2017. október 13., péntek

Részlet Joyce Meyer Engedd ki a gőzt! könyvéből 4.

A stresszoldás 5 módja

Ha rájöttél, hogy a stressz megpróbál megfosztani attól, hogy megtapasztald Isten jóságát az életedben, tedd meg a megfelelő lépéseket a változás irányába. Tulajdonképpen az egész könyv ezekről a változtatásokról szól majd, de már az első fejezetben szeretnék néhány praktikus tanácsot adni ahhoz, hogy elindulhass ezen az úton.

Amikor egy új telefont vagy valami elektronikai berendezést vásárolsz, a gyártó által kiadott használati utasítás általában „Az első lépések” című fejezettel kezdődik. Hát most én is valami hasonlót nyújtok át. íme, néhány kezdő lépés, amelyek segítségével nekiláthatsz a stressz leküzdésének:

1. Légy közösségben!

Számos tanulmány bizonyította, hogy a magány és az elszigeteltség növeli a stresszt. Mivel társas lények vagyunk, a másokkal töltött idő jelentősen befolyásolja a szemléletmódunkat. Vannak olyan közösségek, amelyek egész jól működnek, mint például:

□ Család: tölts időt együtt a családtagjaiddal, akik szeretnek és támogatnak! Ne tekintsd magától értetődőnek, hogy vannak!

□ Gyülekezet: a gyülekezet az a hely, ahol Isten gyermekei összegyűlnek, hogy imádják az Urat, tanulmányozzák az Ő Igéjét és buzdítsák egymást. Ha olyan gyülekezetbe jársz, amely nem erőteljes, nem a Biblia alapigazságaira alapoz, javaslom, keress egy másikat és csatlakozz hozzá.

□ Csoportok, klubok: bármilyen csoport - könyvklub, termé­szetjáró csoport, házicsoport, vagy akár egy baráti társaság, ami hetente egyszer összejön - bizonyíthatóan csökkenti a stresszt.

□ Tanácsadás: ha már végképp senkit sem találsz a környezetedben, akivel beszélgethetnél az érzelmi problémáidról, fordulj bátran egy tanácsadóhoz, aki segíthet a stresszoldásban és az érzelmi egészséged megőrzésében. Fontosnak tartom, hogy olyan személyhez fordulj, aki biztos alapokon áll Isten Igéjében, így a Szent Szellem, a „Tanácsadó” vezeti abban, hogy milyen tanácsot adjon számodra.

2. Alkalmazd a „vállrándítás-terápiát”

Vannak az életben olyan dolgok, amelyek tőled függnek - milyen szakmát választasz, kikkel töltőd együtt a szabadidődet, mennyi kávét iszol, mikor fekszel le. Vannak azonban olyan dolgok is, amelyeket nem befolyásolhatsz - mit tesznek vagy mondanak mások, a gazdasági élet változásai, vagy az udvariatlan vezetők az utakon. De az, ahogyan ezekre az általad nem ellenőrizhető dolgokra reagálsz, meghatározza, mennyire tűröd a stresszt. Azok az emberek, akik már a legapróbb dolgokon is felhúzzák magukat, általában nagyon stresszesek és frusztráltak. Azok, akik ezeket a dolgokat egy vállrándítással elintézik, sokkal boldogabbak.

A vállrándítás nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem érdekel, mi zajlik körülötted, vagy közömbösen szemléled az eseményeket; egész egyszerűen annyit jelent, hogy tudomásul veszed: most semmit nem tudsz tenni azért, hogy a dolgok megváltozzanak. A legjobb hozzáállás ilyenkor az, ha vállat vonsz, és Istenre bízod, hogy minden helyzetből a legjobbat hozza ki számodra (Róma 8:28).

3. Találd meg a komfortzónádat... és maradj benne!

A férjem, Dave, egyszer egy nagyon bölcs dolgot cselekedett. Amikor mérnökként dolgozott, olyan pozícióba akarták előléptetni, ami magas fizetéssel és nagy tekintéllyel járt. Ő azonban nem fogadta el az ajánlatot. Először úgy éreztem, nagy hibát követ el. Nem jönne jól nekünk az a pénz? Nem szeretné, ha a kollégái tisztelettel néznének fel rá?

Amikor a döntéséről kérdeztem, Dave elmondta, hogy meg­figyelte azokat az embereket, akik előzőleg ebben a beosztásban dolgoztak. Rengeteget utaztak, ésszerűtlenül rövid határidőket kellett betartaniuk, hatalmas stressz nehezedett rájuk.

-Joyce, én nem így akarok élni - mondta.

Ehelyett egy olyan beosztást vállalt el, amelyben nem kellett feladni az alapelveit - a családjával szembeni elkötelezettségét
és a saját magával való elégedettségét nem kellett beszállnia abba a mókuskerékbe, amelyben a többiek futottak.

Meggyőződésem, hogy a világ sokkal boldogabb és kevésbé stresszes hely lenne, ha az emberek elegendő időt szánnának arra, hogy megismerjék magukat, megtalálják komfortzónájukat és abban megmaradjanak. Ez nem korlátozódik a munkahelyi környezetre. Ha olyan dolgok vannak az életedben, amelyek megfosztanak az örömtől, elveszik az egészségedet, akkor nem a komfortzónádban vagy - minél előbb lépj ki ebből az állapotból! Ha felszámolsz minden olyan dolgot, ami nem terem jó gyümölcsöt, jelentősen csökken majd a stressz az életedben, és képes leszel arra, hogy élvezd a számodra fontos dolgokat.