2012. július 14., szombat

Rodney H. Browne - BOLDOG NÉP AZ, AMELYNEK ISTENE AZ ÚR


Boldog nép az, amelynek Istene az Úr. Zsoltár 33:12a
 
Az a nemzet, amelyik az ő isteneként tiszteli Istent - annak a nemzetnek az Isteneként -, az áldott és boldog nemzet. Ennek megfelelően, az a nemzet, amelyik nem ismeri Istent és amely nem tiszteli Őt, az olyan nemzet, amelyen, és amelynek népén átok van. Az emberek minden problémáért hajlamosak országuk vezetését hibáztatni -, és valóban, a vezetés felelősséggel tartozik Isten előtt -, azonban a nép választja a vezetőket! Ha az emberek Istennek vannak alárendelve, akkor olyan vezetést fognak választani, amely tiszteli Istent. De ha a nép lázadó Isten ellen és azokat választja meg, akik olyanok, mint ő, akkor az emberek szenvedni fognak.
 
Az ország bűne miatt sok annak a fejedelme; az eszes és tudós ember által pedig hosszabbodik fennállása. Példabeszédek 28:2
 
Amikor az emberek vétkeznek Isten ellen, nemzetük teljesen instabil lesz. Mindezt láthatjuk a világ összes országában. Mindegyik alapjaiban rázkódik. Háborúkról és háborúk híreiről hallunk, gazdasági összeomlásnak vagyunk tanui, az erkölcstelenség átszövi a társadalmat, az emberek nyíltan imádják pogány isteneiket, a család összeomlott, a gyerekeken erőszakosságot követnek el és elhanyagolják őket, a pénzsóvárság és a kapzsiság mindenütt jelen van, sőt biztatják is erre az embereket, a bűnözés nagymértékű, a rabszolgaság növekszik, az emberek biztonsága veszélyeztetve van, és - ami a legrosszabb -, az Egyház langymeleg és megalkuszik, sőt sok esetben jéghideg hőmérsékletet tanusít. De ha az emberek megtérnek és Isten felé fordulnak, nem fogják eltűrni a gonosz uralkodót, hanem bölcs és Isten szerinti vezetőt fognak hivatalba állítani, aki tiszteli Istent - akkor az a vezető békességet és stabilitást fog hozni az egész nemzet számára.
 
Mikor öregbülnek az igazak, örül a nép; mikor pedig uralkodik az istentelen, sóhaj a nép.  Példabeszédek 29:2
 
Mikor nevekednek az istentelenek, nevekedik a vétek; az igazak pedig azoknak esetét megérik.  Példabeszédek 29:16
 
Az egyetlen mód, amellyel egy nemzetet meg lehet változtatni az Egyházban való ébredés, amely az országban tömeges megtéréshez vezet. Az 1 Péter 4:17-ben a következőt olvassuk: "Mert itt az ideje, hogy elkezdődjék az ítélet az Istennek házán: ha pedig először mi rajtunk kezdődik, mi lesz azoknak a végük, akik nem engedelmeskednek az Isten evangéliumának?" Ha az Egyház nincs teljesen alárendelve Istennek és az Ő Igéjének, akkor hogy várhatják el a hívők, hogy a világ a helyes dolgokat cselekedje?
 
Az Egyház túl sok időt tölt azzal, hogy megmondja a világnak, hogy mit kellene tennie, ahelyett, hogy a hívők maguk azt tennék. Példamutatással kell vezetnünk. Sok keresztény úgy gondolja, hogy ha megalkudnak, azzal megnyerik a bűnösöket, de ez nem így működik. A bűnösök megvetik a megalkuvó keresztényeket. Persze a bűnösök arra buzdítják a keresztényeket, hogy ők is éljenek bűnben, de a szívükben titokban meg fogják vetni őket gyengeségükért. A keresztények két dolog miatt alkudnak meg: vagy azért, hogy elkerüljék az üldöztetést, vagy hogy elnyerjék a világ bizalmát -, azonban egyiket sem fogják elérni. Jobb tűzben égni Istenért és üldöztetést elszenvedni, minthogy megalkudjunk és elveszítsük a hitelességünket.
 
