2012. október 16., kedd

A Hit Gyülekezete folyik tovább, mint az élet


Németh Sándor Bárdos Andrásnak mesélt az SZDSZ-ről, a muszlim világról, Izraelről, a hajdúsámsoni iskoláról, hogy nem kötött paktumot Orbánnal, és hogy a Jobbik mögött szerinte Irán áll.
A bizalom alapja a vezető jelleme, erkölcse és kiszámíthatósága – ezzel kezdődött este fél nyolckor Bárdos András és Németh Sándor beszélgetése. A Szabad Európa Társulat rendezvényén a hallgatók között Pajor Tamás, Kornis Mihály és Menyhárt Jenő is ott ült.
Bárdos első kérdése az volt, hogy a választók elvárják-e egy politikustól, hogy becsületes legyen. Németh Sándor szerint még nem, de ennek történelmi előzményei vannak. Arra a kérdésre, hogy a nyugat-európai értékrendszer biztosan kell-e a magyarok többségének, Németh azt mondta, hogy sokszor az ember nem tudja, hogy mi kell neki, mert nincs információja a jóról. Ezért fontos a szabad információáramlás, mert rengeteg probléma származik abból, hogy az emberek nem rendelkeznek elég információval.

Generációs átok

Minden családnál van determináció, a történelem jelen van a jelen időben – mondta Németh. Szerinte Magyarországon sok elvarratlan dolog van, ilyen például a holokauszt. „Van generációs áldás és generációs átok” – mondta.
Bárdos ezután elmesélte, hogy egy ismerőse állítja, hogy hallotta, amikor 1990. áprilisában Jancsó Miklós azt mondta, hogy itt valami nem stimmel, hogy az MDF nyert, amikor ő rengeteg emberrel beszélt, és mindenki az SZDSZ-re szavazott. Ezt a felismerést Németh Sándor is átélte: amikor a Szabad Kezdemények Hálózatának gyűlésén megszavazta az SZDSZ alakulását, állítása szerint megkérdezte tőle a mellette ülő, hogy: „Te miért támogatod ezeket a zsidókat?” Németh ekkor érezte először, hogy baj van, és olyan elfojtott, leplezett dolgok fognak felszínre törni, amikről addig nem is tudott. A következő nagy sokk 2006 őszén érte, a zavargások idején.
„Kiderült, hogy sok antiszemita tradíciót mentettek át családi szinten” – mondta Németh Sándor, aki a társaival a rendszerváltás idején még a szkinhed mozgalmat is figyelte, de akkor azt gondolták, hogy az csak egy múló divat lesz.

Diabolikus kultúra

Amikor Bárdos a magyar közvélemény őszinteségéről kérdezte Némethet, ő azt felelte, hogy mivel a magyar politikusokban erős bizonyítási vágy, kevélység és büszkeség van, ezért nem bűnbánók, hanem minden helyzetet úgy értelmeznek, hogy fölmenthessék magukat, így inkább vádlóvá válnak. „Magyarországon egy diabolikus kultúra alakult ki” – mondta. Németh szerint ez a modern antiszemitizmus megjelenésével indult el, még a XIX. század második felében.

Pozitív fejlemények

Németh Sándor úgy látja, hogy azért vannak pozitív fejlemények is. A 400 ezer külföldön dolgozó közül sokan megismerik a nyugati kultúra értékeit, és tudatosan elsajátítják. Akik pedig tartják az itthon maradtakkal a kapcsolatot, ezeket az értékeket képviselhetik. Németh szerint ez a nyomorúságos és nehéz időszak is ösztönzi a jó szándékú embereket, hogy elkötelezettebben terjesszék a társadalomban a nyugati értékeket.
„Beszélhetünk politikáról?” – kérdezte Bárdos, majd azzal folytatta, hogy az előző nap látott az ATV-n egy csodálatos műsort, amiben Vadai Ágnes, Juhász Péter és Szanyi Tibor vitatkozott. Megkérdezte, hogy ehhez mit szólt Németh Sándor. „Boldog voltam. Hát a nézettségünket felverte” – felelte az ATV-ben többségi tulajdonos Hit Gyülekezete vezetője. „Hát ha cirkusz kell a népnek…” – mondta.

Pásztor nélkül nem maradhatnak a juhok

Németh Sándor szerint egy országnak kell egy olyan vezető, aki az emberek szívéhez tud szólni. Mint mondta, egy személycentrikus világban hisz a marxista-materialista törvényekkel szemben: „Személyek vitték előre a történelmet, nem az osztályharc.” Nagy Sándor, Julius Cézár vagy Jézus Krisztus szerinte olyan irányt adtak a történelemnek, amiről aztán nem lehetett azt visszafordítani. Ennek ellentmondott az a későbbi állítása, hogy „a rossz uralma van”, ezért nehéz tartós és átfogó változást elindítani felülről, és inkább az alulról szerveződő társadalomban hisz.

