2017. november 27., hétfő

Joyce Meyer - Találd meg a valódi önmagad és töltsd be elhívásodat 41.

Fogadd be a kegyelmet, irgalmasságot és jóindulatot

"Járuljunk azért bizodalommal a kegyelem (Isten ki nem érdemelt jóindulatának) királyi székéhez, hogy irgalmasságot nyerjünk [bűneink miatt] és kegyelmet találjunk, alkalmas időben való segítségül [a megfelelő segítséget, ami a megfelelő időben érkezik, amikor épp szükségünk van rá]." Zsidó levél 4:16

Vannak olyan szavak a Bibliában, amelyeket „erőteljes szavaknak” nevezek. Ha ezeket a szavakat megfelelő módon értelmezzük, nagy segítségünkre lesznek abban, hogy megtaláljuk valódi önmagunkat.

Mivel addig nem találhatjuk meg a valódi önmagunkat, amíg meg nem ismerjük és be nem fogadjuk Isten feltétel nélküli szeretetét, vagyis kegyelmét, irgalmát és jóindulatát.

Először is vizsgáljuk meg a befogadni szót, ami egy ilyen erőteljes szó.

Arról beszéltem már, mennyire fontos befogadni Isten kegyelmét, irgalmát és jóindulatát, de nagyon sokan vannak, aki nem tudják, hogyan is kell ezt tenni. Korunk társadalmában már hozzászoktunk ahhoz, hogy mindenért dolgozni és fizetni kell. Sokat küszködünk, hogy mindent megszerezzünk, de Isten azt akarja, hogy szabadon vegyünk át mindent.

Amikor egymással beszélgetünk, ilyen dolgokat mondunk: „Megkaptad a Szent Szellemet?” „Kaptál szabadulást?” „Szabad lettél?” „Jött áttörés az életedben?” (Az angol szövegben a „kap, megszerez” igét olvashatjuk). Ezek teljesen helytelen kérdések, de nagyon jól mutatják a gondolkodásmódunkat.

A Bibliában sokszor olvashatunk arról, hogy mit kell Istentől átvenni, befogadni. Folyamatosan árasztja ránk áldásait, és nekünk, üres edények gyanánt, meg kell tanulnunk szabadon befogadni mindazt, amit Ő kínál nekünk. Emlékezz arra, mit mond az Írás:

"Valakik pedig befogadták őt, hatalmat (erőt, jogot, privilégiumot) adott azoknak, hogy Isten fiaivá legyenek, azoknak, akik az ő nevében hisznek (bíznak, arra támaszkodnak, ahhoz ragaszkodnak)."
János 1: 12.

"És az ő teljességéből (bőségéből) vettünk (részesedtünk belőle, el voltunk látva) mindnyájan kegyelmet is kegyelemért." János 1:16.

"Hanem vesztek erőt, (képességet, alkalmasságot, hatalmat) minekutána a Szent Lélek eljő reátok: és lesztek nékem tanúim úgy Jeruzsálemben, mint az egész Júdeában és Samariában és a földnek mind végső határáig." ApCsel 1:8.

"Akkor [az apostolok] kezeiket reájuk veték, és vőnek Szent Lelket." ApCsel 8:17.

"Erről a próféták mind bizonyságot tesznek (tanúskodnak), hogy bűneinek bocsánatját veszi az ő neve által mindenki, aki hiszen ő benne [ragaszkodik hozzá, támaszkodik rá, átadják magukat Neki]."
ApCsel 10:43.

"Mint együttmunkálkodók intünk is, hogy hiába ne vettétek légyen az Isten kegyelmét." II Korinthus 6:1.

"Csak azt akarom megtudni tőletek: a törvény cselekedeteiből kaptátok-é a Lelket, avagy a hit hallásából?" Galata 3:2.

"Azért, amiképpen vettétek a Krisztus Jézust, az Urat, akképpen járjatok Ő benne (úgy irányítsátok az életeteket, úgy viselkedjetek)." Kolosse 2:6.

"…irgalmasságot nyerjünk ." Zsidó 4:16.

"Elvetvén azért minden undokságot és a gonoszságnak sokaságát, szelídséggel (alázattal) fogadjátok a [szívetekbe] beoltott ígét, amely megtarthatja a ti lelkeiteket." Jakab 1:21.

A fenti versek, csakúgy, mint sok más a Szentírásban, nagyszerűen rávilágítanak arra, mi a különbség aközött, hogy átveszünk valamit vagy megszerzünk valamit. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a következőképpen határozom meg a „megszerezni” és „átvenni” igék jelentésbeli különbségét: csak erőfeszítés és küzdelem árán szerezhetek meg dolgokat, míg ahhoz, hogy átvegyek valamit, befogadó edénnyé kell válnom, és elfogadnom azt, amit felajánlanak nekem.

Ha megértjük ezt a jelentésbeli különbséget, megértjük azt is, miért olyan küzdelmekkel teli sok kereszténynek az Úrral való útja. Megpróbálnak mindent megszerezni Tőle, ahelyett, hogy egyszerűen kérnének és kapnának.

Fordította: Berényi Irén