2017. április 5., szerda

Michael L. Brown - Menj, és többé ne kövess el bűnt - Szentségre hívás 18.

20. A bűnöd mindig utolér téged

Erről biztosította Mózes Izrael néhány törzsét, akikkel egy különleges egyezséget kötött. Tartástok meg az ígéreteket emberek és minden rendben lesz. "Hogyha nem így cselekesztek, ímé vétkeztek az Úr ellen; és gondoljátok meg, hogy a ti bűnötöknek büntetése utolér benneteket!" (4 Móz.32:23) Pontosan így van !

Mikor idősebb lányunk Jennifer diplomázott a keresztény főiskolán és megkapta az évkönyvet, azt vettük észre, hogy a fényképe alatt nincs igevers. Azt mondta, épp dolgozott mikor az évkönyv készült és nem töltött fel minden információt. Megkérdeztem, Jen, melyik igét használtad volna? Melyiknek van különleges jelentése számodra? Azt válaszolta: "A bűnöd mindig utolér." Jól megtanulta ezt a leckét.

Mikor először szerzett jogosítványt, még nem szabadott egyedül vezetnie. A mi engedélyünk is kellett. Egyik este a felségemmel a barátainknál voltunk vendégségben, míg Jen és második lányunk Megan otthon voltak a másik kocsinkkal. Nyugtalan lettem és mondtam a feleségemnek, hogy hazatelefonálok. Furcsa de azt éreztem, hogy a lányok elmentek vezetni. Komolyan ezt hiszed? Kérdezte Nancy meglepetten. (Általában nem ez volt a megszokott közöttünk. Legtöbbször én voltam a bizakodóbb és a feleségem a gyanakvóbb természetű. Szülők, nem hangzik ez ismerősen?) Hazaszóltam és - mit gondoltok - nem vette fel senki. Aztán felhívtam egy barátomat, aki öt percre lakott és azt mondtam neki: "Odamennél a házunkhoz, és ha senki nem nyit ajtót, itt a garázsajtó kódja. Menj be és nézd meg ott van e a kocsi." Megtette és nem volt ott.

Mikor hazaértünk, leültünk a lányokkal és kérdeztük, mit csináltak. Telefonáltunk, mondtam és nem vettétek fel. Kint voltunk, a ház előtt ültünk, válaszolt Jen, és a telefont nem vittük magunkkal. (Persze, két tinédzser lány telefon nélkül.) Aztán külön szobákba mentünk velük, így lehetőségük volt bevallani, és egyenként megkérdeztük őket. (Sajnálom ha megbotránkozol, de a mi tinédzser lányaink vétkeztek és hazudtak is párszor. Bár olyan tökéletesek lettek volna mint a te gyerekeid.) Micsoda sokk volt számukra , mikor elmondtam, hogy a barátunk már volt az üres garázsban. A titokra fény derült. A bűnük pár órán belül lelepleződött. (Talán érdekel, mit csináltak aznap este, elmondom az egész piszkos történetet. Elmentek a McDonald's-ba, amely két mérföldre sem volt, és ettek egy menüt.)

De volt egy része a történetnek, amelyik nem sokkolta őket, hogy az Apukájuk, vagy máskor az Anyukájuk, tudott a bűnről mert az Úr tudatta velük. (Néha szólt a szívünkhöz róla vagy egyszerűen megengedte, hogy kiderüljenek számunkra kis terveik, máskor ők hagytak valami "bizonyítékot" - például egy cukorkás papírt - hátra.) A lényeg, hogy hamar megtanulták, a bűneik kitudódnak. Számítottak erre. Ezért a 4. Móz.32:23-nak különleges jelentése volt Jen számára, aki a felbujtó volt, inkább, mint a kisebb Megannek, aki csak követte a nővérét. De egyikük számára sem kérdés, hogy Isten valóságos és nem szereti a bűnt.

És ez felvet egy kézenfekvő kérdést. Miért bűnöznél ha tudod, hogy előbb vagy utóbb ki fog derülni? Miért csinálnál valamit titokban ha úgyis nyilvánosságra fog jönni? Miért szennyeznéd be magad a sötétség leple alatt, ha a tisztátalan cselekedet végül világosságra fog kerülni? Valószínűleg nem az a legfennköltebb, magasztosabb motiváció a szentségre, de biztosan hatásos. Itt dőlnek el a dolgok.

