2017. november 29., szerda

Borbély József - Szellemi életkorok 2.

A szellemi életet ugyanúgy korszakokra lehet bontani, mint a biológiai életet. Most nézzük meg a szellemi gyermekkor és a kamaszkor jellemzőit!

4. A negyedik korszak: A GYERMEKKOR

A szellemi gyermekkor része a hívő életnek, de a Biblia fontos üzenete, hogy NŐJÉL FEL, NE MARADJ ÖRÖKRE GYERMEK!

„Hogy többé ne legyünk gyermekek, kiket ide s tova hány a hab és hajt a tanításnak akármi szele, az embereknek álnoksága által, a tévelygés ravaszságához való csalárdság által; Hanem az igazságot követvén szeretetben, mindenestől fogva nevekedjünk Abban, a ki a fej, a Krisztusban.” (Ef. 4:14-15)

A GYERMEK KÖNNYEN BECSAPHATÓ, ÁTVERHETŐ. A gyermekek hiszékenyek, bármit mondanak nekik, elhiszik. A gyermek „együgyű”: ami eszébe jut, megcsinálja. A gyerek-keresztényeket álnok hírekkel el lehet vinni rossz irányba. Ezzel szemben a szellemi felnőttek nem hagyják, hogy valaki olyat szidalmazzanak, akit szeretnek.

A GYERMEKEKNEK ERŐS AZ IGAZSÁGÉRZETÜK ÉS ÉRZELMI ALAPON ÉLNEK, GONDOLKODNAK. A szellemi gyerekekre is ez jellemző, emiatt könnyen megsértődnek, ha megbántást, vagy igazságtalanságot élnek át. De: megsértődni luxus! Aki megsértődik, az önmagának okoz sok nehézséget, problémát. Például elveszítheti mások bizalmát, akár elveszítheti a munkahelyét, szolgálatát, jó kapcsolatait is. Nem értesz egyet mindenben a testvéreddel? Semmi gond! A Bibliában értsetek egyet, a többi nem probléma.

„Mikor gyermek voltam, úgy szóltam, mint gyermek, úgy gondolkodtam, mint gyermek, úgy értettem, mint gyermek: minekutána pedig férfiúvá lettem, elhagytam a gyermekhez illő dolgokat.” – mondja Pál az 1 Kor. 13:11-ben.

A GYERMEK ELŐSZÖR BESZÉL, UTÁNA GONDOLKODIK, MAJD MEGÉRTI, MI TÖRTÉNT, MIT CSINÁLT.

Ezzel szemben A FELNŐTT EMBER ELŐSZÖR MEGÉRTI, ÉRTELMEZI A HELYZETET, UTÁNA GONDOLKODIK, ÉS HA SZÜKSÉGES, AKKOR SZÓL.

Te hogy működsz?
Szellemi gyerek vagy?
Felnőtt vagy?
„Ki vagy…?”

Pál az 1 Korintus 3:1-4-ben a gyerek-keresztények további jellemzőit mutatja be: veszekedés, civakodás, pártoskodás. Ki kié? Ki kihez tartozik? – Ez még gyerekkor. NEM AZ A KÉRDÉS, HOGY KI KIÉ, HANEM AZ A LÉNYEG, HOGY FELNŐJÖN A GYEREK!

A gyerekekre jellemző még a bölcsesség hiánya is: zsigeri szinten jön belőle a bolondság. Ezért van szükség fenyítésre A SZÜLŐK RÉSZÉRŐL: figyelmeztetésre és fegyelmezésre.

Hogyan tudsz kijönni a szellemi gyermekkorból? AZ ÚR JELENLÉTÉBEN VALÓ TANULÁSSAL!

5. Az ötödik korszak: A KAMASZKOR

A Lukács 2:42-52 alapján, Jézus példáján keresztül ismerjük meg a szellemi kamaszkor főbb jellemzőit:

- Ez a „függetlenedési mozgalom” – próbál az eddigi szülői tekintély alól kimozdulni. Keresi a helyét, a szolgálatát az Úrban - nem szabad elnyomni, hanem segíteni kell neki, hogy „becsatornázza” magát az Egyházba!
- Lát minden hibát – de azt még nem tudja, hogy egy dolog a hibát észlelni, és egy másik dolog csinálni a dolgokat. A kettő nem ugyanaz!
- Ilyenkor épülnek ki a kapcsolatrendszerek. Jézushoz hasonlóan az a követendő, hogy a „bölcsekkel” a „tudósokkal” azaz érett, tapasztalt, jól szolgáló keresztényekkel alakítson ki jó viszonyt.
- Itt alakul ki a hívő teherbíró képessége: „Jó a férfiúnak, ha igát visel ifjúságában.” (Jer. Sir. 3:27). Ilyenkor kell megtanulni dolgozni, szellemi „munkát” végezni. Mások szolgálatába beállni, terheket hordani, közben tanulni, úgy, ahogy Elizeus tette Illéssel.

Fontos cél, hogy ebben az időszakban a szellemben ifjú megmaradjon Isten Igéje mellett, hogy „megőrizze az útjait tisztán”. (119. Zsoltár 9.)

Jézusról és a szüleivel való kapcsolatáról ezt olvassuk: „aláment velük, és ment Názáretbe; és engedelmes volt nekik.” - Ahogy Jézus, te is menj a tekintély alá, legyél engedelmes a szellemi felnőtteknek, elöljáróidnak.

„Jézus pedig gyarapodott bölcsességben…” – NÖVEKEDJ BÖLCSESSÉGBEN, AZAZ TANULJ TOVÁBB, LEGYÉL KÉPZETT! Ha nem tanulsz, megrekedsz! Ne maradj örök „segédmunkás”. Találd meg, mi az elhívásod, mi a feladatod az életben, Krisztus testében!

„…és testének állapotában…” – azaz: fejlődött érettségben. LEGYEN CÉLOD, HOGY SZELLEMBEN ÉRETTÉ VÁLJ, HOGY A SZEMÉLYISÉGED HARMONIKUS LEGYEN.

„…az Isten és emberek előtt való kedvességben.” – TANULJ MEG BÖLCSEN ÉS JÓL MOZOGNI A GYÜLEKEZETBEN, A KAPCSOLATAIDBAN, HOGY MÁSOK SZÁMÁRA JÓ BIZONYSÁG LÉGY.

Ha mindezeket megteszed, előbb-utóbb felnőtt, érett szellemi ember válik belőled!

A november 19-én, Pakson elhangzott tanítás összefoglalója.