2012. szeptember 2., vasárnap

Újszövetségi gyülekezetek: Efézus 2.


Az ebben a levélben feltárt igazsághoz való ragaszkodás megakadályozta volna veszélyek keletkezését a vezetésben, amelyeket Pál előre látott, Acts 20,29-30. Pál először Krisztusnak és a hívőknek mennyei helyzetét írja le - a múltra, jelenre és a jövőre vonatkozóan, Eph 1,1-14. Azután rámutat, hogy Istennek Krisztus feltámasztásában megnyilvánuló ereje ugyanaz az erő, amely a hívőket a bűnből a mennyekbe emeli, 1,15-től 2,10-ig. A zsidók és a pogányok a kereszt által egy testté formálódtak, és felépülnek azon az isteni alapon, amelyet az apostolok fektettek le, és az isteni szegletkövön, 2,11-22. Pál feltárta nekik ezt a titkot, majd utána leírja saját szolgálatát ennek a kijelentésnek a fényében, 3,1-21. A hívőknek ennek a szellemi egységnek az igazságában kell járniuk, és a gyülekezet tagjai által végzett szolgálatnak be kell illeszkednie a munka Isten által kijelölt területeire az épüléshez, 4,1-16. A mindennapi életben úgy járjunk, mint akik szellemben megújultak, és nem az óember szerint: Krisztus Testének tagjait ez kell, hogy jellemezze, 4,17-5,21. A hívők közötti természetes kapcsolatoknak szellemieknek kell lenniük, Krisztusra, valamint az Ő Testére vonatkozó magasztos hivatkozásokkal, 5,22-6,9. Ezután Isten fegyverzete van leírva, 6,10-17, befejezve a láncok között Rómában viselt mennyei követségről szóló tudósítással, 6,18-24.

Mikor Pál kiszabadult a fogságból, ismét meglátogatta Efézust, és úgy találta, hogy a gyülekezet lehanyatlott a szellemi fellendülés magaslatairól. Timóteus Pállal együtt volt második és harmadik missziós útján, valamint Rómában is, mindig az Úr munkáját végezve, ahogyan Pál tette, 1Cor 16,10 és Pál tanait tanítva, 4,17. Ezért az apostol Timóteust Efézusban hagyta, hogy megküzdjön a hamis tanítókkal, míg ő Macedóniába ment, lTim 1,3. Timóteusnak az volt a feladata, hogy "megmondja némelyeknek, ne tanítsanak más tudományt"; vagyis a farkasok már megkezdték pusztító tevékenységüket. Pál tehát azért írta meg Timóteusnak első levelét, hogy rámutasson, hogyan kell helyreállítani az efézusi gyülekezetet, és sok szó esik a vezetőkről. Először a hamis tanítók és azok munkája van leírva, 1,3, ezt követi egy magyarázat arról, hogy miért volt ő, Pál, példája az igazi szolgának az evangélium szolgálatával, 1,12-17. Ezután két hamis tanító megnevezése és elítélése történik, 1,18-20. Szükséges, hogy imádkozzunk ennek a világnak a vezetőiért, hogy az evangélium ne legyen akadályoztatva, 2,1-8. Foglalkozik az asszonyok magatartásával és helyzetével a gyülekezetben, nehogy női, Jézabel-típusú farkasok támadjanak, 2,9-15; Rev 2,20. Ezután a férfiak alkalmasságáról ír, akiket Isten, mint véneket elfogad, 1Tim 3,1-7, ezt követően beszél a diakónusokról (szolgálók, pásztorok), akiket Isten elfogad, 3,8-16. Az utolsó időkben a hittől való elszakadással kell számolni, 4,1-5, de Timóteusnak a jó és igaz szolga példaképévé kell lennie, 4,6-16.

