2012. szeptember 20., csütörtök

Rodney H. Browne - A TÖRVÉNY A TÖRVÉNYTELENEKNEK ADATOTT


Valaki a bűnt cselekszi, az a törvénytelenséget is cselekszi; a bűn pedig a törvénytelenség. 1 János 3:4
 
Tudjuk pedig, hogy a Törvény jó, ha valaki törvényszerűen él vele, 9 Tudván azt, hogy a Törvény nem az igazért van, hanem a törvénytaposókért és engedetlenekért, az istentelenekért és bűnösökért, a latrokért és fertelmesekért, az atya- és anyagyilkosokért, emberölőkért. 10 Paráznákért, férfifertőztetőkért, emberrablókért, hazugokért, hamisan esküvőkért, és ami egyéb csak az egészséges tudománnyal ellenkezik, 11 A boldog Isten dicsőségének evangéliuma szerint, mely reám bízatott. 1 Timótheus 1:8-11
 
Isten rendelései nem az igazaknak, hanem a bűnösöknek lettek törvénybe iktatva. Jézus vére által  bűnbocsánatot nyertünk, bűneink pedig eltöröltettek. Attól kezdve igazlelkűséggel szolgáljuk Istent, és nem követünk el akarattal újra bűnöket. Legalábbis, így kellene cselekednünk. Van menny, és van pokol. Isten az Atya NEM akarja, hogy valaki is a pokolba kerüljön, ezért törvényeket és határokat szabott számunkra, hogy ismerjük és hogy tudatában legyünk, valamint hogy elkerüljük a bűn csapdáját, és egyben a halált és a poklot is.
 
Isten Törvénye a következő csoportokba tartozó embereknek adatott:
 
1. Törvényteleneknek - Görögül: anomos - amely a következőt jelenti: a törvény megvetése; erkölcsi viselkedés szabályának a hiánya. Fordítása: "törvénytelen" (1 Timóthus 1:9); "törvény nélküli" (1 Korinthus 9:21); "gonosz" (2 Péter 2:8); "bűnös" (Márk 15:28; Lukács 22:37); és "gonosz" (Ap.Csel. 2:23; 2 Thessalonica 2:8).
 
2. Engedetleneknek - Görögül: anupotaktos - amely a következőt jelenti: nincs alávetettség alatt; szófogadatlan; fegyelmezetlen. Fordítása: "engedetlen" (1 Timótheus 1:9); "alávetetlen" (Zsidókhoz írt levél 2:8); és "rendetlen"
 
3. Istenteleneknek - Görögül: asebes - vallástalan; tiszteletlen.
 
1 Péter 4:17-18 - Mert itt az ideje, hogy elkezdődjék az ítélet az Istennek házán: ha pedig először mirajtunk kezdődik, mi lesz azoknak a végük, akik nem engedelmeskednek az Isten evangéliumának? 18 és ha az igaz is alig tartatik meg, hová lesz az istentelen és bűnös?
 
2 Péter 3:7 - A mostani egek pedig és a föld ugyanazon szó által megkíméltettek, tűznek tartatván feen az ítéletnek és az istentelen emberek romlásának napjára.
 
Júdás 4 - Mert belopózkodtak valami emberek, akik régen előre beírattak ezen ítéletre, istentelenek, kik a mi Istenünknek kegyelmét bujálkodásra fordítják, és az egyedüli Urat, az Istent, és a mi Urunkat, a Jézus Krisztust megtagadják.
 
Júdás 14-15 - Ezekről is prófétált pedig Énok, aki Ádámtól fogva a hetedik volt, mondván: Ímé eljött az Úr az Ő sok ezer szentjével, 15 Hogy ítéletet tartson mindenek felett és feddőzzék mindazok ellen, akik közöttük istentelenek, istentelenségüknek minden cselekedetéért, amelyekkel istentelenkedtek, és minden kemény beszédért, amelyet az istentelen bűnösök szóltak ő ellene.
 
4. Bűnösöknek - Görögül: hamartolos - a törvény megszegői. Fordítása: "bűnös" és "bűnnel teli".
 
Márk 8:38 - Mert valaki szégyel Engem és az Én beszédeimet e parázna és bűnös nemzetség között, az embernek Fia is szégyelni fogja azt, mikor eljő az Ő Atyja dicsőségében a szent angyalokkal.
 
5. Latroknak - Görögül: anosios - teljesen megromlott; a szentség teljes ellentéte mind kívűl, mind belűl.
 
6. Fertelmeseknek - Görögül: bebelos - barbár; gonosz; nem méltó, hogy a közös imádásban részt vegyen.
 
1 Timótheus 4:7 - A szentségtelen és vénasszonyos meséket pedig eltávoztasd. Hanem gyakorold magadat a kegyességre.
 
2 Timótheus 2:16 - A szentségtelen üres lármákat pedig kerüld, mert mind nagyobb istentelenségre növekednek.
 
Zsidókhoz írt levél 12:16 - Ne legyen senki parázna vagy istentelen, mint Ézsau, aki egy ételért eladta elsőszülöttségi jogát.
 
7. Apagyilkosoknak - Görögül: patraloas - azok, akik megütik, ill. megölik az apjukat.
 
8. Anyagyilkosoknak - Görögül: metraloas - azok, akik megütik, ill. megölik az anyjukat.
 
9. Gyilkosoknak - Görögül: androphonois - azok, akik a törvénnyel ellentétben kioltanak életeket
 
10. Paráznáknak - Görögül: pornois - Házasságon kívüli szexuális kapcsolatot elkövetők; paráznák; férfi prostituáltak; kicsapongók - olyanok, akik erkölcsileg, ill. szexuálisan gátlástalanok
 
11. Szexuálisan perverzeknek - Görögül: arsenokoitais - szodomiták; férfiszeplősítők; azok, akik abban vétkesek, hogy természetellenes szexuális szokásokat követnek.
 
12. Emberrablóknak - Görögül: andrapodistais - emberrablók; rabszolgaságba döntők - azok, akik rabszolgákat lopnak és eladnak, vesznek, ill. akik váltságdíjért tartanak fogva embereket.
 
13. Hazugoknak - Görögül: pseustais - igazságnak adva elő azt, ami hamis.
 
János 8:44 - Ti az ördög atyától valók vagytok, és a ti atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni. Az emberölő volt kezdettől fogva, és nem állott meg az igazságban, mert nincsen ő benne igazság. Mikor hazugságot szól, a sajátjából szól; mert hazug és hazugság atyja.
 
14. Hamisan esküvőknek - Görögül: epiorkois - azok, akik eskü alatt hazudnak.
 
15. Azoknak, akik bármi olyan bűnben vétkesek, amely az egészséges tudománnyal ellenkezik.
 
Galata 5:19-21 - A testnek cselekedetei pedig nyilvánvalók, melyek ezek: házasságtörés, paráznaság, tisztátalanság, bujálkodás. 20 Bálványimádás, varázslás, ellenségeskedések, versengések, gyűlölködések, harag, patvarkodások, visszavonások, pártütések, 21 Irígységek, gyilkosságok, részegségek, dobzódások és ezekez hasonlók: melyekről előre mondom néktek, amiképpen már ezelőtt is mondottam, hogy akik ilyeneket cselekesznek, Isten országának örökösei nem lesznek.