2014. augusztus 21., csütörtök

Derek Prince - A hatékony imádság 6.

A következő ige a Róma 8,32. „Aki az ő tulajdon fiának nem kedvezett, hanem őt mindnyájunkért odaadta, mi módon ne ajándékozna vele együtt mindent minékünk.” Valaki ezt így mondta: amikor Isten meg akarta ajándékozni az emberiséget, készített egy nagy csomagot. Jó szorosan átkötözte, és egy nevet írt rá. Jézus volt ez a név. Más szóval: mindent őbenne adott nekünk, és rajta kívül semmit. Azoktól, akik Jézust, az ő Fiát befogadják, semmit nem tart vissza, azoknak Jézussal együtt, Jézusban mindent megad. De akik elutasítják az ő Fiát, azok semmit sem kapnak, azok mindenből kimaradnak. Nézzük meg közelebbről mégegyszer ezt a verset. Gondolkozzatok ezen: nagy örömöt fog jelenteni, ahogy gazdagságát fölfedezitek. Az Atya az ő tulajdon Fiát nem kímélte, hanem mindenkiért odaadta, halálra adta, kereszthalálra, s vele együtt Benne ingyen, mindent nekünk ajándékozott.

Fil 4,19 „Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket, az ő gazdagsága szerint dicsőségesen a Krisztus Jézusban.” Vajon mit jelent az elején ez a „pedig”? Ehhez meg kell néznünk az előző verseket. Azokhoz beszél itt Pál, akik támogatták őt, s az ő szolgálatát. Olyan emberekhez, akik Isten iránti szeretetből és tiszteletből áldozatot hoztak, hogy támogassák Pál szolgálatát. Ezeknek szól az, hogy az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket, vagyis, nem fogtok hiányt szenvedni azért, mert engem támogattatok. Tehát ez a vers nem a zsugoriaknak, az önzőknek, a fösvényeknek szól, hanem a bőkezű, nagylelkű adakozóknak, akik hajlandók áldozatot hozni. Figyelemre méltó az is, hogy nem egy-két, vagy néhány szükségről van szó: minden szükségeteket betölti! Benne van ebben a versben az is, hogy Isten forrásai kimeríthetetlenek. Mindnyájatoknak szól, akik ezt a feltételt betöltitek, hogy képes a ti összes szükségeiteket az ő gazdagsága szerint dicsőségesen betölteni Jézus Krisztusban! Ő nem fog tönkremenni, nem fog csődbe jutni amiatt, mert volt bátorságod tőle száz forintot, vagy ezret, vagy tízezret kérni. Az ő forrásai kimeríthetetlenek, Isten képes valamennyiünk összes szükségleteit betölteni gazdagon és dicsőségesen, és a különbséget észre sem lehet benni, az ő kincstárából semmi sem fog hiányozni. De a lényeg mégiscsak ez: „be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőségesen a Krisztus Jézusban.” Tehát egyetlen csatornája van csak a számunkra, a Krisztus Jézus. Ő rajta kívül nem nyerhetünk tőle semmit.
A következő ige a 2Kor 1,20. „Mert az Istennek valamennyi ígérete őbenne lett igenné, és őbenne lett ámenné az Isten dicsőségére miáltalunk.” Isten összes ígéretéről van szó, amit valaha is tett. A pontosabb fordítás ezt mondja: őbenne vált most ebben a pillanatban, őbenne lett igenné és őbenne lett ámenné, itt és most. Nem a jövő időben, sem pedig a múlt időben történik ez: ez jelen időben van. Istennek valamennyi ígérete itt és most érvényes, ebben a pillanatban, de csak Jézus Krisztusban, csak őbenne, és a te kezed által, te általad fognak ezek megvalósulni. Kellesz hozzá te is. Az nyilvánvalóan Isten dicsőségére fog válni, ha ezek az ígéretek általad valóra válnak Jézusban. Gondold csak meg, Istennek a dicsősége ebben a részben terajtad múlik. Hogy dicsőséget szerezzél az ő nevének, az azon múlik, hogy ő valóra tudja-e váltani az ő ígéreteit a te életedben. Meg tudod-e ragadni ígéreteit, s azok megvalósulnak-e benned és általad – ez rajtad múlik. „Mert az Istennek valamennyi ígérete őbenne lett igenné, és őbenne lett ámenné az Isten dicsőségére miáltalunk.” Már most kinek szól ez? Mit jelent az, hogy általunk? Ki által? Te általad és én általam, akik hiszünk, akik Jézust követjük. Az őbenne hívőknek szól ez. Nincs semmi megszorítás, nem az apostoloknak szól csak, vagy a nagy evangélistáknak, vagy az igehirdetőknek. Neked és nekem szól, Istennek valamennyi ígérete hozzáférhető Jézus Krisztuson keresztül, megvalósítható, elérhetővé vált, teáltalad és énáltalam, az ő dicsőségére.