Az Ézsaiás 9:6-ban a következő van megírva: "Mert egy gyermek születik nékünk, fiú adatik nékünk, és az uralom az Ő vállán lészen, és hívják nevét: Csodálatosnak, Tanácsosnak, Erős Istennek, Örökkévalóság Atyjának, Békesség Fejedelmének!" Isten a vezetés felelősségét az Egyházra - Krisztus Testére - helyezte, amelynek teljesen alá kell rendelnie magát az Atya, a Fiú és a Szent Szellem akaratának. Azért nincsenek a keresztények vezető pozícióban, mert elhitték az ördög hazugságát, hogy a világiaknak kell uralkodniuk. Azonban ez ellentétben áll Isten Igéjével. Isten azt mondja, hogy ha az istentelen uralkodik, a nép nyög és sóhajt, de ha a [megalkuvás nélküli] igaz van hatalmon, a nép örül!
 
Figyeljük meg, hogy az áll az Igében, hogy a dolgok jól mennek ha az igaz uralkodik. Nem azt olvassuk, hogy a megalkuvó, néha igaz emberből lesz jó vezető; azt mondja az Ige, hogy az országnak olyan emberre van szüksége, aki nem alkuszik meg. A világon az egyik legnehezebb feladat Isten szerinti vezetőnek lenni. Úgy tűnik, mintha az összes negatív erő ellened menne, de mégsem dobhatod be a törölközőt és nem adhatod fel. Ha erősen állsz Isten szerinti alapelveiden, és ha helyesen cselekszel, akkor számíthatsz Isten támogatására és arra, hogy előmenetelt fog adni számodra.
 
A király igazsággal erősíti meg az országot; aki pedig ajándékot vesz, elrontja azt. Példabeszédek 29:4
 
A pénzimádat minden egyént, családot, üzleti vállalkozást, gyülekezetet és nemzetet tönkre tesz! Ha valaki a pénz alapján hozza meg döntéseit, ha valaki megvesztegethető, akkor máris az ellenség területén van, és innen már csak idő kérdése, hogy az egész összeomoljon és tönkremenjen. Az 1 Timótheus 6:10-ben azt olvassuk, hogy "minden rossznak gyökere a pénz szerelme."
 
Mint az ordító oroszlán és éhező medve, olyan a szegény népen uralkodó istentelen. 16 Az értelemben szűkölködő fejedelem nagy elnyomó is; de aki gyűlöli a hamis nyereséget, meghosszabbítja napjait. 17 Az ember, akit embervér terhel, a sírig fut; senki ne támogassa őt. 18 Aki jár tökéletesen, megtartatik; aki pedig álnokul két úton jár, egyszerre elesik. Példabeszédek 28:15-18
 
Az olyan vezető, aki gyűlöli a pénzsóvárságot és nem megvásárolható, az manapság igen ritka árucikknek számít. Napjainkban túl sok az olyan vezető, akit a legtöbbet kínáló könnyen megvásárolhat. Egy vezetőnek az a feladata, hogy MINDEN emberrel szemben igazságos legyen, nem pedig az, hogy kivételes bánásmódban részesítse azokat, akik megtömik a zsebüket. Abban a pillanatban, ahogy elfogadod a vesztegetési pénzt, elveszíted a szabadságodat és a függetlenségedet; nincs többé önrendelkezésed. Már nem tudsz igazságosan, ill. elfogulatlanul ítélni, és mindennek a levét az emberek fogják meginni. Isten meg fogja ítélni mindazokat, akik vesztegetési pénzt fogadnak el, és akik megengedik, hogy a gonoszok legyenek sikeresek, és akik nyomorgatják a szegényt és a gyengét -, azokat, akik nem tudják megvédeni magukat.
 
Itt az ideje, hogy az Egyház alárendelje magát Istennek és ellenálljon az ördögnek. Itt az ideje, hogy az Egyház vállalja a felelősséget az országban! Csak így hozhatjuk vissza Isten áldását a nemzetre!
 
Amely király hűségesen ítéli a szegényeket, annak széke mindörökké megáll. Példabeszédek 29:14