2015. június 19., péntek

Philip Yancey és Tim Stafford - Hogy a nagyothallók is meghallják

Ezékiel 3,27 „Aki hallgat rá, az hallgat rá, aki nem törődik vele, az nem törődik vele. Hiszen engedetlen nép ez!”

Egyszer valaki azt kérdezte Flannery O’Connor-tól, a híres amerikai írónőtől, hogy miért népesíti be regényeit annyi szélsőséges és excentrikus szereplővel. Így válaszolt: „A nagyothallókkal kiabálni kell, a gyengén látóknak pedig hatalmas, feltűnő alakokat kell rajzolni.”
Válasza Ezékiel könyvének furcsaságaira is magyarázatot adhat. A próféta hallgatósága makacs és hajthatatlan emberekből áll, akik ellenállással fogadják a próféta üzenetét, és Isten más hírnökeit is kigúnyolják. Isten ezért azt az utasítást adja neki, hogy különleges módszerekkel juttassa célba üzenetét.
A 4. fejezet elbeszélése szerint Ezékiel pontosan végrehajtja az első szemléltető oktatást: több mint egy éven keresztül minden reggel lefekszik a földre, arccal Jeruzsálem kicsinyített modellje felé fordulva. A következő parancs azonban őt is megdöbbenti: ételt kell készítenie magának, amelyet emberi ürülék lángjánál kell megsütnie. Isten Ezékiel kérésére módosítja a parancsot, megengedve neki, hogy marhatrágyát használjon emberi ürülék helyett.

Ítélethirdetés

A hamis próféták arról győzködik a népet, hogy Isten sohasem fogja megengedni, hogy templomát és szent városát lerombolják. Ezékiel átkot mond ezekre a hamis optimistákra, majd nyilvános tiltakozással és erőteljes szavakkal hirdeti ki Isten ítéletét. Isten üzenetét olyan erőteljes módon adja át, hogy Izrael népe nem hagyhatja azt figyelmen kívül. Ezékiel szélsőséges stílusa sokat elárul arról, aki őt elküldte, és aki bármeddig kész elmenni, csakhogy megértesse magát a vak és nagyothalló Izraellel. Így kiált hozzájuk:
„Életemre mondom – így szól az én Uram, az Úr –, hogy nem kívánom a bűnös ember halálát, hanem azt, hogy a bűnös megtérjen útjáról, és éljen. Térjetek meg, térjetek meg gonosz utaitokról! Miért halnátok meg, Izráel háza?” (33,11)