2015. június 17., szerda

David Yonggi Cho - Az Úr imája - Ne vigyél minket a kísértésbe 2.

1. Az Isten által megengedett megpróbáltatás, szenvedés és nyomorúság

Vannak esetek, amikor Isten próbákon, szenvedéseken, nyomorúságokon visz keresztül azért, hogy próbára tegye hűségünket. Ha szánkkal azt mondjuk, „Uram, Uram”, de hazugságban élünk, akkor Isten beleenged a kísértésbe, hogy próbára tegye szavahihetőségünket.

Isten sokszor tette próbára az izraelitákat a negyvenévi pusztai vándorlás során. Szájukkal ugyan azt mondták, „Uram, Uram“, de a szívük távol volt Istentől. Amikor a dolgok jól mentek, akkor dicsérték Istent, amikor azonban a körülmények rosszra fordultak, hátat fordítottak Istennek. E hajlandóságuk miatt Isten próbára tette az izraelitákat, aminek az lett a következménye, hogy Józsuét és Kálebet kivéve az Egyiptomból kijött nép mind meghalt a pusztában. Elértek ugyan arra a helyre, ahonnan láthatták Kánaánt, a tejjel és mézzel folyó földet, de nem mehettek be oda.

Isten próbára tette Ábrahám engedelmességét is. Isten azt mondta Ábrahámnak, hogy vigye fel egyetlenegy fiát, Izsákot a Mórija hegyére, és áldozza fel Néki égő áldozatul. Ez a próba nagyon komoly volt, hiszen Izsák Ábrahám öregkorában született. Elképzelhetjük, hogy milyen vihar dúlt Ábrahám szívében. Átjárhatta őt a reménytelenség is.
Miért vetette Isten Ábrahámot a peiradzo - kísértés ilyen nagy próbája alá, amelyhez szenvedés, nyomorúság és fájdalom társult? Mindez azért történt, mert Ábrahám hajlott arra, hogy jobban szeresse Izsákot Istennél. Isten úgy döntött, hogy megpróbálja őt, mert félő volt, hogy Ábrahám elárulja Istent, és engedetlen lesz Neki.

Ábrahám sikeresen kiállta a próbát, amelynek az volt a tétje, hogy eldőljön, vajon engedelmes-e vagy sem. Ábrahám engedelmeskedett Isten parancsának, felvitte egyetlenegy fiát a hegyre, megkötözte, és rátette a farakásra. El tudod-e képzelni azt a fájdalmat és gyötrelmet, amit Ábrahám élt át édesapaként, amikor felemelte a kést, hogy megölje a fiát? Isten látta Ábrahám tökéletes engedelmességét, megszabadította őt szorongatott helyzetéből, és azt mondta:

„...megáldván megáldalak tégedet, és bőségesen megsokasítom a te magodat, mint az ég csillagait, és mint a fövényt, mely a tenger partján van..." (lMóz 22,17)

Természetesen sokkal jobb lett volna Ábrahámnak, ha nem kellett volna átesnie ilyen megpróbáltatáson. Peiradzoval tették próbára, mert Izsákot nagyon szerette, de hit által sikeresen kiállta a próbát, és ezért áldást nyert. Isten felment minket az ilyen próbák alól, ha teljes szívvel hűségesek vagyunk hozzá. Imádkozzunk azért, hogy elég hűségesek legyünk, és ne kelljen átesnünk ilyen próbán.

Ha jobban szeretjük a világot Istennél, akkor keresztülvisz megpróbáltatásokon, szenvedéseken és bajokon. Amikor azt imádkozzuk: „Uram, ne vígy minket a kísértésbe, meg kell vizsgálnunk a szívünket: „Uram, vajon engedelmesen élek-e a jelenlétedben?”