2015. június 29., hétfő

Joyce Meyer - Kegyelmed éltet - Kegyelem, kegyelem és még több kegyelem 19.

Hit és kegyelem együttműködik

Hadd mutassak egy példát arra, hogyan működik együtt a hit és kegyelem annak érdekében, hogy Isten áldásai ránk áradhassanak. Az istentiszteletek során gyakran teszek ki egy nagy ventillátort, amit mindig a dobogó felé irányítok, ahol állok. Megkérek valakit a hallgatóság soraiból, hogy álljon a ventilátor elé és elmondom neki, hogy most le fogom hűteni. Bekapcsolom a ventillátort, de az nem indul el. Megkérdezem a jelenlevőket: „Mi lehet a probléma? Miért nem segít ez a ventilátor a hölgynek?”

Persze, az emberek azonnal látják, mi a gond: „Nincs bedugva” kiabálják.

„Hát ez az” mondom én, „ugyanez történik, amikor imáink nem találnak meghallgatásra”. Elmagyarázom, hogy ez azért van, mert csak a hitre nézünk (ventilátor) és azt várjuk, hogy majd az elvégzi a munkát, és a ventillátoron túl már nem látjuk meg az energiaforrást, ami az eszközt működteti, jelen esetben az Urat.

Jézusnak egész szenvedése alatt végig megmaradt a hite. Volt hite a Getsemáné kertben. Volt hite a főpap és Pilátus előtt. Volt hite, amikor kigúnyolták, megkínozták, durván bántak Vele. Volt hite a Golgotára vezető úton. Volt hite, amikor ott függött a kereszten. Sőt, még akkor is volt hite, amikor teste már a sírban pihent. Feltétel nélkül hitt abban, hogy Isten nem hagyja ott, abban az állapotban, felemeli Őt, ahogyan azt megígérte. De ugye észrevetted, hogy hatalmas hite ellenére nem történt semmi mindaddig, míg Isten ereje el nem jött, és fel nem támasztotta Őt? Hite stabilan tartotta őt, míg az Atya által megszabott időben megérkezett Számára a szabadítás.

A ventillátorral való példán keresztül mindig elmondom a hallgatóságnak a következőket: „Teljes mértékben hiszek ebben a ventillátorban, de mindaddig nem fogja az itt álló hölgyet lehűteni mindaddig, amíg nem csatlakoztatom az energiaforráshoz. Ugyanez a helyzet a hittel. A világon nekünk lehet a legnagyobb hitünk, de ez mit sem ér mindaddig, amíg „nincs csatlakoztatva” az energiaforráshoz, ami nem más, mint Isten kegyelme. A megszabadításod érdekében mindig Istenre nézz – ne a hitedre”.

Ahhoz, hogy az Úr a szükségeinket betölthesse, hogy bármit kaphassunk Tőle, mindkét dologra szükségünk van: a hitünkre is és a kegyelemre is. Kegyelemből, hit által menekülünk meg. Kegyelemből, hit által történik az is, hogy imáinkat meghallgatja és valamennyi szükségünket betölti.

Fordította: Berényi Irén