2012. május 18., péntek

„Mindannyian Együtt Jeruzsálemért” Alapítvány a keresztény-zsidó párbeszéd erősítésére

„Mindannyian Együtt Jeruzsálemért” elnevezéssel alapítványt hozott létre a keresztény-zsidó párbeszéd erősítésére Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, és Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke. Az alapítvány célja Jeruzsálem jövőjének és múltjának, szellemi, vallási, kulturális jelentőségének, szerepének kutatása, képviselete, népszerűsítése révén a zsidó-keresztény civilizáció értékeinek erősítése. 


A zsidó-keresztény kinyilatkoztatás és kultúra alapvető szerepet töltöttek és töltenek be a szabad világ – benne hazánk – létrejöttében és fennmaradásában – hangsúlyozza az alapítvány közleménye. „Ezeknek az értékeknek a keletkezésében, elterjedésében, Jeruzsálem, mint a zsidóság szellemi, vallási, kulturális és politikai központja és egyben, mint a kereszténység megszületésének helye, központi szerepet tölt be” – írják.

Az alapítvány szerint Jeruzsálem jelentőségét már a magyar államot megalapító I. István király is felismerte, amikor megnyitotta az Európából odavezető szárazföldi zarándokutat és a városban zarándokházat is építtetett. „Ma pedig a modern Izrael állama teljes körűen védelmezi és garantálja valamennyi vallás, különösen a kereszténység szent helyeinek és történeti emlékeinek védelmét, szabad megközelítését is” – hangsúlyozzák.

Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, a kezdeményezés szellemi atyja az alapítvány létrehozását követő sajtótájékoztatón elmondta: olyan kulturális és spirituális rendezvényeket fognak rendezni, amelyek során sok ember megismerheti Jeruzsálem sokszínűséget és vallási pluralizmusát. Hozzátette: az alapítvány alkalmas a növekvő antiszemitizmus elleni küzdelemre is, ez pedig nagyon fontos szerepét játszhat Magyarország erkölcsi megújulásában. Mint mondta, szeretnék, ha nem felekezetfüggő lenne ez a mozgalom, hanem mindenki, akinek fontos a cél, és szeretne részt venni benne, csatlakozzon.

Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke hangsúlyozta: a zsidók és keresztények közül sokan hisznek abban, hogy ugyan sok főváros van a világon, de csak egy az igazi, szellemi kulturális központ. Mindent meg kell tenni azért, hogy Jeruzsálem örökre megmaradjon Izrael fővárosának – mondta.

A „Mindannyian Együtt Jeruzsálemért” alapítvány kuratóriumi elnökének Ungvári Tamás írót, egyetemi tanárt választották meg, a kuratórium tagja lett Magyar György ügyvéd, valamint Kalmár Ákos üzletember.

atv.hu