2012. szeptember 27., csütörtök

Simon Wiesenthal - A találkozás 1.


1947 elején a felső-ausztriai tartományi kormány kiutalt részemre egy irodát, a linzi Goethe utca 63.-ban, egy barakképületben. Szomszédom, bizonyos dr. Wasyl Stroncickij, a maga két szobájában ukrán menekültszervezetet létesített. Mindjárt a kezdet kezdetén átjött hozzám, bemutatkozott, és elmesélte: mint orvos dolgozott Mosty Wielkie városkában, ahol konfliktusba keveredett a németekkel. Így került először Lembergbe, onnan Auschwitzba s végül Mauthausenba, illetve Ebenseebe. Összesen több mint három és fél évet töltött a koncentrációs táborokban.
  A beszélgetés azért maradt számomra emlékezetes, mert addig még soha nem találkoztam ukrán politikai fogollyal. Általánosságban ugyanis az ukránok bámulatos iramban pártoltak át a németekhez, és buzgón együttműködtek velük. Kivált az ukrán rendőrség játszott gyászos szerepet, azután, hogy 1941-ben, június végén és július elején, a német csapatok bevonultak Galíciába. A rendőrök többsége már a szovjet milíciában is szolgált; amikor ugyanis 1939-ben a szovjetek megszállták a vidéket, elsősorban az ukrán lakosságra támaszkodtak, mivel ez parasztokból és mezőgazdasági, illetve ipari munkásokból állt, és így, úgy látszik, ideológiailag megbízhatónak ígérkezett. Ám amikor a szovjeteknek ismét ki kellett üríteniük a területet, még huszonnégy órába sem tellett, és ugyanazok a milicisták már fel is esküdtek az új nemzetiszocialista gazdákra, akik aztán hűséges segítőtársakra leltek bennük.
  Való igaz, voltak ukrán nacionalisták is, akik szembeszegültek a szovjetekkel. Azonban épp ez a magatartásuk most őket is a németek karjába lökte, mert tőlük remélték önálló államuk megteremtését. Nyilvánvaló, hogy már korábban is bizalmas összeköttetésben álltak velük; ők ugyanis már jóval a Szovjetunió elleni német támadás előtt tudták, hogy valami készül, s így a legtöbbjük idejében átszökött a németek megszállta lengyel területekre. Később aztán a németekkel együtt tértek vissza, és bosszút álltak a kommunistákon.
  
A zsidókat, akik ezen a vidéken a társadalom felső rétegét képviselték, amúgy is gyűlölték. Már néhány nappal az 1941. június 22-i német bevonulás előtt olyan ukrán nyelvű rádióadásokat lehetett fogni, melyek Galícia közelgő felszabadulásának bejelentését a következő felhívással kapcsolták össze: „Ne virágokkal fogadjatok bennünket, hanem levágott zsidófejekkel!”
  A német csapatok és az SS előőrse Galícia-szerte az az ukrán kisegítő rendőrség volt, melynek tagjait gyakran csak sárga-kék karszalagjukról lehetett felismerni; s ami fegyverzetüket illeti, a németek e téren sem voltak sokkal bőkezűbbek. Ők azonban így is nagy lelkesedéssel végezték feladatukat, vagyis összeszedték a zsidókat és a lengyel értelmiség képviselőit, hogy aztán úgyszólván becsomagolva adják át őket megsemmisítés céljából a náciknak.
  Az ukránok és a németek e szoros és bizalmas kapcsolata miatt aztán a koncentrációs táborokban valóban ritkán bukkant fel egy-egy ukrán fogoly. Ukránok általában csak akkor kerültek a táborba, ha vétettek valamilyen, a német megszállás után életbe léptetett gazdasági rendszabály ellen – például tiltott sertésvágáson vagy pálinkafőzésen érték őket. Az ukrán politikai fogoly tehát különlegességszámba ment, és el is határoztam, hogy egyszer majd még elbeszélgetek Stroncickij doktorral a sorsáról.
  A beszélgetésre aztán sor is került, habár sajátos kitérő után. A következő történt: egy napon felkeresett egy házaspár – Adolf és Antonie Weiler. Életben maradt családtagok után kutattak, és irodánkban át akarták nézni a felszabadult Európa minden részéből hozzánk érkező menekültlistákat. Ebből az alkalomból rutinszerűen kikérdeztük őket, miképpen élték át és túl a náci korszakot, és nem emlékeznek-e név szerint is valamelyik üldözőjükre.
  
Ennek során kiderült, hogy a házaspár is, akárcsak Stroncickij, Mosty Wielkiébe való. Ebben a lengyel városkában összesen ezerötszáz zsidó élt. 1939-ben a bevonuló oroszok egy ukránt tettek meg polgármesternek, s az ő irányítása alá rendelték a helyi ukrán milíciát, amely különösen kitűnt zsidógyűlöletével. A milicisták úgyszólván megelőlegezték a majdani német politikát: már a szovjetek megbízásából is széles körű letartóztatásokat foganatosítottak, mégpedig az ukrán nacionalisták, a lengyelek és a zsidók soraiból egyaránt. Amikor aztán június 22-én bekövetkezett a német támadás, a szovjeteknek már nem maradt idejük foglyaik elszállítására, így hát rövid úton végeztek velük; kivonulásuk előtt foglyok ezreit lőtték agyon a celláikban. Innen eredt az egész korszak egyik legtébolyultabb vádaskodása: az ukrán nacionalisták azt a hírt terjesztették az erősen antiszemita beállítottságú lakosság körében, hogy minden zsidó bolsevista és minden bolsevista zsidó, és így a szovjetek által elkövetett rémtettek valójában a zsidók számlájára írandók.