2015. március 20., péntek

Joyce Meyer - Kegyelmed éltet - Kegyelem, kegyelem és még több kegyelem 4.

A küzdelem forrása

„Honnét vannak háborúk [viszályok, ellenségeskedések] és harcok [veszekedés] közöttetek? Nem onnan-e a ti gerjedelmetekből, amelyek a ti tagjaitokban vitézkednek?”
(Jakab 4:1)

Te harcolsz másokkal, vannak köztetek ellenségeskedések, veszekedések, viszályok? Harcolsz saját magaddal? Bizony, volt idő, amikor az életem állandó csatatér volt.

Honnan ered ez a zavar bennünk? Egy biztos: nem Istentől származik. Az Úr nem akarja, hogy gyermekei egy állandó háborús övezetben éljenek. Ez annak a világnak a természetét tükrözi, amelyben élünk, nem pedig Isten birodalmának a természetét – hiszen Jézus megmondta, Isten birodalma bennünk van (Lukács 17:21).

A fő oka annak, hogy Te is és én is megkerestük Jézust az, hogy ki akartunk szabadulni az állandó csaták és konfliktusok kötelékeiből. Ezért lettünk Isten országának polgárai. A Biblia azt mondja, hogy Isten országa igazság, békesség és öröm (Róm 14:17). Jézus követőiként ennek vagyunk örökösei, ez a mi örökségünk. Akkor miért van az, hogy olyan sokan, akik igazán szeretik Istent és meg fogják majd látni az Ő országát, akiket Ő hívott el, földi létüket olyan dologgal töltik, amitől olyan elkeseredetten igyekeznek megszabadulni?

Honnan ered ez a küzdelem? Mi a forrása? Erre a kérdésre keressük a választ, és megoldást találjunk a frusztráció és szenvedés ellen.

De olvasd csak el a fenti vers második részét. Jakab szerint valamennyi negatív dolog a test vágyaiból származik, amik „tagjaitokban vitézkednek”.

Elhiszed, hogy attól is konfliktusba kerülhetünk, ha valami olyan dolgot szeretnénk, amit Isten is nekünk szánt, ami az Ő akarata szerint van? Tudtad, hogy az is frusztrációt okozhat, ha Isten akaratát igyekszünk megvalósítani életünkben? Bizony, ha nem a megfelelő módon próbáljunk valamit elérni, az csak konfliktust, háborút, küzdelmet okoz.

Isten meg akarja menteni a házastársunkat, a gyerekeinket. Tudjuk, hogy ez az Ő akarata, hiszen az Igéjében kijelentette, hogy azt akarja, hogy mindenki megtérésre jusson (2 Péter 3:9). Mégis Te is és én is frusztráltnak érezzük magunkat – és keserűséget okozunk magunknak és másoknak – azáltal, hogy szeretteinket a saját magunk erejéből igyekszünk megmenteni.

Bármilyen furcsán is hangzik, lehetséges az, hogy harcba keveredünk Isten Igéje miatt. Ez gyakran megtörténik Krisztus testében.

Természetesen Isten akarata az, hogy megszentelt életet éljünk, de el sem tudjátok képzelni, mennyi konfliktust éltem már át amiatt, hogy szent akartam lenni. Mindig jó dolgot akartam cselekedni, de mindig rosszul tettem meg. Éppen ez az, amire Jakab figyelmeztet bennünket a fenti versben. Azt mondja, hogy azért támad küzdelem és konfliktus bennünk, mert a vágyaink – lehet, hogy teljesen jogos vágyaink – harcolnak tagjainkban.

Fordította: Berényi Irén