2015. március 11., szerda

Joyce Meyer - Kegyelmed éltet - Kegyelem, kegyelem és még több kegyelem 3.

Próbálkozás kontra bizalom

Észrevetted, hogy a „próbálkozás” szó nem szerepel a Bibliában? Tudom, hogy ez így van, mert megpróbáltam megkeresni ezt a szót vagy a jelentésben legközelebb álló megfelelőjét. Persze, magával a szóval találkozunk, de nem abban a jelentésében, ahogy mi ebben a szövegkörnyezetben használjuk.

A „megpróbál” szó csak egyfajta jelentésben jelenik meg a Bibliában: azt jelenti, hogy valakit vagy valamit próbának alávetni. A Biblia beszél a „hit megpróbáltatásáról” (Jakab 1:3). Arra tanít minket, hogy ne higgyünk el mindent, amit hallunk, „próbáljátok meg a szellemeket” (1 János 4:1). Ahogy a zsoltáros mondja: „Próbálj meg engem, és ismerd meg a gondolataimat” (Zsolt 139:23). A Biblia beszél a tűzről is, amely „próbáltatás végett támad” (I. Péter 4:12). Összefoglalva elmondhatjuk, hogy biblikus értelemben a „megpróbál” szó azt jelenti, hogy próbának vetünk alá valakit vagy valamit azért, hogy lássuk, mennyit ér, mennyire értékes.

De ez teljesen más, mint ahogy a mindennapi beszédünkben használjuk a „megpróbál” szót; mi általában emberi erőfeszítést értünk alatta. Mi akkor „próbálunk” valamit, amikor saját eszközeinkkel, képességeink segítségével el akarunk érni valamit, vagy véghez akarunk vinni valamit. Persze nem azt akarom mondani, hogy nem kell erőfeszítést tenni céljaink elérése érdekében. Egyáltalán nem. Igehirdetéseim során azonban mindig kihangsúlyozom, hogy hívőként a megfelelő erőfeszítést csak Isten hatalmán keresztül, a bennünk működő kegyelem által tehetjük meg. Más szóval ne próbáljunk semmit tenni anélkül, hogy ne kérnénk Isten segítségét. Csak Rá támaszkodhatunk valamennyi tervünk megvalósításakor. Soha ne feledjük, hogy „Nála nélkül semmit sem cselekedhetünk”. Soha ne a természetes, testi erőfeszítéseink szerint akarjuk terveinket megvalósítani, mert ennek az eredménye csupán kimerültség, frusztráció, csalódottság és pusztulás lehet.

Remélem, ahogy haladsz részről-részre ebben a tanulmányban, megérted, hogy fel kell cserélned a próbálkozást a bizalomra. Igazából ez volt az, amire én magam is rájöttem, amikor Isten új kaput nyitott meg, hogy kijelentései által megismerhessem fantasztikus kegyelmét.

Fordította: Berényi Irén