2012. október 16., kedd

Tom Marshall - A megvakított elme 3.


MEGTÉRÉS: A GONDOLKODÁS MEGVÁLTOZÁSA

Mindezeket szem előtt tartva lényeges az, hogy a megtérésre használt eredeti újszövetségi szó, a "metanoia" alapjelentése a "gondolkodás megváltozása". Dicsőség Istennek! Az ördög szorítása az ember elméjén erőtlenné válik a világ világosságának jelenlétében. "És a világosság a sötétségben fénylik, mert a sötétség soha nem tudta legyőzni" (János 1:5. Az angol változat szerint.).
A Szent Szellem minden sátáni képesség ellenére képes behatolni a meg­sö­té­te­dett elmébe, hogy megtérésre hívja az embert. Az ember önmagában olyan tehetetlen, hogy még a megtérés is az Isten ajándéka. A jeruzsálemi apostolok és atyafiak, mi­után hallották Péter beszámolóját a Szent Szellem kitöltetéséről a Kornéliusz háza népére, ezt a következtetést vonták le: "Eszerint hát a pogányoknak is adott az Isten megtérést az életre!" (Ap. Csel. 11:18.).
Pál ugyanígy értelmezi az ember helyzetét, amikor Timóteusnak ír. Azt tanácsolja Timóteusnak, hogy az ellenszegülőket szelíden igazítsa helyre:
"Ha talán adna nékik az Isten megtérést az igazság megismerésére, És felocsudnának az ördög tőréből, foglyokká tétetvén az Úr szolgája által az Isten akaratára." (2Timóteus 2:25-26.).

Amikor az ember megtér és személyes bizalma megnyilatkozásaként Krisztusnak szenteli magát, akkor felülről megszületik a Szent Szellem ereje által. Szívét és elméjét megvilágítja Isten jelenlétének fénye.
"Az Isten, a ki szólt: setétségből világosság ragyogjon, ő gyújtott világosságot a mi szívünkben az Isten dicsősége ismeretének a Krisztus arcán való világoltatása végett!" (2Korintus 4:6.)

A hívő újjáteremtett szellemében már a Szent Szellem lakik. Mivel most Ő vi­lá­go­sítja meg az emberi szellemet, a lelkiismeret foglalkozni kezd az elmével. Az elme ér­zékennyé válik a bűnnel és engedetlenséggel szemben. A megtérés és bűnvallás bűn­bo­csánathoz és megtisztuláshoz vezet. Amint engedelmeskedünk a Szent Szellemnek, Ő hatalmat kap az elme fölött, s megnyitja azt a Szentírás megértésére. Az elme már megvilágosodott!

A MEGVILÁGOSODOTT, DE MÉGIS KETTŐS ELME

Megtéréskor a kegyelem nagyon erős megtapasztalásának sokszor erőteljes hatása az, hogy megszabadítja az elmét a bűnös szokások uralma és tekintélyi hatalma alól. Ez viszont nem mindig történik meg. Mint Lázárt, miután kijött a sírból, minket is gyakran még megkötözve tartanak a temetési kendők.
Ezenkívül a világ, a test és az ördög folyton arra törekszik, hogy visszafoglalja az elvesztett földet. Ezért a legtöbb keresztényt az a fájdalmas tapasztalat éri, talán sokkal megtérése után, hogy számos régi kötelék vagy megmarad az elméjében, vagy (mivel az illető nem tud győzelmesen élni) újra létrejön az engedelmesség már említett alapelve alapján.
Némely terület tele van világossággal, nyitott az Úr felé, más részeket pedig a sötétség ural. A kettő közötti válaszfal egyfajta mozgó front, amely tükrözi az erőviszonyok változását, vagy más szóval pillanatnyi megtapasztalásunkat. Háború zajlik az elmében.
            
Ebben a helyzetben az elme, noha nyitott az isteni igazság kinyilatkoztatására és a Szent Szellem ösztökélésére, de más dolgok felé is nyitott. A régi gondolkodási minták és kísértések meglepően kitartóak, és annyira kimerítenek minket, hogy végül a vereség és elkeseredés állapotába taszítanak.
Felfedezzük, hogy az elme egyes területeit még a régi urak irányítják. Befecs­ken­de­zik mérgüket ezekre a területekre. A test a szellem ellen, a szellem a test ellen visel háborút. A harctér az elme. Aki foglyul ejti a másikat, az nyeri meg a csatát a kísértéssel szemben, vagy éppen mellett.