2011. január 10., hétfő

D.Prince: Róma levél 6. fejezet 3. rész

6: 14. - Mert a bűn ti rajtatok nem uralkodik; mert nem vagytok törvény alatt, hanem kegyelem alatt.

A kegyelem alatt vagyunk, nem a törvény alatt. Egyidőben nem lehetünk mindkettő alatt. Neked kell döntened, hogy melyik alatt élsz. A bűn azért nem uralkodik rajtatok, mert nem vagytok a törvény alatt. Ha a törvény alatt élsz, akkor a törvénynek hatalma van fölötted. Ha kegyelem alatt élsz, akkor nem szabályok irányítják az életedet, nem félelemből élsz, hanem szeretetből engedelmeskedsz az Úrnak. Isten nem akar magának rabszolgákat. A törvény rabszolgákká tette az embereket, Isten viszont fiakat és leányokat akar magának. Ha megengeded, hogy a sátán hatalmaskodjon feletted, akkor ő ezt meg is fogja tenni, mert ő nagyon kegyetlen a gyengékkel szemben.

6: 15-16. - Mit is tehát? Vétkezzünk-e mivelhogy nem vagyunk törvény alatt, hanem kegyelem alatt? Távol legyen. Avagy nem tudjátok, hogy akinek oda szánjátok magatokat szolgákul az engedelmességre, annak vagytok szolgái, akinek engedelmeskedtek: vagy a bűnnek halálra, vagy az engedelmességnek igazságra?

Amikor alárendelitek magatokat valakinek, akkor annak a rabszolgájává váltok. Ha átengeditek magatokat az erkölcstelenségnek, akkor az erkölcstelenség rabszolgájává váltok. Nem engedhetsz úgy a bűnnek, hogy ne válj a rabszolgájává. El kell döntened, kinek veted alá magad.

Józsué 24: 15. - Hogyha pedig rossznak látjátok azt, hogy szolgáljatok az Úrnak: válasszatok magatoknak még ma, akit szolgáljatok; akár azokat az isteneket, akiknek a ti atyáitok szolgáltak, amíg túl voltak a folyóvízen, akár az Emoreusok isteneit, akiknek földjén lakoztok: én azonban és az én házam az Úrnak szolgálunk.

Nem azt kell eldöntenünk, hogy szolgáljunk-e valakit, hanem azt, hogy kit szolgálunk. Döntsd el: a bűnnek vagy az igazságnak szolgálsz. A megváltás előtt nem volt választási lehetőségünk, mert nem tudtunk ellenállni a bűnnek.

6: 17. - De hála az Istennek, hogy jóllehet a bűn szolgái voltatok, de szívetek szerint engedelmeskedtek a tudomány azon öntőformájának, amelyre adattatok.

Az embereket a megfelelő öntőformába kell helyezni már a megtérés után, különben ha rossz gyülekezetbe jár, akkor idővel már nehezen lehet megváltoztatni!

6: 18. - Felszabadulván pedig a bűn alól, az igazságnak szolgáivá lettetek.

Valamelyik uralkodni fog felettünk: a bűn, vagy az igazság. Ha azt mondod, hogy az igazság, akkor hidd el, hogy meg leszel próbálva, igazi, éles helyzetben. Az ördög mindaddig folytatja, amíg az ember el nem jut arra a pontra, amíg a kísértés már nem jelent semmit neki, már el sem játszik a gondolattal. Az ördög elég okos, hogy ne pazarolja az idejét ilyen emberekre. De ha van benned, a gondolataidban bármilyen kettőség, az ördög ezt ki fogja használni. Eltökéltnek kell lenned a bűnnel szemben.

6: 19. - Emberi módon szólok a ti testeteknek erőtlensége miatt. Mert amiképpen oda szántátok a ti tagjaitokat a tisztátalanságnak és a hamisságnak szolgáiul a hamisságra: azonképpen szánjátok oda most a ti tagjaitokat szolgáiul az igazságnak a megszenteltetésre.

Járhattok az egyik úton, vagy a másikon. Szinte teljesen lehetetlen nyugalmi állapotot elérni a szellemi életben. Vagy előre haladtok, vagy visszafelé. Vagy még jobban belemerültök a lázadásba, vagy előrehaladtok a szentségben.

6: 20-21. - Mert mikor a bűn szolgái voltatok, az igazságtól szabadok voltatok. Micsoda gyümölcsét vettétek azért akkor azoknak, amiket most szégyenletek? Mert azoknak a vége halál.

Ne felejtsétek el, hogy milyenek voltatok mikor bűnöket követtetek el. Valóban vissza akartok térni oda? A régi élet semmit sem tud felkínálni számodra. Ezeknek a dolgoknak a vége: halál.

6: 22. - Most pedig, minekutána felszabadultatok a bűn alól, szolgáivá lettetek pedig az Istennek: megvan a gyümölcsötök a megszenteltetésre, a vége pedig örök élet.

Ne gondolkodjatok tovább a múlton, inkább a jövő felé nézzetek, hogy merre tartotok. A szent élet, örök élet felé tartotok, amely nem fejeződik be ezzel a földi élettel. Nehéz előre haladni, ha valaki hátrafelé néz.

6: 23. - Mert a bűn zsoldja halál; az Isten kegyelmi ajándéka pedig örök élet a mi Urunk Krisztus Jézusban.

Ha meg akarod tartani a béredet, ami megillet téged azért, amit tettél, akkor ne felejtsd el, hogy bűnös vagy és Isten igazságos, és ha ezt a lehetőséget választod, akkor megkapod a béredet: a halált. De ha elutasítod ezt a lehetőséget, és ezt mondod: Istenem, én nem akarom azt amit megérdemlek, azt add nekem, amit nem érdemlek meg: a kegyelmet, a karizmát, az örök életet kapod meg.