2012. szeptember 20., csütörtök

Simon Wiesenthal - Szabadon és elhívatva 1.


Az utcán soha rá nem ismertem volna. De hát nem is csoda: negyven év telt el azóta, hogy Mauthausenban futólag találkoztunk. Ha időnként meg nem látja a fényképem valamelyik újságban, ő is elmegy mellettem anélkül, hogy csak egy pillantást is vetne rám.
  – A gyerekeimnek sokat meséltem magáról – szólalt meg, csaknem oly félénken, mint én, amikor annak idején először fordultam hozzá. – Elmeséltem, hogyan hozták elém, akkor, Mauthausenban. Még most is látom magam előtt: két ember támogat egy csontvázat, elöl-hátul lötyög rajta a csíkos rabruha. Csak a szeme beszélt.
  Hirtelen nekem is eszembe jut, milyen volt akkoriban a szemem. Magam is elámultam, amikor véletlenül kezembe akadt egy tükörcserép: az egész arcom szinte csupa szem volt; alatta nyitott seb a száj, körülötte bőrrel bevont csont háromszög.
  
Hallottam, amint a tolmács azt mondja az amerikai tiszteknek. – Na, ez se marad életben. – Csakhogy én élni akartam, sőt beszélni is. Különben ugyan miért botorkáltam volna egészen idáig a barakkból, miért estem volna be teljesen kimerülve az amerikai táborparancsnok irodájába, ahol még néhány nappal korábban Ziereis, a német táborparancsnok uralkodott? Két fogoly támogatott, és egyikük, egy orvos, szorosan fogott, nehogy előrebukjam. Széket toltak alám, óvatosan leültettek – nem volt nehéz dolguk, hiszen ötven kiló sem voltam –, és karomat az előttem álló asztalnak támasztották.
  Néhány pillanatig levegő után kapkodtam, hogy meg bírjak szólalni. – Megütöttek.
  – Ki ütötte meg?
  – Az egyik Blockschreiber.
  – Kicsoda, egy SS?
  – Nem, egy fogoly.
  A szemközt ülő amerikai tiszt értetlenül nézett rám. Itt egy ember, aki megjárta a poklokat, aki alig áll a lábán a legyengültségtől, és akkor képes felbotorkálni ide, a dombra, hogy egy kis verés miatt panaszkodjék. Ráadásul nem is egy náci ütötte meg. A tiszt nem tudta megérteni: ezek az ütések épp azért fájtak annyira, mert a Harmadik Birodalom három nappal azelőtt összeomlott. Mert szilárdan eltökéltem: soha többé nem hagyom, hogy egy másik ember megüssön.
  
És most, negyven év múltán, ismét ott álltam ez előtt a férfi előtt. Los Angelesben vacsorát rendeztek az 1945-ös felszabadítók tiszteletére. Richard Seibel ezredest mint egykori amerikai táborparancsnokot hívták meg, én pedig a mauthauseni foglyokat képviseltem.
  Akkor, 1945-ben meg se mertem volna fogni a kezét – legföljebb csókkal illettem volna. Most megöleltük egymást.
  Richard Seibel ezredes felelősségre vonta a lengyel írnokot, aki megütött, és ezzel visszaadta a hitem, hogy a földön ismét jog és igazság uralkodik. Tudtán kívül nagy része volt benne, hogy ismét megtaláljam életem értelmét. Megértettem, mi a dolgom: felelősségre kell vonnom azokat, akik a gettókban és a koncentrációs táborokban sorstársaimat, fogolytársaimat megalázták, kínozták, legyilkolták, mert csak így érvényesülhet ismét az igazság.