Láthatod, Isten univerzumában senki nem tud "megúszni" semmit. "Némely embereknek a bűnei nyilvánvalók, előttük mennek az ítéletre; némelyeket pedig hátul követnek is." (1 Tim.5:24) Így vagy úgy, amit csinálunk kitudódik, vagy ezen vagy a következő világon. "Hasonlóképen a jó cselekedetek is nyilvánvalók; és a melyek másképpen vannak, azok sem titkolhatók el." (1 Tim 5:25)

Néha a bűneink nyomot hagynak - mint a gyilkos vérének cseppjei egy erőszakos gyilkosság színhelyén, ahol az áldozat még tudott harcolni - és így derül rá fény. Néha a bűn gyümölcse, ami véget vet mindennek, mint a krónikus falánkságban szenvedő túlsúlyos, aki szívrohamban hal meg, mikor a haverjaival focizik. Néha Isten Maga mondja: "Amit ellenemre cselekedtél, azzal fogok most foglalkozni " -mint Dávid bűne Bethsabéval (2 Sám.11-12) De amilyen biztos, hogy Jézus úr, úgy biztos, hogy a bűneink végül utolérnek.

Jézus így tanított: "Annakokáért amit a sötétben mondtatok, a világosságban fog meghallatszani; és a mit fülbe súgtatok a rejtekházakban, azt a házak tetején fogják hirdetni." (Luk.12:3) Mondanál dolgokat más emberekről, ha azok az emberek egy nap meghallgathatnák a felvételt? (Hidd el, Istennek mindenről van felvétele.) A Prédikátor hangsúlyozza: "Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen az." (Préd.12:16)

Természetesen ha igazán megtérsz és elfordulsz a bűneidtől, az Úr eltörli azokat, néha a rossz cselekedetek negatív következményein is enyhít. De ha csak játszadozol, vagy valahogy azt gondolod, hogy büntetlenül vétkezhetsz, vagy csak azért kéred az Úrtól a megbocsájtást, hogy mehess és újra elkövethesd a bűnt, ha azt képzeled, hogy Isten az Ő irgalmasságával sosem engedné, hogy nyilvánosan megszégyenülj, vagy még rosszabb, ha azt gondolod, te túl értékes vagy az Úrnak ahhoz, hogy engedne lezuhanni, vagy megcsalod magad, azt hívén, hogy a bűnöd nem is rossz, akkor írd le ezt, kedves olvasó, biztosra veheted: A BŰNÖD UTOLÉR, bárhová mész, bármilyen messze futsz, bármit is teszel azért, hogy elfedezd. Megtalál és tönkretesz. A lidércnyomás valóra válik.

Megkérdezlek hát, testvérem, van bármi értelme bűnözni? Húsz erős ok azt mondja: nincs! Te mit mondasz?

Kaptatok húsz okot arra, hogy miért ne kövessetek el bűnt. De ha még mindig kételkednél, itt van egy huszonegyedik: A bűnöd az üdvösségedbe kerülhet.

Nézz a szentekre, akik a mennyben örvendeznek, szabadon szenvedéstől és fájdalomtól, soha nem szomorkodva többé. Az élet fájáról esznek és az élet vizét isszák, a Megváltó arcában gyönyörködnek. Aztán hallgasd az elkárhozottak sikoltását, sírva és fogaikat csikorgatva, lángokban szenvedve, örökre elválasztva Istentől. Miért van ilyen különbség menny és pokol között? A bűn miatt. Ne engedd, hogy elrabolja a lelked! Inkább figyelj a Mester szavaira: "Ha pedig a te jobb szemed megbotránkoztat téged, vájd ki azt és vesd el magadtól; mert jobb néked, hogy egy vesszen el a te tagjaid közül, semhogy egész tested a gyehennára vettessék. . És ha a te jobb kezed botránkoztat meg téged, vágd le azt és vesd el magadtól; mert jobb néked, hogy egy vesszen el a te tagjaid közül, semhogy egész tested a gyehennára vettessék." (Mát.5:29-30)

Jézus tudta miről beszél. A helyedben elhinném Neki.

Fordította: Korányi Tamás