2012. október 10., szerda

Simon Wiesenthal - A Sacher-hadművelet 2.


Mindezekben a bonyolult és néha igencsak súlyos következményekkel járó ügyekben – a hazaárulási perek elítéltjeinek a vagyonát is elkobozták – igen sokan szorultak rá szakavatott jogi és pénzügyi segítségre; és persze még inkább igényelték ezt azok, akiket sokszoros tömeggyilkosságért köröztek. Soucek földalatti náci szervezetének ezért kettős hivatása volt: nemcsak a holnap pártja számára edzette a kádereket, hanem a tegnapi párt legfontosabb szolgáltató szerveként is ténykedett.
  
Mindeme teendőkhöz pénzre volt szükség. Ruppertsberger miniszteri tanácsos beosztottai akkoriban még csak annyit tudtak, hogy a náciknak megvan a pénzük; a forrás kezdetben éppoly tisztázatlan volt, akárcsak Theodor Soucek szerepe. Ekkor azonban az államrendőrség bizalmas értesüléshez jutott, mégpedig egy francia tiszt barátnőjére, a hangzatos névre hallgató Marion de Costára vonatkozóan. A hölgyet a valóságban Maria Apfalternek hívták, és Solbad Hallban született. A náci időkben áttekinthetetlen szerepet játszott a német, illetve a francia elhárítás szolgálatában, hogy aztán a háború végén egyértelműen a franciákhoz pártoljon. Ennek következtében Maria Apfalter hétről hétre a Mozart expressz franciáknak fenntartott szakaszában ingázhat Svájc és Ausztria között, és az osztrák bűnügyi rendőrség nem teheti rá a kezét. Mégis, amikor egy szép napon Bécsben kiszáll a vonatból, még a pályaudvaron letartóztatják. Poggyászában tekintélyes pénzösszeget és hatalmas csomag szaharint találnak. A szaharinról keresztelték el aztán az államrendőrség további akcióit „Sacher-hadművelet”-nek.
  Kihallgatásakor Maria Apfalter azt vallja, hogy fivére, egy volt magas rangú SS-tiszt utasítására cselekedett, és hogy a kelendő édesítőszert Bécs központjában, a Ressel-parkbeli feketepiacon kellett volna eladnia. Kiderül, hogy az „egykoriak” szervezete egész sor hasonló tiltott üzletágat ellenőriz. Így például Jugoszláviába varrótűket adnak el feketén, Salzburgban pedig a rendőrségnek sikerül elcsípnie egy embert, aki Németországból csempészett golyóscsapágyakkal látja el az oroszokat. Valamennyi ilyen üzlet bevétele egy közös kasszát gazdagít, azt pedig, Marion de Costa vallomása szerint, bizonyos Amon Göth kezeli Grazban. Amon Göth bizalmas barátja Theodor Souceknek.
  
Göthöt letartóztatják, és alaposan kifaggatják. Először sikerül világosabb képet alkotni a menekülőket segítő szervezetről. Ha az ember berajzolja Ausztria térképére a körözött náci bűnözők menekülési útvonalait, pókhálószerű ábrát kap. Maga a pók Grazban ült, és a fonalak ebből a városból haladtak Linzbe, Salzburgba, Innsbruckba és Bécsbe, hogy onnan Vorarlberg, Olaszország és Németország felé ágazzanak szét. Az útvonalak mentén található csatlakozási pontokon a „bajbajutottak” a megfelelő jelszó bemondása után új iratokat s egyúttal új személyazonosságot kapnak; e pontokról aztán csoportosan indulnak a határ menti területekre, ahonnan a helyi viszonyokat jól ismerő csempészek a körözötteket Olaszországba vagy Svájcba juttatják.
  
Felső-Ausztria városaiból szétrajzanak a rendőrtisztviselők, és figyelni kezdik a szóban forgó találkozási pontokat. A legnagyobb fogással a linzi bűnügyi rendőrség dicsekedhet; itt néhány különlegesen jó képességű, antifasiszta meggyőződésű fiatal tisztviselő dolgozik, éppoly lelkesen, mint amilyen találékonyan. Egyikük, Leo Maier, később hivatalos osztrák megfigyelőként vett részt az Eichmann-per tárgyalásán, és néhány évvel ezelőtt rendőr ezredesként ment nyugdíjba. Izgalmas bűnügyi és kémregényeket is írt, felhasználva e korai linzi évek tapasztalatait. Mert valóban: akkoriban ilyen regényesen mentek a dolgok. A linzi rendőrtisztviselők állandó megfigyelés alatt tartottak egy kávéházat, ahová szüntelenül érkeztek a meglehetősen kétes küllemű látogatók, hogy aztán se a vendégek között ne bukkanjanak fel, se a házat el ne hagyják többé.