2017. április 6., csütörtök

John Bevere: Az örökkévalóság vezéreljen 9.

Közvetlenül az iskola végeztével, Jószívűség hétvégi bevásárlásra indult néhány barátnőjével. Ezt két részről is jó ötletnek tartotta: először is, közeli barátaival időt tud tölteni az ünneplésre, másodszor, be tud szerezni néhány ruhát és kiegészítőt amire az új karrierjéhez szüksége van. Jószívűség minden vágya az volt, hogy Endel Iskolájának tanári asszisztense legyen. Nem emlékezett rá, hogy volt-e valaha más, amit ennyire szeretett volna. Az interjú következő hét péntekén volt.

A vásárlás második napján Jószívűség barátnője, Fecsegés elmondta, hogy barátjuk Rágalmazás azt mondta az iskolaigazgatónak, hogy Jószívűség lefeküdt egy osztálytársával. Jószívűség forrt a dühtől amikor meghallotta a hírt. Ez súlyosan akadályozhatta lehetőségét tanári asszisztensé válásában. Ez egy abszurd hazugság volt, szemernyi igazság sem volt benne. Az iskola egész ideje alatt megőrizte tisztaságát. Úgy érezte, hogy Rágalmazás mindezt merő irigységből és utálatból tette ezt vele.

Jószívűség dühös volt. Mélyen meg volt sértve és a hétvége hátralevő részében gondolatai a barátjának hitt árulása körül forogtak. Megesküdött, hogy Rágalmazás még megfizet ezért.

Az interjú napja elérkezett és Jószívűség meglepettségére, őt választották az állás betöltésére. Az igazgató informálta őt, hogy hallott a szóbeszédről de néhány vizsgálódás után meg volt győződve, hogy ezek hazugságok.

Jószívűség nemcsak hogy megkapta az állást, de ráadásul kedvenc tanára mellé jelölték ki. Az ő neve Kettős Élet és egyike volt a legtehetségesebb tanároknak az iskolában. Huszonöt éves volt és évek óta oktatta a fiatal endelitákat. (A tanárok feletti ítélet nem húsz éves korukban történt mint másoknál, hanem harminc éves korukban.) Jószívűség el volt ámulva, hogy ilyen dinamikus tanárral dolgozhat együtt.

A szemeszter elkezdődött és a dolgok nagyon jól haladtak, bár Jószívűség még mindig hordozta sértődöttségét volt barátjával szemben. Nem számított, hogy a dolgok milyen jól mentek, nem igazán tudta túltenni magát Rágalmazás árulásán.

Még ha úgy is nézett ki minden, hogy minden rendben van, a felszín alatt problémák gyülekeztek. Kettős Élet neve jelezte azt,aki ő valójában volt. Egyrészt úgy élt mint egy tanár, másfelől azonban, magánéletében egy teljesen más ember volt. Az ő, tanárként való ítélete lesz a legszigorúbb, hiszen abban a megtiszteltetésben lehetett része, hogy személyesen láthatta Jalynt.

Egy este, mikor Kettős Élet egyedül maradt Jószívűséggel, kikezdett vele. Jószívűség döbbentségében és felháborodásában azonnal távozott. Ő azonban nem adta fel, hanem az elkövetkező hetekben kitartóan folytatta próbálkozását. Jószívűség elkezdte megkérdőjelezni reakcióit és mivel ő olyan nagyszerű és értelmes ember volt, hallgatni kezdett a meggyőzéseire. Élvezte a figyelmét. Olyan kedves volt és az egyik legsármosabbnak gondolt férfi a közösségben. Hosszú belső harc után Jószívűség végül Kettős Életnek adta szüzességét és szenvedélyes kapcsolatba kerültek egymással.

Jószívűség még soha nem érezte a szenvedély és a szerelem eme üdítő érzését. Minden egyes alkalommal elállt a lélegzete, mikor meglátta Kettős Életet. Minden pillanatát felemésztette az esténkénti vele való randevúk gondolata, így ez bizonyos időre elterelte figyelmét arról a mélyen elrejtett sértettségről, amit még mindig Rágalmazás irányában érzett.

Azonban négy hónap után Kettős Élet dobta őt. Jószívűség kétségbeesett és dühös volt; tudni akarta miért. Minden találkozásukat újból lejátszotta a fejében és kényszerítette őt a válaszadásra. Kettős Élet végül elmondta, hogy hallotta Rágalmazás beszámolóját a néhány tanulóval való kapcsolatáról a múltban. Igazából azonban mégsem ez volt a valós ok a felé érzett vonzalom megváltozásának; Jószívűség egyszerűen már nem volt többé érdekes. Már más fiatal lányokkal kezdett flörtölni a közösségből. Fiatal hölgyek próbáltak ellenállni a prominens tanár csábító és meggyőző erejének.

Jószívűség meggyalázva érezte magát. Nem bírta elviselni Kettős Élet mindennapi látványát. Mivel képtelen volt túltenni magát a történteken, lemondott iskolai pozíciójáról.

Néhány napi duzzogás után, Jószívűség, a kapott negyvenezer megbízatásának a maradékából szépségszalont nyitott. Már nem járt többé a heti iskolai gyűlésekre, annak ellenére, hogy Jalyn arra utasította alattvalóit, hogy ne hagyják el a gyűléseket. Jószívűség nem akart képmutatók társaságában lenni, márpedig az ott összegyűlt emberek többsége annak látszott.

Jószívűség napról napra megkeményedett. Már alig említette az iskolát vagy Jalynt. Közönyösség és cinizmus vette át a helyét az egykori szenvedélynek melyet olyan szabadon fejezett ki. Mikor kérdezték, a hűségét vallotta Jalynnek, de valahol mélyen őt hibáztatta azért, hogy ilyen korrupt embereket enged tanítani az iskolájában.

Fordította: Diana En Arnoud Jan