2012. szeptember 2., vasárnap

Rodney H. Browne - SZABADSÁGRA SZÜLETTÜNK


Annakokáért a szabadságban, melyre minket Krisztus megszabadított, álljatok meg és ne kötelezzétek meg ismét magatokat szolgaságnak igájával. Galata 5:1
 
Galata 4:19-31:
 
Gyermekeim! Kiket ismét fájdalommal szülök, míglen kiábrázolódik bennetek Krisztus. Galata 4:19
 
Pál itt a galatákért való imádkozásról - az értük való, a Szent Szellemben való közbenjárásról - beszél, hogy Krisztus kiábrázolódjon bennük. Hogy megismerjék Jézust az Ő teljességében; hogy teljes kinyilatkoztatásuk legyen arról, hogy mit tett Jézus bennük és értük; és hogy megtapasztalják a Szent Szellem szabadságának teljességét a saját életükben is. Ez az imádság nemcsak a galatákra vonatkozik, hanem mindannyiunkra. Mindnyájunknak szüksége van arra, hogy Krisztus kiábrázolódjon bennünk; mindannyiunknak a lehető legnagyobb mértékig, már itt a földi életben meg kell ismernünk Őt; mindannyiunknak szüksége van arra, hogy Jézus megcselekedje, elvégezze az Ő munkáját bennünk, és hogy fokozatosan bevezessen bennünket az igazi szabadság megtapasztalásába.
 
Szeretnék pedig most köztetek jelen lenni és változtatni a hangomon; mert bizonytalanságban vagyok felőletek. 21 Mondjátok meg nékem, kik a törvény alatt akartok lenni: nem halljátok-é a törvényt? 22 Mert meg van írva, hogy Ábrahámnak két fia volt; egyik a szolgálótól, és a másik a szabadostól. 23 De a szolgálótól való test szerint született; a szabadostól való pedig az ígéret által. Galata 4:20-23
 
Hágár a szolgálót jelképezi, Sára pedig a szabad asszonyt. Az I. Mózes 16:15-ben a következőt olvassuk: "És fiat szüle Hágár Ábrahámnak, és nevezé Ábrám az ő fiának nevét, akit Hágár szült néki, Ismáelnek." Az I. Mózes 21:2-3-ban pedig ez áll: "Mert fogada Sára az ő méhében és szüle fiat Ábrahámnak az ő vénségében abban az időben, melyet mondott néki az Isten. 3 És nevezé Ábrahám az ő fiának nevét, aki néki született, akit szült néki Sára, Izsáknak [mely név jelentése: nevetés]."
 
Ismáel, a szolgáló fia, a test szerint, ill. az ember akaratából született a Törvényt jelképezi, amely Mózes által adatott. Az emberek bűnei miatt adta Isten, hogy általa helyreigazítást hozzon, valamint a bűnösök megbüntetését. A Törvény test szerint - emberi erőlködés által - jött be a világba, és közönséges születésen esett át. Ugyanakkor a szabad asszony fia a mindenható Isten ígéretének beteljesedéseképpen született.
 
Semmi természetfölötti nem kísérte Ismáel születését, Izsák születése azonban teljesen természetfölötti volt! Mindkét szülő túlhaladta a gyermeknemzés idejét, és természetes módon valójában lehetetlen volt, hogy gyermekük szülessen. Izsák CSAKIS Isten ígérete, ereje és akarata miatt született meg. Izsák azt az ígéretet jelképezi, amely hit, nem pedig cselekedetek által lép életbe. Izsák Krisztus evangéliumának szabadságát jelképezi.
 
Ezek mást példáznak: mert azok az asszonyok a két szövetség, az egyik a Sínai hegyről való, szolgaságra szülő, ez Hágár, 25 Mert Hágár a Sínai hegy Arábiában hasonlatos pedig a mostani Jeruzsálemhez, nevezetesen fiaival együtt szolgál. 26 De a magasságos Jeruzsálem szabad, ez mindnyájunknak anyja. Galata 4:24-26
 
Sára és Hágár az Ó és az Újszövetséget szimbolizálja. Hágár a mózesi Törvényt jelképezi, amely szolgaságot eredményezett, és amelyet a kereszt eltörölt és megszüntetett. Sára az Újszövetséget jeleníti meg, amely az embereket elvezeti Istenhez, az újjászületés által az Ő gyermekeivé teszi őket, és megszabadít a szolgaságból.
 
Sokféle módon lehet az ember szolgai sorban, de csak egyféleképpen lehet szabad. Lehetünk a bűn, a megtévsztés, vagy akár egy vallásos cselekedetek programjának rabszolgái. Mindezek a test cselekedetei, nem kell hozzájuk hit. "Jeruzsálem" - Isten országa, amely felülről való, szabad, és ő a mi anyánk. Csak Isten országa - és az oda szóló belépőkártya, ami a Jézus Krisztusban való hit -, az, ami igazi szabadságot hoz a számunkra. Az igazi szabadság csak az Istenben, Jézus Krisztus által hit által érhető el.
 
Mert meg van írva: Ujjongj te meddő, ki nem szülsz; vígadozzál és kiálts, ki nem vajudol; mert sokkal több az elhagyottnak magzatja, mint akinek férje vagyon. 28 Mi pedig, atyámfiai, Izsák szerint, ígéretnek gyermekei vagyunk. Galata 4:27-28
 
Ahogy Izsák az ígéret gyermeke volt, mi is, akik a Jézus Krisztusban való hit által születtünk újjá az ígéret gyermekei vagyunk. Isten előre megígérte, hogy TE bele fogsz születni az Ő országába, az Ő életébe és az Ő szabadságába, és VALÓBAN bele is születtél, amikor megtértél Jézus Krisztushoz.
 
De valamint akkor a test szerint született üldözte a Szellem szerint valót, úgy most is. 30 De mit mond az Írás? Űzd ki a szolgálót és az ő fiát; mert a szolgáló fia nem örököl a szabad nő fiával. 31 Annakokáért, atyámfiai, nem vagyunk a szolgáló fiai, hanem a szabadoséi.Galata 4:29-31
 
Az I. Mózes 21:9-10-ben a következőt olvassuk: "Mikor pedig Sára nevetgélni látá az Égyiptombéli Hágárnak fiát, kit Ábrahámnak szült, 10 Monda Ábrahámnak: Kergesd el ezt a szolgálót az ő fiával egybe, mert nem lesz örökös e szolgáló fia az én fiammal, Izsákkal. Mi, csakúgy, mint Izsák az ígéret gyermekei vagyunk. Nem félünk a haláltól, a pokoltól vagy az ítélettől, mert Jézus vére biztonságban és tisztán tart bennünket. Szabadságban járunk, biztosak vagyunk annak ismeretében, hogy az Atya előtt igazak vagyunk. Szilárdan állunk Krisztusnak ebben a szabadságában, és visszautasítjuk a bűn, ILLETVE a vallásos tradíció rabszolgaságát, ami újra meg akar bennünket kötözni!