2017. április 19., szerda

John Bevere: Az örökkévalóság vezéreljen 10.

A próbaidő eltelte után Jószívűség egy sértett és megkeseredett nő volt már, bár ha megkérdezték volna őt erről, nyomatékosan elutasította volna ezt. Hátralevő napjait azokkal próbálta eltölteni, akik olyan mélyen megbántották őt.

És most nézzük meg Önzést. Egyszerűen el volt ámulva a kapott megbízatások összegétől. Meg is ünnepelte, ugyanakkor elég ismerettel is rendelkezett Jalynnek, a tiltott mulatozásokról való tanításáról. Néhány napi szünet után nekilátott a beruházásoknak. Kereskedelme jövedelmezőnek ígérkezett és kezdőtőkéjét hamar megsokszorozta. Ahogy pénzügyei növekedtek, népszerűsége is fokozatosan növekedett köreiben.

Önzés, Endel egyik legszebb környékén vett házat és befolyásos, nagyhatalmú embereket hívott meg házába. Kormányhivatalnokok, profi atléták, üzletemberek élvezték bőkezű vendéglátását. Gyorsan vált az egyik legnagyobb kapcsolatokkal rendelkező emberré a közösségben. Három év után Önzés úgy döntött, hogy jelölteti magát Endel polgármester választásán és anyagi, valamint társadalmi helyzete miatt ezt könnyen meg is nyerte. A hivatalba lépésekor sok döntéssel került szembe. Az egyik ilyen, az iskolával volt kapcsolatos. Mivel a lakosság megnövekedett, sürgősen több helyre volt szükség. Ez azt jelentette, hogy földterületet kellett vásárolni, és biztosítani kellett vállalkozókat, építési költségeket és minden mást, amire egy iskolai berendezkedéshez szükség van.

A közösség első lépése a pénz előteremtése volt. A város heti gyűlésén Önzés hallotta, hogy még több pénzre van szükség. Az adománygyűjtés végén Önzés kevesebb, mint ezer megbízatást adott.

Ezután következett a nehezebb döntés. Az iskolának végül lett annyi pénze, hogy területet vásároljon. Egy nagyszerű üzleti lehetőség adódott, ami ráadásul árban is belefért a keretbe. Ugyanakkor, egy nagy bevásárlóközpont is ugyanazt a területet akarta megvásárolni. A városi tanács tagjai megosztottak voltak az ügyben. Mivel az iskola egy nonprofit szervezet volt, így nem jelentett adóbevételt a város számára. Másfelől a bevásárlóközpont óriási adóbevétel forrásnak számított, ráadásul a város polgárainak munkaerőforrásul is szolgált volna.

Mivel a tanács megosztott volt, a polgármesternek kellett meghoznia a végső döntést. Önzés konfliktushelyzetbe került. Az áruház tulajdonosa jókora összeggel támogatta Önzést polgármesteri kampánya során, és gyakori vendég is volt házában.

Önzés az áruház javára szavazott. Azzal igazolta döntését a közönség előtt, hogy ez Endel polgárainak érdekeit szolgálja. Ez nemcsak hogy utat készít több munkahely megteremtésére, de bevétel növekedést is terem a város számára. Az iskola számára pedig azt ajánlotta, hogy kutassanak más lehetőség után létesítményük bővítéséhez, holott tudta, ez nem lehetséges. Döntése csalódást váltott ki Jalyn néhány követőjéből, de a közösség nagy része üdvözölte döntését.

Önzés két éves időszakának végéhez közeledett, és ideje volt az újraválasztásért kampányolni.Mivel kissé bűntudata volt, ezúttal ötezer megbízatással járult Endel iskolájához. Ezzel együtt ígértet tett egy megfelelő földterület találásához amelyre építkezhetnek. Ez segített abban, hogy Jalyn követőinek többsége visszanyerje belé vetett bizalmát. Úgy nézett ki, a fiatal vezető könnyen nyer másodszorra is.

Az iskola végeztével Jótékonyság háromezer megbízatást adott Endel iskolájának vezetősége számára a kapott huszonötezerből. Nagyon hálás volt tanárainak mindazért amit tanult és ki akarta fejezni háláját. A megmaradt huszonkettőezer elég volt arra, hogy elindítsa saját éttermét.

Jótékonyság nagyon szeretett mindent ami a kulináris művészetekhez tartozott. Társítva mindezt azzal a ténnyel, hogy nagyon okos üzletasszony volt, a legjobb útnak látszott, hogy kamatoztassa tehetségét és szolgálja a közösséget. Még azt is elérte, hogy néhányat a legjobb séfek közül az országba hozzon. Tudásukkal összhangban kiváló menüsort állítottak össze. Az étterem azonnali siker volt.

Habár az étterem díjnyertes lett, sikerét Jalyn bölcsességének írta jóvá. A vele készített interjúkban ismételten volt tanárainak mondott köszönetet és felemelte beosztottait. Nem volt hajlandó dicsekedni erőfeszítéseivel vagy azt állítani, hogy sikerét önmagának köszönheti. Tudta, hogy mindez csak Jalyn miatt lehetséges.

Gazdagságát mind az iskola, mind a közösség megsegítésére használta. Étellel járult hozzá a Szegények Iskolai Konyhájához. Gyakran félretett mindent, hogy este ételt oszthasson. Jó érzés töltötte el, hogy a szegények számára meleg ételt oszthat. Elkötelezte magát, hogy az étterem minden bevételéből huszonöt százalékot az iskola részére adományoz. Öt év elteltével több, mint kettőszázezer megbízatást adott.

Jótékonyság mindig szívesen segített azokon akik keményen dolgoztak, de képtelenek voltak anyagilag helyreállni. Anyagi segítségen kívül, Jalyn bölcsességről és sikerről való elveit is sebesen megosztotta. Folyamatosan elmondta azoknak akiknek segített, hogy Jalyn nélkül soha sem lett volna képes sikeres lenni.

Habár Jótékonyság étterme nagyon sikeres volt, soha nem volt részese az Önzés otthonában zajló társadalmi eseményeknek. Közösségi vezetői szerepekre sem kérték fel. Túlságosan radikális volt Jalynhez való hűségében. A befolyásos endelitáktól való kizárása nem akadályozta vagy bátortalanította el Jótékonyságot. Ő a terjeszkedésre fókuszált nem pedig a szerencsére. Szerette az iskolai heti gyűléseket és mindig felajánlotta segítségét vagy szolgálatát különböző feladatokban. Jótékonyság egy hűséges fiatal hölgy volt.

Fordította: Diana En Arnoud Jan