2012. október 1., hétfő

Simon Wiesenthal - A találkozás 2.


A németeknek már nem is volt más dolguk, mint hogy kihasználják ezt a hangulatot. Úgy mondják, bevonulásuk után három napra szabad kezet adtak az ukránoknak a zsidók „eltakarítására”. Ennek során furcsa módon ismét felbukkant a szovjetek által kinevezett, majd rövid időre eltűnt polgármester is, hogy birtokba vegye posztját, ezúttal a németek bizalmából. Ez volt – vendégeim szerint – dr. Stroncickij, „egyike a legádázabb zsidófalóknak”.
  Elképzelhető, hogyan kaptam fel a fejem e név hallatán. Megkértem Weileréket, mondjanak el mindent, amit erről az emberről tudnak. A beszámoló legsötétebb gyanúimat is túlszárnyalta. Stroncickij, mesélte Adolf Weiler, nemcsak tűrte az ukrán rendőrség tombolását, hanem maga is részt vett rémtetteikben. – Hallottuk, hogy ő meg a rendőrei többtucatnyi zsidót kergettek ki a lakásukból, és aztán elvitték őket a Babka nevű kis erdőbe. Ott megásatták velük a sírjukat, a gödrök előtt felsorakoztatták őket, az ukránok pedig valamennyit belelőtték a sírokba. Amikor Stroncickij visszajött az erdőből, állítólag tele volt fröcskölve vérrel.
  Tegyük fel, hogy ez a vértől csöpögő Stroncickij valóban azonos az én szomszédommal – ezt súgta ösztönöm, de a név ritkasága is erre utalt. No de akkor hogyan került német koncentrációs táborba?
  
A házaspár ezt a rejtélyt is meg tudta oldani. A németek Mosty Wielkiében nagy raktárt létesítettek a zsákmányolt holmi számára; az egész környékről ide hordták azokat a fegyvereket, melyeket a szovjetek gyors visszavonulásuk során szertehagytak. Mosty Wielkie városparancsnoka, akinek fennhatósága alá ez a raktár is tartozott, egy Johann Kroupa nevű, osztrák származású főhadnagy volt – egyike azon keveseknek, akik bebizonyították, hogy német katona is viselkedhet tisztességesen. Kroupa nem követett el holmi önpusztító hőstettet, de megfontolt volt, és a döntő pillanatokban hidegvérről és éles észről tett bizonyságot. Nem tűrte, hogy rosszul bánjanak a zsákmányraktárban dolgozó zsidó kényszermunkásokkal, akiket egy német rendelkezés vezényelt oda, s ragaszkodott hozzá, hogy munkájuk fejében kielégítő élelmezést és orvosi ellátást kapjanak. A főhadnagy ennél még többet is tett. Amikor meghallotta, hogy a raktári kényszermunkásokat oda- és visszaútjukban zaklatja és ütlegeli az SS- vagy az ukrán kísérő legénység, mint városparancsnok azonnal közbelépett, arra a törvényre hivatkozva, mely szerint – elméletileg – a kényszermunkásokat is megilleti a tisztességes bánásmód.
  
Stroncickij gyűlölte Kroupát ezért a magatartásáért, és őrjöngve üldözte a zsidó lakosságot, ahol csak hatásköre – legalábbis az ő értelmezésében – erre feljogosította. Parancsára a szétrajzó ukrán milicisták elfogták mindazokat az idősebb és nem dolgozó zsidókat, akiket csak fel tudtak kutatni, és bezárták őket egy faházba, amelyhez egy ugyancsak fából épült zsinagóga is tartozott. Aztán a zsinagógát a faházzal együtt felgyújtották. 1944-ben a visszatérő oroszok a romok között megtalálták az elszenesedett csontvázakat.


A Wehrmacht vizsgálóbizottságát kielégítette a válasz, ami mellesleg ismét csak azt igazolja, hogy a Wehrmachton belül is lehetett többféleképpen viselkedni – elvégre a bizottság éppúgy megtehette volna, hogy Stroncickijnek ad igazat, és Kroupát marasztalja el. Véleményem szerint nagyon is lehetséges, hogy a bizottság tagjai tudták (hiszen az ilyesminek a Wehrmachton belül többnyire híre ment), hogy Kroupa valóban kímélni akarta a rábízott zsidókat – de végső soron jóváhagyták magatartását.
  Akárhogy volt is, Kroupát felmentették, ő pedig elhatározta, hogy megszabadul Stroncickijtől. Három nappal azután, hogy ismét birtokba vette irodáját, meghívta Stroncickijt: simítsák el nézeteltéréseiket. Stroncickij el is fogadta a meghívást. Némiképp elfogódva lépett a szobába, és várta, hogy hellyel kínálják. Kettejükön kívül más nem volt jelen, ámde Kroupa többször is ragyogó szemmel mesélte el később a történetet a jelek szerint szépszámú baráti körének. Két csattanós pofont kent le Stroncickijnek, majd letépett saját egyenruhájáról két gombot, leszaggatta a váll-lapokat, aztán becsengette a segédtisztjét, és így kiáltott: – Ez az ember tettleg bántalmazott, összetépte az egyenruhámat, és ráadásul szidalmazta Németországot és a Führert! – A segédtisztek azon nyomban letartóztatták Stroncickijt, és átadták a lembergi Gestapónak; minden bizonnyal onnan került aztán a lembergi koncentrációs táborba.