2012. november 27., kedd

Dr. Leaf - Ásítás: Az idegtudomány egyik legrejtettebb titka


Elhiszi, hogy az ásítás jót tesz agyának?… lehet, hogy eddig azt gondolta, hogy illetlen dolog nyilvános helyen ásítani!
Valójában az ideggyógyászok szerint az ásításnak 12 ideggyógyászati haszna van, fokozza az intellektuális teljesítményt és csökkenti a toxikus állapotot agyunkban. (pubmed.gov). Alapjában véve aktiválja az agy bizonyos területét (a precuneust, ami a felső fali lebeny része), aminek szerepe van a tudatosság és a memória kialakításában. Az ásítás segít szabályozni agyunk hőmérsékletét és anyagcseréjét is. Több éve Kommunikációs Patológiában dolgoztam és az egyik módszer, amit hangterápiának hívunk, az ásítás volt. Ezzel a torokban levő feszültséget csökkentettük, ami nagyon hasznos a betegeknek, különösen azért, mert így kipihentebbek és éberebbek lettek. Ekkor még nem vettem észre ennek jótékony hatását az emberi agyra. Ha észrevettem volna, biztos nem mondtam volna férjemnek, hogy hagyja abba az ásítozást: Ő 10-20 alkalommal szokott ásítani, az alatt a 15 perc alatt, amíg az irodába érünk. De Mac olyan gyors és éber, sokkal többet megcsinál egy nap, mint mások… és én most jöttem rá mi a titka. (kezdetben én is ásítoztam passzívan férjem mellett, nem tudtam miért, ám hasznomra volt!)
Ásítunk, ha fáradtak vagyunk, esetleg unatkozunk, vagy ha fényárban vagyunk, de az ideggyógyászat azt bizonyítja, hogy az ásítás nagyon hasznos, mivel segít az éberséget és észlelési képességet felerősíteni. Ez kitörli a fáradtságot és újra fókuszálja az emberfigyelmét.
Az ásítás aktiválja agyunkban a beleérző képességet és így növeljük a szeretetteljes empátia mennyiségét és minőségét.
Az ásítás, mint ahogy tapasztaltuk is már, ragályos: ha lát valakit ásítani, ön is rögtön ásítani kezd.
Egyszerűen fantasztikus, hogy Isten úgy tervezte, hogy mindegyik részünk arra törekedjen, hogy Jézus valamelyik tulajdonságait jelenítse meg…. valójában szeretetre  lettünk teremtve.
Egyéb előnyei az ásításnak a memória javulása, fejlett önelemzés, az ütemezési képesség fejlesztése, az öröm fokozása és a stressz mértékének csökkentése.
Tehát függesszük fel, amit éppen csinálunk és ásítsunk 7-szer…ettől könnybe lábadhat a szeme, de érdemes ezt kipróbálni!
Tisztelettel:Carolin