2015. március 24., kedd

Philip Yancey és Tim Stafford - A tisztátalanság terjed: A veszély előjelei már délen is mutatkoznak

Mikeás 6,8: Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tőled az ÚR! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy alázatos Isteneddel szemben.

Ahogy a légszennyezettség nem áll meg az országhatároknál, hanem a tönkreteszi a szomszédos országok levegőjét is, ugyanúgy terjed az erkölcsi romlás is, átlépve a nemzetek határait. A korábbi próféták az északi Izrael országának gonoszsága ellen emelték fel szavukat. Az évek múlásával azonban, ugyanez a romlás járványszerűen átterjed a déli Júda országára is. Elburjánzanak a különféle vallási kultuszok és a szexuális perverzió. Isten temploma elhanyagolt állapotban van. Az egyik hírhedt király, Ákház odáig elmegy, hogy saját gyermekeit ajánlja fel az emberáldozathoz. Mikeás nagyjából ugyanabban az időszakban tűnik fel Júdában, amikor Ámósz az északi Izrael országának bűnei ellen emeli fel a szavát. Ámószhoz hasonlóan, Mikeás is vidéki próféta, aki kemény szavakkal figyelmezteti a népet. Egyáltalán nem leli örömét abban, hogy az ítélet üzenetét kell továbbítania. „Emiatt gyászolok és jajgatok, mezítláb és ruhátlanul járok. Üvöltök gyászomban, mint a sakálok, és jajgatok, mint a struccok” (1,8) – írja önmagáról. Magát Mikeást is érzelmileg magával ragadja saját üzenete, hiszen veszélyes idők járnak. Júda rémülten figyeli, amint Asszíria, a kor politikai és katonai nagyhatalma, eltiporja az északi országot. Hogyan kerülhetné el Júda, hogy hasonló sorsra jusson? Éppen ez az, ami miatt Mikeás úgy üvölt, mint a sakál.

A megoldás Betlehemből jön

„Én népem, mit vétettem ellened, mivel bántottalak?” – kérdezi Isten Mikeás által (6,3). Isten áttekinti a választott nép történelmét, emlékeztetve őket azokra a hatalmas tettekre, amelyeket érettük vitt véghez. Mikeás egyértelműen kijelenti, hogy Isten őszinte, szívből jövő változást akar látni, nem csupán vallásos mázt. Arra a borúlátó következtetésre jut, hogy ugyanaz a sors vár népére, mint annak északi rokonaira, hiszen ugyanaz a betegség fertőzte meg őket is. Ennek ellenére is látja a fényt a távoli jövőben. Ítélethirdetés közben is utalásokat tesz az eljövendő vezetőre, a Messiásra nézve, aki a kicsiny Betlehem városából származik majd, és aki új reménységet kínál a világnak (5,2).
Évekkel később, amikor csillagjósok jöttek, hogy a zsidók újszülött királyát keressék, Heródes király megkérdezi az írástudókat, hogy hol fog megszületni (lásd. Máté 2,1–6). Az írástudók erre a szövegre hivatkoznak, amely megjövendöli, hogy a Messiás Betlehemből származik majd.