2012. július 7., szombat

Marilyn Hickey - A Szent Szellem gyümölcse 10.


Szelídség – nyelvek
Önuralom – nyelvek magyarázata

A két utolsó ajándékot azért kapcsoltam össze, mert gyakran együtt működnek. A Szent Szellem mindig úriember, és a gyümölcs, amit terem Isten gyermekeinek az életében mindig tapintatos, együttérző, gyengéd és vonzó. A Szent Szellem szelídségében soha nincs durvaság vagy tapintatlanság. Egy szelíd szellemhez nem kapcsolódnak indulatkitörések vagy önző cselekedetek. Egy szelíd ember önuralmat tud gyakorolni. A szelídség tekintettel van mások érzéseire és a körülményekre, és igyekszik begyógyítani, nem pedig felfedni mások sebeit. A szelíd szellem vonzó mások számára, és finoman bizonyságot tesz a bennünk élő Szent Szellemről.

Ha egy nyelveken kapott üzenetet szelíden adnak át, akkor az az üzenetre irányítja a figyelmet és nem az üzenet átadójára. Amikor Mózes átadta Isten üzenetét a Fáraónak, akkor ezt szelídséggel tette, és nagy önuralmat gyakorolt.
Az önuralom gyümölcsének fontos helye van a Szent Szellemmel betöltött hívők életében. Ha a Szent Szellem ereje uralja az életünket, akkor ez segít szellemben élni, ahelyett, hogy testben élnénk és a test bűnös gyümölcseit teremnénk. Azoknak a hívőknek a beszédében és a cselekedeteiben, akik a Szellem szerint uralmat gyakorolnak az elméjük, érzelmeik és a magatartásuk fölött, önmérséklet és Isten szerinti érettség jelenik meg.

Minden Szent Szellemmel betöltött hívő használhatja a Szellemnek ezeket a beszéd ajándékait – a nyelveket és a nyelvek magyarázatát. A hívők imanyelve az egyes keresztények ima­életének és közbenjárásának a segítésére van. (1. Korintus 14:2–5) A nyelvek nemei viszont nyilvános szolgálatra adatnak, és a nyelvek magyarázatának ajándéka kell kísérje őket, azért, hogy ne okozzanak zavart, amikor a gyülekezetben használják őket. (1. Korintus 14:5–40)
Amikor valaki a gyülekezetben a nyelvek ajándékát használja, a szelídség gyümölcsének kell azt kísérnie. Az üzenetnek nem úgy kell elhangoznia, mintha kontrollálatlanul jönne, hanem irányítottan, úgy, hogy a hívők épülhessenek általa.

Egy Szent Szellemmel betöltött keresztény, aki nyelveken imádkozik, erősíti az újjászületett szellemét. Ezért olyan fontos, hogy minden hívőnek legyen saját imanyelve, és használja azt: „...a Szellem is segítségére van a mi erőtlenségünknek. Mert azt, amit kérnünk kell, amint kellene, nem tudjuk; de maga a Szellem esedezik értünk kimondhatatlan fohászkodásokkal. Aki pedig a szíveket vizsgálja, tudja, mi a Szellem gondolata, mert Isten szerint esedezik a szentekért.” (Róma 8:26–27)

A nyelvek magyarázata az önuralomhoz kapcsolódik. Az önuralom tudja, mikor kell valamit abbahagyni. Pál azt mondta, hogy aki nyelveken szól, imádkozzon, hogy meg is tudja magyarázni, amit mond. (1. Korintus 14:13) Ennek az a célja, hogy építse a hívőket és meg­győzze a bűneikről a hitetleneket:Mert jóllehet, te szépen mondasz áldást, de más nem épül abból.” (1. Korintus 14:17)

A gyümölcs betakarítása

A Szellem gyümölcsének az a célja az életedben, hogy gazdag termést hozzon. Jézus erre a termésre gondolt, amikor azt mondta: „Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket, és én rendeltelek titeket, hogy ti elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek, és a ti gyü­mölcsötök megmaradjon”. (János 15:16)
A Szent Szellem kilenc gyümölcsét három csoportra lehet osztani, amelyek háromféle termést képviselnek. Az elsőbe tartozik a szeretet, az öröm és a békesség. Ezek általában már röviddel az újjászületés után láthatók és tapasztalhatók, mert ebben az időben lehet a legtöbbet profitálni belőlük.

A termés második csoportjába a türelem, a kedvesség és a jóság tartozik, amelyeket azért kapsz, hogy segíthess másoknak. Isten termést akar létrehozni benned és körülötted. Megvan a képességed arra, hogy türelmes, kedves és jó legyél másokhoz, mert ezeket a gyümölcsöket megkaptad, amikor Jézust befogadtad. Ahogy megvallod és kimondod azt, amit már meg­kaptál, és aszerint cselekszel, meglátod, hogy ennek a második termésnek a gyümölcsei ugyanolyan nagyra nőnek, mint a szeretet, öröm és békesség gyümölcsei az első csoportban.
A termés harmadik csoportjába az utolsó három gyümölcs tartozik: hűség, szelídség és önuralom. Ezek segítségével Istennek tetsző módon élhetsz és sikeres kereszténnyé válhatsz. Mi az, ami Istennek a legjobban tetszik? A hit: „Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni; mert aki Isten elé járul, hinnie kell, hogy ő létezik és megjutalmazza azokat, akik őt keresik.” (Zsidó 11:6)
A hit önmagában azonban nem elég. Miután megtanultál hitben járni és engedelmeskedni az Igének akkor is, amikor nincs kedved hozzá. Isten azt akarja, hogy tanuld meg a szelídséget és az önuralmat. Az olyan emberek, akik fegyelmezettek a szellemi életükben sikeres keresz­tények lesznek, és ez tetszik Istennek.