Új kihívások

Bárdos ezután arról kérdezte Némethet, hogy szerinte egy olyan párt fog-e létrejönni, amilyen az SZDSZ szeretett volna lenni, de soha sem volt. Németh azt mondta, hogy az SZDSZ-ben 1996-ig hitt, de ma már új kihívások vannak. Figyelembe kell venni például a muszlim veszélyt és a terrorizmust, valamint a neonáci mozgalmak újjáéledését. Itt nem lehet olyan szabad véleménynyilvánítást biztosítani, mint az Egyesült Államokban – mondta.

A hatalom vallása

Ezután a hallgatók kérdezhettek. Először azt kérdezték Némethtől, hogy mi a véleménye az iszlámról. Azt válaszolta, hogy azt, hogy az erőszakot állami eszközökkel, illetve terrorizmushoz használják, roppant károsnak tartja, mert az iszlám vallás szerinte nem az erkölcsről, hanem a hatalomról és az uralkodásról szól. Úgy véli, hogy Irán és a vahabiták között zajlik a verseny azért, hogy melyikük szerzi meg a világ fölötti uralmat. Az 1930-as években például a német gazdasági csodát a szaúdi olaj eredményezte, amit Spanyolországon keresztül csempésztek be. Hitler szoros kapcsolatban volt a szaúdiakkal titkosszolgálati személyeken keresztül – mondta.
Miért van a világban antiszemitizmus?
Németh Sándor szerint a zsidóságot érintő pozitív változás előtt mindig végigsöpört a Földön egy gyűlölethullám ellenük. 1900 körül már vitatták a cionizmust, pedig akik józanul gondolkodtak, nem tartották kikerülhetőnek Izrael létrehozását – mondta Németh. Izrael szerinte újabb változás előtt áll, és ez különösen az iszlám világot mozgósította. Az anticionizmus nem politikai probléma, hanem közel hatmillió ember gyűlölete, és most azzal a problémával és fenyegetettséggel nézünk szembe, mint a harmincas években – mondta.
„A Jobbik mögött is az iráni nagykövetség áll” – mondta. Szerinte ők finanszírozzák a pártot, és sok üzenetet Irán mondat ki a Jobbikkal. Mivel Kelet-Európában nincs annyi muszlim, hogy egy elég nagy közösségük legyen a hatékony propagandára, ezért szélsőjobboldali pártokkal kísérleteznek, például Szlovákiában is ezzel próbálkoznak – állította Németh Sándor.

Mi lesz a Jobbikkal?

Németh szerint, ha az ellenzék csak kis győzelemmel nyer 2014-ben, akkor a Fidesz szélsőjobboldali része a jobbik mellé áll, és nagyon megerősödik a radikális párt befolyása. Ha viszont a fidesz győz, akkor pórázon tartja a Jobbikot, de akkor más problémák lesznek –mondta.

Miért nem lett iskolája a Hit Gyülekezetének?

A Debreceni Törvényszék jogerősen hatályon kívül helyezte a hajdúsámsoni önkormányzat döntését, amivel a helyi általános iskola fenntartói jogát a Hit Gyülekezete Egyháznak adta át. Hajdúsámson mellett Ajkán is anyagi okokkal indokolták, hogy miért adnák át az oktatási intézményeik fenntartását a Hit Gyülekezetének. Németh szerint egyértelműen politikai döntés született, hiszen 140 fenntartási jogot adtak át egyházi iskoláknak, de csak kettőnél nem, mindkét esetben a Hit Gyülekezeténél. „Teljesen mondvacsinált ürügyekkel tette ezt meg a bíróság” – mondta.
Németh Sándor elmondta, hogy sokan a szemére vetik, hogy a kormányváltás után jól jártak (azaz történelmi egyházi szintre emelték). Egy sporteseményen találkozott Orbánnal, de nem kötöttek paktumot – mondta. Sőt, Orbán szerinte megjegyezte, hogy ha a Hit Gyülekezete bűncselekményt követ el, akkor számíthat arra, hogy felelősségre vonják. A kormányváltás után az elsők között néztek utána az ügyeiknek, de mivel az első körben nem volt rajtuk  fogás, ezért a gyülekezetet nehéz lett volna kihagyni az egyházi kategóriából – mondta.
A többi egyház viszont megrémült tőlük, és nyomást gyakoroltak a kormányra. A mostani iskolai üggyel jelezte a kormány, hogy van egy vonal, ahol meg kell állni. Most keresik azt, hogy hol tudnak tovább növekedni. Az élet, mint egy folyó, ha akadály kerül elé, talál egy másik utat, ahol tovább folyhat – mondta.