2017. október 10., kedd

Részlet Joyce Meyer Engedd ki a gőzt! könyvéből 3.

Mi a helyzet veled?

Ebben a fejezetben meséltem neked arról a stresszről, amelyben éltem - ami visszafogott, bár sokáig nem is vettem észre. Meséltem a barátaimról, akik hozzám hasonlóan átélték a stresszt. Most pedig beszéljünk a te életedről.

Kíváncsi vagyok, vajon te át tudod-e venni és élvezni tudod-e mindazt a jót, amit Isten tartogat számodra. Ezt csak azért kérdezem, mert sok emberrel találkozom, akik teljesen maguk alatt vannak és kimerültek. Állandóan fáradtnak, idegesnek tűnnek, és mindig valami jobbra vágynak. Bármennyire igyekeznek is, nem tudnak rájönni, miért nem boldogok. Persze vannak jobb napjaik, de az igazat megvallva sokkal több rossz napot élnek meg.

Sokszor nem is a körülményeik a hibásak ebben. A legelkeseredettebb, legboldogtalanabb emberek mindent megkaptak, amit csak lehet - szerető házastársat, szép gyerekeket, sikeres karriert, nagyszerű házat. Ennek ellenére nem találják meg a békéjüket és nem örülnek az életnek. Nincs idejük rá. Ehelyett állandóan aggodalmaskodnak, idegesek, bizonytalannak látják a jövőt.

Ismered ezt az érzést? Ereztél mostanában bizonytalanságot, elégedetlenséget? Megtapasztaltad azokat a tüneteket, amelyek a Mayo Klinika felsorolásában szerepeltek? Fejfájás, fájdalom, fáradtság, nyugtalanság, motiválatlanság, ingerlékenység, düh, szomorúság, falánkság, zárkózottság - átélted bármelyiket is mostanában? Ha a válaszod igen, akkor valószínűleg a stresszel van dolgod (akár tisztában vagy vele, akár nem). És a stressz el akarja rabolni az életedből mindazt a jót, amit Isten neked szánt.

Szeretnélek bátorítani: az, hogy stressz van az életedben, nem jelenti azt, hogy veled van a baj. Igazából ez csak azt jelenti, hogy te is ember vagy. A statisztikák azt mutatják, hogy a földön élő férfiak és nők valamennyien megtapasztalják a stresszt. De van egy jó hírem a számodra - nekünk nem kell úgy élnünk, ahogyan a világ él. Hívőként ígéretet kaptunk arra, hogy új életet nyerünk Krisztusban. Nem kell hagynunk, hogy a stressz megfosszon minket a boldogságtól. Nem kell a babérjainkon ülve azon elmélkednünk, hogy majd csak lesz valahogy. Isten ígéreteire kell alapoznunk, és hinnünk kell abban, hogy a mi életünkre vonatkozóan is épp egy nagyszerű terv kidolgozásán munkálkodik (erről majd beszélek még a következő fejezetben).

Ha már a te fejedben is megfordult a „majd csak lesz valahogy” gondolat, akkor felejtsd is el. Isten sokkal jobb életet tartogat a számodra. Olyan életet, amely telve van nevetéssel, megelégedettséggel, békességgel és örömmel. De ahhoz, hogy megértsük, mi Isten akarata, a stresszt ki kell űznünk az életünkből. Mutatok néhány nagyon egyszerű módszert arra, hogy elkezdhesd ezt a folyamatot.