2018. január 12., péntek

David Wilkerson - Kitart-e a hitem mindazon keresztül ami még jönni fog? 2.

Krisztus azt kérdezte: “De amikor eljön az Emberfia, vajon talál-e hitet a földön? (Lukács 18:8)

Szeretném Jézus kérdésének szövegkörnyezetét bemutatni.

Jézus éppen csak befejezte a példabeszédet, amelyben egy kitartó asszony arra kérte a bírót, hogy hozzon ítéletet és szolgáltasson igazságot az ő javára. Jézus példaként hozta fel ezt a nőt, kitartó, állhatatos hitére mutatva, amit Jézus bennünk is keres; az olyan hitet amely Istent keresi a nehéz időkben és hisz ígéretei megtartásában. Krisztus jól tudta, hogy csakis az ilyen fajta hit fogja a tanítványokat megtartani a megpróbáltatások idején.

Amikor Jézus a kitartó hitről beszél, azokra gondol akiknek hite megmarad “egy darabig”. Más szavakkal amikor imájukra nincs válasz - amikor a kérésükre megszabott határidő lejárt és nincs válasz - hitetlenségbe esnek. Miért? Hitüknek nincs gyökere.

“De nem gyökerezik meg benne, ezért csak ideig való, és amint nyomorúság vagy üldözés támad az ige miatt, azonnal eltántorodik.” (Máté 13:21)

Az ilyen személy gyakran sértve érzi magát ha nehézség lép életébe. Valószínűleg hallottál ilyen “sérelemről” keresztény hívőktől, akik nehézségeken mentek át. Olvasták Isten Igéjét, bizonyos ígéreteket megvallottak, komolyan imádkoztak, de megpróbáltatásuk tovább folytatódott. És idővel, mivel nem látják a választ imáikra, az Ige amibe kapaszkodtak, sértővé válik számukra.

Egy ponton a hitetlenség magja el lett ültetve szívükben. És hamarosan megkérdőjelezik Isten hűségét. Képtelenek megszabadulni a gondolattól, hogy Isten nem tartotta be ígéreteit.

Bíztak benne egy darabig. Akármikor beszéltél velük, beszédük hittel telt volt és Isten megbízhatóságáról tanúskodtak. Most azonban kis kétkedés hallatszik beszédükből. Hit helyett kérdéseket hallasz, megjegyzéseket amelyek belső hitetlenséget árulnak el.

Biztos lehetsz abban, hogy Sátán táplálta ezeket a kétségeket. Idővel az ima teherré válik az ilyen hívőknek. Isten igéje iránt nincs többé ugyanaz a szeretet mint azelőtt és nem olvassák a Bibliát többé. Idővel Krisztus iránti szenvedélyük csak pislogó láng lesz.

Néhányan, akik ezt az üzenetet olvassák, hitükre veszélyes helyen járnak.

Talán amit itt mondtam szívedben valamit megérintett. Meg kell, hogy kérdezzelek: beengedted szívedbe a hitetlenség magjait? Vannak komoly kérdéseid Isten hűségét illetőleg? Ahelyett, hogy imádnád Őt, kételkedsz Istenben?

“Uram, miért nem tettél valamit az érdekemben? Miért engedtél zavart házasságomba, családomba? Több terhem van, mint amennyit elbírok.” Az ilyen magatartás kemény szívhez és idővel szellemi halálhoz vezet.

Pál apostol figyelmeztette Timóteust, “Vállald velem együtt a szenvedést, mint Krisztus Jézus jó katonája.” (2Timóteus 2:3) A görög szó “szenvedés” itt nehéz megpróbáltatást jelent. Mit mond Pál erről? “Viseld velem, vállald velem fiam! Katona vagy az Úr seregében. Kiképzést kaptál arra, hogy elviseld a szellemi harc nehézségeit.”

Látjuk ezt az Ószövetségben is. Meg van írva: “Mert az Úr szemei áttekintik az egész földet, és Ő megmutatja erejét azoknak, akik tiszta szívvel az övéi. (2Krónikák 16:9) A héber “tiszta szívvel” kifejezés “bizalommal való teljes odaadásnak“ fordítható.