2014. november 5., szerda

Dr. Michael L. Brown - Szentség – Isten jelenlétének feltétele 9.

„Mert ez az Isten akarata, a ti szentté lételetek, hogy magatokat a paráznaságtól megtartóztassátok!” „Mert nem tisztátalanságra, hanem szentségre hívott el minket az Isten! Aki azért megveti ezeket, nem embert vet meg, hanem az Istent, aki Szent Szellemét is közli velünk.” 1 Thess. 4:3,8.

„Mindazáltal megáll az Istennek erıs fundamentuma, melynek pecsétje ez: Ismeri az Úr az övéit; és: Álljon el a hamisságtól mindenki, aki Krisztus nevét vallja!” 2 Tim. 2:19. Ezt a Titus 3-ban is megtaláljuk, a Zsidó Levélben mindvégig szó van erről.

„Bármely fenyítés ugyan jelenleg nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, ámde utóbb az igazságnak békességes gyümölcsével fizet azoknak, akik általa gyakoroltatnak.” Zsidó 12:11.

„Isten pedig javunkra, hogy szentségében részesüljünk.” 10. „Kövessétek mindenki irányában a békességet és a szentséget, amely nélkül senki sem látja meg az Urat!” 14. Szentség nélkül senki sem látja meg az Urat!

Jézus azt mondta a Máté 5-ben, hogy a tiszta szívőek látják meg Istent! A 24-es zsoltárban is ez van: csak a tiszta szívűek és tiszta kezűek láthatják meg Istent! Az egész Bibliában mindvégig ezt a tanítást találjuk! Jakab egész levelében, egyértelműen pedig az 1. Péterben. „Hanem amiképpen szent az, aki elhívott titeket, ti is szentek legyetek teljes életetekben!” 1:15. A 2 Péterben is van erről tanítás és János egész első levele is ezt tanítja. Arra emlékeztet minket János 1. hogyha azt mondjuk, hogy bűn nincs bennünk, és mégis van, akkor nem mondunk igazat. De ha van és megvalljuk, akkor Isten hű és igaz és megbocsát nekünk! „Ha pedig a világosságban járunk, amint Ő maga a világosságban van: közösségünk van egymással, és Jézus Krisztusnak, az Ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől.” 1 János 1:7.

Értitek, mit jelent ez? Még akkor is a világosságban járok, hogyha – bár Istent keresem teljes szívemmel, nem vagyok tökéletes – még mindig van bennem bűn! Még mindig híjával vagyok a tökéletességnek, de Jézus vére megtisztít minket!
Aztán János nagyon egyértelművé teszi ezt a dolgot: ez nem mentség a bűnre! Nézzük meg a 2. részt is. „Aki azt mondja, hogy Őbenne marad, annak úgy kell járnia, amint Ő járt!” „Aki azt mondja, hogy a világosságban van, és gyűlöli az ő atyjafiát az még mindig a sötétségben van!” „Valaki a bűnt cselekszi, az a törvénytelenséget is cselekszi!” 3:4. Jézus azért jelent meg, hogy elvegye a bűneinket, mert Őbenne nincsen semmi bűn! Aki Őt ismeri, az nem cselekszik tovább bűnt! Innen tudjuk meg, hogy kinek van üdvössége és kinek nincs! „Senki sem cselekszik bűnt, aki az Istentől született, mert benne marad annak magva; és nem cselekedhetik bűnt, mivelhogy Istentől született.” 1Ján. 3:9. 

Ez az Evangélium ereje! A gyülekezet, az egyház nagy részében van egy teológiai tévedés, amikor Isten megvált minket, nem csak megigazít, hanem meg is változtat! Nem csak megbocsátja a bűneinket, hanem meg is szabadít tőlük! Ez az Evangélium ereje! Jézus vére megváltoztat életeket! Akármit is tettünk, akármennyire csúnyák a bűneink, akármilyen messzire estünk vissza, Isten megbocsát nekünk Jézus vére által! De Hozzá kell fordulnunk megtéréssel és hittel! – Istenem, mentsél meg a bűneimtől, Neked akarok élni! Moss engem tisztára! Jöjj és mentsél meg! Jöjj és legyél az Uram! – Erre nem szolgálhatunk rá, soha nem tudjuk elég tisztára mosni magunkat – Jézus vére megmos minket! Jézus vére megszabadít minket az Ő ereje által. Most már élhetünk szentül! Gyűlöljük a bűnt, mert szeretjük Istent!