorbácsolhat minket ’néhány ostorcsapással’, és ez a néhány csapás is elronthatja az örömünket. Törekedjünk arra, hogy megismerjük az Úr akaratát minden dologban, és aztán engedelmeskedjünk neki habozás nélkül. Nem a mi akaratosságunk, hanem az isteni bölcsesség útjai azok, amikről olvasunk: ’Útjai kedves utak, és minden ösvénye békesség’ (Péld 3,17).

Ne becsüld le az ígéret kegyelmét csak azért, mert egy feltétel van mellékelve hozzá; hiszen ez megkettőzi az értékét. A feltétel maga is áldás, amelyet az Úr szándékosan elválaszthatatlanná tett attól, amire vágysz, hogy egyszerre két kegyelmet is elnyerj, miközben csak egyet keresel. Sőt, ne felejtsd el, hogy a feltétel csak azoknak fájdalmas, akik nem örökösei az ígéretnek: számukra tüskés sövény, amely távol tartja őket a vigasztól, amihez nincs joguk; de számodra nem fájdalmas, hanem vigasztaló, ezért nem akadályoz abban, hogy hozzáférj az áldáshoz. Azoknak a követelményeknek, amelyek fekete felhőt és sötétséget ígérnek az egyiptomiak számára, derűs oldala van az izráeliták számára, amely éjjel világít nekik. Számunkra az Úr igája könnyű, és ha magunkra vesszük, lelkünk nyugalmat lel. Vedd hát figyelembe az ígéret szóhasználatát, teljesítsd ki minden előírását, hogy minden jó dolog a tiéd lehessen!

Ha hiszel az Úr Jézusban, minden ígéret a tiéd; és közöttük biztosan van olyan, amelyik éppen arra a napra illik és arra a helyre, ahol éppen táborozol. Ezért kutasd az Írást, és találd meg a ma rád vonatkozó részt! Az Úr a következőt mondta, az általa tett ígéretekről: ’Egy sem fog hiányozni ezek közül, sem az egyik, sem a másik nem marad el, mert az Úr parancsa ez.’ Tehát bizakodj, és ne félj. Bármi más hibázhat, de Isten ígérete sohasem. Ebben a bankban nem kockázatos elhelyezni semmilyen kincset. ’Jobb az Úrnál keresni oltalmat, mint előkelő emberekben bízni.’ Valahányszor megemlékezünk az igazság és kegyelem Istenéről, szívünk énekelni fog.