2011. január 13., csütörtök

Rodney H. Browne: Éhezd és szomjazd Istent

Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot: mert ők megelégíttetnek. Máté 5:6
Bármi legyen is az, ami után éhezünk és szomjazunk, azt a dolgot fogjuk keresni, hogy éhségünket és szomjúságunkat kielégítsük. Ha Istenre vagyunk éhesek, akkor Őt, az Ő igazságát, az Ő üdvösségét és bölcsességét fogjuk keresni. Ha csupán a földi dolgokban keressük megelégedettségünket, akkor örülni fogunk, amikor azt megtaláltuk, és szomorúak leszünk, amikor nem találjuk meg - de ugyanakkor nem vesszük észre, hogy az igazi beteljesülésnek és megelégedettségnek híjával vagyunk. Jézus a következőt mondta azoknak, akik nem a szellemi, hanem a testi kívánságaikra figyeltek: "Jaj néktek, kik beteltetek; mert éhezni fogtok." (Lukács 6:25a) Sok ember vagyonnal, étellel, itallak, szórakozással, népszerűséggel tömi tele magát, és mindazzal, amit még megkívánnak, de bensejükben mégis nyomorultak. Minden ember szívében lakozik egy olyan éhség és szomjúság, amelyet csak az Úr tud megelégíteni.
Távol van a gonoszoktól a szabadítás, mert nem törődnek a Te rendeléseiddel. Zsoltár 119:155
Mert azt mondták néktek, hogy az utolsó időben lesznek csúfolódók, akik az ő istentelen kívánságai szerint járnak. Júdás 18
Természetes ízlelőbimbóink olyanok, mint a szellemi ízlelőbimbóink: ha nasival tömöd tele magad, nem lesz étvágyad egészséges ételeket enni. Az egészséges ételek tulajdonképpen finomak és jót tesznek a szervezetünknek, de ha csak nasin élsz, nem fogod az egészségeset kívánni. Ha nem akarsz megbetegedni és korán meghalni, akkor a szervezetednek egészséges ételre van szüksége, így azok után kell az étvágyadat kifejlesztened -, nem azért, mert az egészséges ételeket akarod enni, hanem azért, mert azokra van szükséged. Amire mindannyiunknak szüksége van - jobban, mint földi eledelre -, az Isten és az Ő mennyei eledele. Étvágyunkat Istenre és az Isten szerinti életre kell kialakítanunk. Csak ily módon leszünk igazán beteljesültek és megelégítettek.
Boldogok ti, kik most éheztek: mert megelégíttettek. Lukács 6:21a
A János 6:33-35-ben Jézus a következőt mondta a tanítványoknak: "Mert az Istennek kenyere, amely mennyből száll alá, és életet ád a világnak. Mondának azért Néki: Uram, mindenkor add nékünk ezt a kenyeret! Jézus pedig monda nékik: Én vagyok az életnek ama kenyere; aki Hozzám jő, semmiképpen meg nem éhezik, és aki hisz Bennem, meg nem szomjazik soha." A samariai asszonynak a kútnál pedig ezt mondta Jézus: "Mindaz, aki ebből a vízből iszik, ismét megszomjazik. Valaki pedig abból a vízből iszik, amelyen Én adok néki, soha örökké meg nem szomjazik; hanem az a víz, amelyet Én adok néki, örök életre buzgó víznek kútfeje lesz ő benne." (János 4:13-14)
Éhesnek és szomjasnak kell lennünk Istenre, és teljes szívünkkel kell keresnünk Őt:
  • Zsoltár 119:2 - Boldogok, akik megőrzik az Ő bizonyságait, és teljes szívből keresik Őt.
  • Zsoltár 107:9 - Hogy megelégíté a szomjazó lelket, és az éhező lelket betölté jóval!
  • Példabeszédek 8:17 - Én az Engem szeretőket szeretem, és akik Engem szorgalmasan keresnek, megtalálnak.
  • Ézsaiás 44:3 - Mert vizet öntök a szomjazóra, és folyóvizeket a szárazra; kiöntöm Szellememet a te magodra, és áldásomat a Te csemetéidre.
  • Ézsaiás 55:1-3 - Oh mindnyájan, kik szomjaztok, jertek e vizekre, ti is, kiknek nincs pénzetek, jertek, vegyetek és egyetek, jertek, vegyetek pénz nélkül és ingyen, bort és tejet. 2 Miért adtok pénzt azért, ami nem kenyér, és gyűjtött kincseteket azért, ami meg nem elégíthet? Hallgassatok, hallgassatok Reám, hogy jót egyetek, és gyönyörködjék lelketek kövérségben. 3 Hajtsátok ide füleiteket és jertek Hozzám; hallgassatok, hogy éljen lelketek, és szerzek veletek örök szövetséget, Dávid iránt való változhatatlan kegyelmességem szerint.
  • Jelenések: 21:6 - És monda nékem: Meglett. Én vagyok az Alfa és az Omega, a kezdet és a vég. Én a szomjazónak adok az élet vizének forrásából ingyen.
  • Jelenések 22:17 - És a Szellem és a menyasszony ezt mondják. Jövel! és aki hallja, ezt mondja: Jövel! és aki szomjazik, jöjjön el; és aki akarja, vegye az élet vizét ingyen.
  • V. Mózes 4:29 - De ha onnan keresed meg az Urat, a te Istenedet, akkor is megtalálod, hogyha teljes szívedből és teljes lelkedből keresed Őt.
  • Zsidókhoz írt levél 11:6 - Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni; mert aki Isten elé járul, hinnie kell, hogy Ő létezik és megjutalmazza azokat, akik Őt keresik.
Milyen csodálatos Istent szolgálunk, Aki először szeretett bennünket, és Aki elküldte az Ő Fiát, hogy meghaljon értünk, amikor még bűnösök voltunk. Az Úr keresi azokat és vágyja a velük való kapcsolatot, akik Őt keresik, és akik szellemben és igazságban imádják Őt (János 4:23). Ha hit által valóban és szorgalmasan keressük Istent, akkor megtaláljuk Őt. Ha Isten dolgai után kutatunk, Ő megjutalmaz minket. Ha éhezzük és szomjazzuk Őt, Ő jóllakat és megelégít bennünket.