2015. június 1., hétfő

David Yonggi Cho - Az Úr imája - Bocsásd meg a mi vétkeinket 4.

Egyszer John Wesley találkozott egyik barátjával az utcán. Már jó ideje nem találkoztak egymással, ezért Wesley megszólította: „Úgy hallottam, hogy X. Y. úrral ellenséges viszonyban vagy. Kibékültél-e már vele?“
„Még nem - volt a válasz Miért is tegyem? Hiszen néki kellene szégyellnie magát. Soha nem bocsátok meg neki, hiszen én vagyok a sértett fél."

Wesley egyenesen a szemébe nézett, és ezt mondta: „Akkor te soha többé nem követhetsz el egyetlen bűnt sem. Nem gondolom, hogy azt mered állítani, te soha nem vétkeztél. Sokszor vétkeztél, de valaki megbocsátotta vétkeidet. Ha azonban azt mondod, hogy nem akarsz megbocsátani annak, aki vétett ellened, akkor mostantól kezdve te sem várhatod el senkitől, hogy megbocsásson neked.“
Az ember ezt hallva leszegte fejét, és keservesen megbánta bűnét.

Ha mi nem akarjuk megbocsátani felebarátaink bűneit, akkor mi sem vétkezhetünk. Az a fél, aki nem akarja megbocsátani felesége hibáit, ő maga sem követhet el hibát. Természetesen, ha a feleség nem akarja megbocsátani férje hibáit, akkor ő se követhet el többé hibát. Ha tehát nem bocsátanak meg egymásnak, saját bűneikre sem nyernek bocsánatot.

Az emberek gyógyítják egymást a kölcsönös megbocsátással. Nincs egyetlen olyan ember sem, aki annyira igaz, hogy nincs szüksége megbocsátásra. A megbocsátás kitárt karjainak melege azonnal gyógyítani kezdi a sebeket. Sohase felejtsük el, hogy megigazulásunkat Isten megbocsátásának köszönhetjük: adósságunkat azonnal törlik, ahogy mi is megbocsátjuk mások bűneit és elengedjük tartozásaikat. Isten megbocsátása árad ki ránk, amikor mi is megbocsátjuk a sérelmeket, amelyeket mások okoztak nekünk.

Isten megbocsátott nekünk, tehát nekünk is meg kell bocsátanunk másoknak. Pál apostol azt mondta: „Mind a görögöknek, mind a barbároknak, mind a bölcseknek, mind a tudatlanoknak köteles vagyok.“ (Róma 1,14) Ha egy olyan ember, mint Pál apostol, adós volt, akkor mennyivel inkább azok vagyunk mi, akik sokkal többel tartozunk. Ha nekem megbocsátottak, nekem is naponta kell megbocsátanom másoknak. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy kifizessük „megbocsátás-tartozásunkat".