2015. június 5., péntek

Rodney H. Browne - A szellemi ajándékokra nézve pedig...

A szellemi ajándékokra nézve pedig nem akarom, atyámfiai, hogy tudatlanok legyetek. 1 Korinthus 12:1

A kegyelmi ajándékokban pedig különbség van, de ugyanaz a Szellem. 5 A szolgálatokban is különbség van, de ugyanaz az Úr. 6 És különbség van a cselekedetekben is, de ugyanaz az Isten, Aki cselekszi mindezt mindenkiben. 7 Mindenkinek azonban haszonra adatik a Szellemnek kijelentése. 8 Némelyiknek ugyanis bölcsességnek beszéde adatik a Szellem által; másiknak pedig tudománynak beszéde ugyanazon Szellem szerint; 9 Egynek hit ugyanazon Szellem által; Másnak pedig gyógyítás ajándékai azon egy Szellem által; 10 Némelyiknek csodatévő erőknek munkái; némelyiknek meg prófétálás; némelyiknek pedig szellemeknek megítélése; másiknak nyelvek nemei; másnak pedig nyelvek magyarázása; 11 De mindezeket egy és ugyanaz a Szellem cselekszi, osztogatván mindenkinek külön, amint akarja. 12 Mert amiképpen a test egy és sok tagja van, az egy testnek tagjai pedig, noha sokan vannak, mind egy test, azonképpen a Krisztus is. 13 Mert hiszen egy Szellem által mi mindnyájan egy testté kereszteltettünk meg, akár zsidók, akár görögök, akár szolgák, akár szabadok; és mindnyájan egy Szellemmel itattattunk meg. 14 Mert a test sem egy tag, hanem sok. 1 Korinthus 12:4-11

Isten nem akarja, hogy a szellemi dolgokra nézve tudatlanok legyünk. Azt akarja, hogy tudjuk, értsük, és gyakoroljuk azokat. A görög "szellemi ajándékoknak" fordított görög szó a "pneumatikos", ami szó szerint a következőt jelenti: "szellemiek" vagy "a Szellem dolgai". Ajándékok, olyan értelemben, hogy Isten adja őket, nem pedig az embertől származnak.

Különböző ajándékok:

Az "ajándékok" szó it a "charisma", ami a következőt jelenti: (ingyen) ajándék; (isteni) adomány; (kifejezetten) (szellemi) adottság; (egyéni) vallásos képesítés, illetve (tárgyilagosan) csodatevő képesség. Az ajándékokat a Szent Szellem adja, és nem lehet azokat kiérdemelni, illetve megdolgozni értük. Szent Szellemmel betöltekezett embereken keresztül működnek, ugyanakkor ajándékok Krisztus Teste számára. Ugyanazon Szellemtől származnak, és ugyanaz a Szellem adja őket.

Különböző szolgálatok:

Különböző szolgálatok vannak. A "szolgálatok" szó a görög "diakonia" szó, ami szolgálatokat, hivatalt jelent. A szellemi ajándékok azért "ajándékok", mert Istentől származnak, de alkalmazásuk során egyben "szolgálatok" is. Az, aki gyakorolja szellemi ajándékát Krisztus Testében, egyben szolgál is a Testnek. Amennyi szellemi ajándék és szellemi hivatal van, annyi szellemi szolgálat létezik, és mindegyiket ugyanaz az Úr Jézus Krisztus adja. A szellemi ajándékokat nem jutalomként, illetve fizetségként kapjuk, vagy azért, hogy elsősorban megáldja és hasznot hozzon annak birtokosának, hanem a Szent Szellem osztja azért, hogy a Test szolgálatban részesüljön. Az ajándékok értéke a Krisztus Teste áldásának, hasznosságának és építésének képességében van.