Foglalkozik a helyi gyülekezetben az özvegyasszonyok helyzetével és a róluk való gondoskodással, 5,1-16, ezt követi Timóteusnak a vének között végzett munkája, 5,17-25. Megemlíti a rabszolga és ura közötti igazi viszonyt, 6,1-2, végül pedig elítéli a hamis tanítókat, akiknek céljai ennek a világnak a gazdagságára irányulnak. Ennek a helyreigazításnak az volt a célja, hogy biztosítsa a helyes magatartást "az Isten házában, mely az élő Istennek gyülekezete", elsősorban Timóteus részéről, másrészt azok részéről, akik a levélben említett különböző feladatokra ügyeltek, 3,15.
Amikor Pált Rómában másodszor bebörtönözték, írt Timóteusnak, azt állítva, hogy "elfordultak tőlem az ázsiabeliek mind", 2Tim 1,15. Ez nem vonatkozhat minden egyes hívőre, hanem a vezetőknek és a követőknek egy részére, akik eltávolodtak Pál tanításától és gyakorlatától Efézusban és Ázsiában. Ezen az egész levélen keresztül Pál prófétikus módon vázolja fel az "utolsó napokban" bekövetkező elhajlást, 3,1.

Létezik egy régi szájhagyomány, amely arról szól, hogy János apostol Máriának, az Úr édesanyjának haláláig gondját viselte Jeruzsálemben, de ennek a városnak lerombolása után, mely Krisztus után 70-ben következett be, Efézusban élt. Erre enged következtetni, hogy a János első levelét János körlevélként írta az Eph körül lévő gyülekezeteknek, intve őket azok ellen az eretnekségek ellen, amelyek megronthatják a keresztyénséget. Bizonyára volt "sok hamis próféta", ÍJn 4,1-5, és "sok Antikrisztus" az utolsó időben, 2,18; 4,3, készen arra, hogy mint farkasok tevékenykedjenek, keresve a nyáj felfalásának lehetőségét. Az elterjesztett gonosz tanítás az volt, hogy a bűn csak egy, a hústestben lévő megtapasztalás; úgy, hogy a szellemi megtapasztalások és az érzéki élet egymás mellett létezhetnek. Ez a tanítás tagadta az inkarnációt (testté léteit), azt állítva, hogy Krisztus csak külső megjelenését tekintve volt ember, és hogy Isten ismerete növekszik azzal, ha elvetjük azt az elképzelést, hogy Krisztus testének fizikai természete volt, amikor itt volt a földön. Ebben a levélben János mindvégig ragaszkodik ahhoz, hogy az Atya igazi ismerete abból a hitből származik, hogy Krisztus hústestben jelent meg, 4,3.

János Pátmoszra történt száműzetése (ez egy sziget, 60 mérföldre (=96 km) délnyugatra Efézustól), Rev 1,9, állítólag Krisztus után 95-ben következett be, a Domitiánus által kezdeményezett üldözések alatt; Nerva idején, Krisztus után 96-ban visszatért Efézusba, és megérte Traianus uralkodását, Krisztus után 98-at. A Pátmoszon lévő Jánoson keresztül az Úr érintkezésbe lépett az Ázsiában lévő hét gyülekezettel. Különösen a Rev 2,1-7-ben, az Ur megdicséri Efézusban azokat, akik hűségesek maradtak hozzá, azokat, akik nem fogadták be a hamis tanítókat - a Acts 20,29 "farkasait", "azokat, akik apostoloknak mondják magykat, holott nem azok". Ezeknek a hamis tanítóknak a tevékenysége a nikolaitáktól származik, Rev 2,6, akik befurakodással kísérelték meg legyőzni a gyülekezetet. Ami Efézusban cselekedetek formájában jelentkezett, Pergámumban tanítássá változott, 2,15, amelyet gyűlöl az Úr. A gyülekezetben az első szeretet ahelyett, hogy uralkodott volna, alábbhagyott, és ez fontos dolog volt, mert további hanyatlás esetén megszűnt volna a bizonyságtétel, oly mértékben, hogy az Úr nem tekintette volna tovább gyülekezetnek. Ez lett volna a demonstrálása annak, "hogy elkezdődjék az ítélet az Istennek házán", 1Pt 4,17.

A Jelenések könyve 4-22 fejezete is magában hordozza azt az általános figyelmeztetést, amit az Úr Efézusnak küldött, bemutatva azokat az ítéleteket, amelyek a földre fognak következni, miután a Gyülekezet az elragadtatáskor eltávozik innen. Az Efézusnak szóló utolsó szavak Krisztus utolsó szavai az Újszövetségben: "Én, Jézus küldöttem az én angyalomat, hogy ezekről bizonyságot tegyen nektek a gyülekezetekben", Rev 22,16 "a gyülekezetek" ugyanis nyilvánvalóan Efézust is magukban foglalják.