Különböző cselekedetek:

A "cselekedeteknek" fordított görög szó az "energema", ami cselekedetet, működést, hatást jelent. Az angol "energia" szavunk ugyanebből a szóból származik. A Szellem általunk való cselekedetei szellemi ajándékokat eredményeznek, amelyeknek szellemi következményei vannak. A Szellem energizálja a cselekedeteket, ami hatást fejt ki a Testre. Mindezek egyazon Úr vezetése alatt működnek, Aki mindennek a Feje.

A Szellem kijelentései:

A Szellem kijelentése mindenkinek haszonra adatik. A görög "kijelentés" szó a "phanerosis", ami a következőt jelenti: bemutatás; illetve láthatóvá tétel. A látható megnyilvánulások azok a dolgok, amelyeket látunk: gyógyulások, csodák, beteljesedett próféciák, nyelvek, nyelvek magyarázatai, bölcsesség beszéde, tudomány beszéde, szellemek megítélése és más szellemi ítélőképesség. A szellemi ajándékok minden működése a Szellem kijelentése. A kijelentés egy meghatározott külső nyilvánvalóság. A Szellem ajándékai a Szent Szellem megnyilvánulását hozza magával, illetve külsőleg megjeleníti azt, ahol az Úr munkája láthatóvá válik. Az ajándékok működése a Testben a hívőket ráébreszti Isten jelenlétére, amely arra indítja őket, hogy dicsérjék és imádják Őt - dicsőséget adva ezzel Istennek.

Minden Szent Szellemmel betöltekezett hívő képes ezekben az ajándékokban / kijelentésekben mozogni. Mindenkinek adatik hasznára. Az ajándékok gyakorlása a Szellem kijelentése, nem pedig azé, akin keresztül az ajándékok megnyilvánulnak. A valódi ajándék gyümölcse az egész Krisztus Testének építése és haszna.

Különbségek; eltérések:

A "különbségnek" és "eltérésnek" fordított görög szó a a "diairesis", amely megkülönböztetést, illetve (konkrétan) változatosságot jelent. Minden hívőnek elérhetővé kell tennie magát, hogy a Szent Szellem használni tudja ezekben a dolgokban. Az ajándékok, a szolgálatok, és az ezekben való tevékenykedések széles-skálájú változatossága létezik, azonban csak egyetlen Atya, Fiú és Szent Szellem van - a Szentháromság -, Akiktől mindezek a szellemi ajándékok származnak.

Osztogatván mindenkinek, amint akarja:

De mindezeket egy és ugyanaz a Szellem cselekszi, osztogatván mindenkinek külön, amint akarja. 1 Korinthus 12:11

A Szent Szellem működteti ezeket az ajándékokat, osztogatván egyének számára, amint akarja. Saját akaratod, illetve kívánságod által nem működtetheted ezeket az ajándékokat. Alá kell rendelned magad az Úrnak és engedned kell, hogy áradjon rajtad keresztül és használjon, ahogy jónak látja. Ne erőlködj - légy elégedett azzal, amit ad neked.

A szellemi ajándékok célja:

Azonképpen ti is, minthogy szellemi ajándékokat kívántok, a gyülekezet építésére igyekezzetek, hogy gyarapodjatok. 1 Korinthus 14:12

A szellemi ajándékok célja Krisztus Teste épülése. "Épülés" annyit jelent, hogy szellemben felépíteni. Ha az ajándékok nem építenek, akkor hasztalanok.

Mindenek épülésre legyenek. 1 Korinthus 14:26b

Aki pedig prófétál, embereknek beszél épülésre, intésre és vígasztalásra. 1 Korinthus 14:3

Az ajándékok szeretet által működnek:

Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen énbennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy pengő cimbalom. 2 És ha jövendőt tudok is mondani és minden titkot és minden tudományt ismerek is; és ha egész hitem van is, úgyannyira, hogy hegyeket mozdíthatok ki helyükről, szeretet pedig nincsen énbennem, semmi vagyok. 1 Korinthus 13:1-3

Az ajándékok és kijelentések gyümölcstelenek - semmit sem érnek -, szeretet nélkül. Tégy mindent bőkezűséggel és Isten agape szeretetében, és csak az Úrnak adj dicsőséget.